18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiBășcălia salvează România

Bășcălia salvează România

Politica se dă în spectacol încă de la facerea ei. Cea ce se întâmplă în ultimele zile, întrece toate pronosticurile bunei dispoziții.

Nu știm dacă parlamentarii au premeditat acțiunea. Să ne facă weekendul mai surâzător. Mulți dintre ei s-au făcut de mirul lumii. Dar lumea poate că n-a avut timp să guste glumele lor de șaretă.  Prea multă încordare. Oricum nu politicienii de la București fac agenda fuiorului lumii. Ei doar execută. Am auzit că Bruxelles-ul ne cere să mărim vârsta de pensionare.

Cunoscând că râsul provoacă adrenalina necesară serotoninei, zisă și hormonul fericirii, nu ar fi cazul să lecturăm, la o primă citire, ultimele ieșiri din decorul corectitudinii politice?

Că doar români suntem, iar bășcălie ca la noi, nu e la nimeni.

Râsul tonifică, supărarea face inimă rea

Dacă am studia arta supraviețuirii poporului român, cu siguranță am constata că râsul e stalactita care a compus cu stalagmita coloana din Peștera Muierii, locul unde mitul bate râsul, râsul de pădure însă.

Mai știe cineva că avem cea mai mare populație de râși din Europa? Și unii ne fac de râsul lumii, prin alba-neagra jucată prin gări străine.

Păi râsul e în parlament.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

La dezbaterea Planului Național de Redresare și Reziliență, unii aleși ai neamului s-au încurcat în numele acestuia, vă dați seama?

Faptul că Diana Șoșoacă a recitit din Eminescu n-a șocat pe nimeni. Nici măcar impolitețea președintelui de ședință, Ludovic Orban, care a întrerupt-o spunând că a avut doar un minut. Și-a primit replica pe măsură. “Dvs nu puteți nici măcar un minut,” cu referire precisă. Zâmbete în sală. Aplauze la mansardă. Și lui Supărilă nu i se taie nasul.

Șarada opoziției sau fă-te, Marcele, că te împotrivești!

Invitat în casa prietenei vrăjitoarelor, adică într-un studio al TVR 1, Marcel Ciolacu e revoltat că nu se vorbește despre cioclii puterii de la Neamț și despre vrăjitoare. E ridicol să întrebi de competențele notariale ale doamnei Carmen Dan, proaspăt angajată la Asociația Națională a Notarilor.

În replică, Dan Barna vede disperarea liderului PSD că nu obține Premiul Întâi la Festivalul Pinocchio.

Premierul anunță răspicat miliardele căzute cohortă. Nefericiții nu află, pentru că stau și bârfesc vrute și nevrute, că după PNRR “guvernul ne bagă în cloud.” Ce seși, maică?

Show de zile mari pe scena politică. Asta ca să nu se discute esențele tari ale noului împrumut de 16 miliarde de Euro. Deputatul USR-PLUS, Victor Ilie, se declară fericit, nu prea fericit, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) îi ajută pe români să se bucure, în continuare, de beneficiile apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.

Când vezi strălucind astrul nu te mai gândești la grijile zilei, te bucuri că aparții unei constelații, chiar dacă navighezi pe turela navei, poreclite a Biruinței.

Supraviețuim unui context al fericirii, o altfel de fericire decât a bietului Nicolae Steinhardt.

Clotilde siluiește limba românii, iar fanii săi sunt în extaz

Internauții, preocupați de competențele ecologiste ale Vioricăi Dăncilă, nu sesizează greșelile repetate ale Clotildei Armand, protejata haterilor de sistem. Ultima gafă a făcut-o când l-a încadrat pe Cătălin Tolontan în tagma “jurnaliștilor de investiții,” nu de investigații.

Iulian Bulai, fost erou din statuia de pe străzile Oslo, e surprins cu ciorapii cu buline colorate. Robert Turcescu se întreabă dacă asta-i moda. Dar nu miră pe nimeni afirmația deputatului userist din plen: “În Europa nu se mai colindă. Tradiția e pentru pâine și circ.” Asta ca o replică la decizia USR-PLUS de a nu vota legea tradițiilor românești.

Și mulți dintre noi ne gândim că săracul Brătianu cartof a fost o eminență a politicii, dacă măsurăm broasca politică de azi de la talie în jos.

Dar trăim într-o arhitectură a percepțiilor. Acolo unde unii văd coloane, alții zăresc șobolani. Toți sunt fericiți că există în marele concert al lumii fără prejudecăți.

Mulți văd, puțin sesizează nuanțe. Există un daltonism social cronic. Și de aici complexul orbilor care se luptă cu iluminații, doar prin tenebrele internetului.

Râdem și râdem căci nu știm care ar primi marele premiu de cel mai prost om al țării. E o competiție la nivel înalt de nu s-a mai văzut așa o minunăție, de la Nea Iancu încoace.

Față de un Iulian Bulai sau Pavel Popescu, zis “cheița de ambasadă,” Trahanache pare un inițiat.  

Discuțiile despre freza lui Nicușor Dan, în stratosferele politicii, nu mai lasă loc dezbaterilor reale despre traficul tot mai încărcat de pe bulevardele marei metropole. Oare de ce s-a certat cu frizerul? E întrebarea de box-office.

Cert este că primarul pare băgat în priză.

Cîțu, urâcios, PSD-ul cu mârțoaga

Premierul Florin Cîțu, vizibil iritat de subiectul PNRR, se ceartă cu jurnaliștii. Flancat de Daniel Fenechiu, în rol de bodyguard, îi pune la punct. “Ăsta e un stil agresiv.” “Dar cum e agresiv stilul?”- întreabă George Simion. Premierul răspunde ferm: “când nu dau declarații nu dau.”

Cel mai reprezentativ for al românilor se transformă în bâlci.

PSD, ca la târg, tranzacționează voturi pentru Moțiunea de cenzură. Se comportă asemenea badelui ce și-a dus mârțoaga să o vândă la piață. Întrebat fiind de ce a adus-o când știa că nimeni nu o cumpără, a răspuns tranșant: “am adus-o ca să o fac de râs.”

De râsul lumii e lipsa de consecvență cu propria prostie. Omul când nu râde, dă semne că e posedat. Și toată lumea fuge de Necurat.

E vineri și trebuie să mai destindem frunțile încruntate și să ne mai gândim că circul este viața noastră.

Pe planeta asta există națiuni nefericite. Să nu ne alăturăm complexelor lor de sărăcie a bunei dispoziții!

Am zis.

Vocile lumii

Marcel Ciolacu

Președintele PSD

Vorbind de la tribuna Parlamentului, liderul opoziției, Marcel Ciolacu, a criticat reprezentanții puterii: “Sunteți trompetele austerității. Europa vă tratează ca pe elevii repetenți.”

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă