23.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăOpera & Classical MusicUn Banksy de Botoșani: Dosarul „Elevul”

Un Banksy de Botoșani: Dosarul „Elevul”

În dimineaţa zilei de 13 septembrie 1981, în Botoşani au apărut mai multe inscripţii anticomuniste care cereau respectarea libertăţilor individuale şi rezolvarea problemelor legate de lipsa de alimente. Evenimentul, bineînțeles, a alertat Securitatea locală, care a început imediat vânarea autorului. Într-o primă fază, fără succes: noi inscripţii au apărut, în diferite zone ale oraşului, în zilele de 14 şi 20 septembrie, respectiv 8, 11, 15 şi 16 octombrie. 

În noaptea de 18 octombrie, însă, la aproape o oră după miezul nopții, mobilizarea fără precedent a Securității a dat roade: autorul graffitiurilor, Mugur Călinescu (16 ani), elev în clasa XI-a la Liceul August Treboniu Laurian, a fost prins în flagrant. Tânărul a fost reţinut şi dus la Securitate, unde a fost bătut cu bestialitate. În dimineața aceleași zile, i s-a deschis dosar de urmărire informativă, cu numele de cod „Elevul”. Scopul? Aflarea motivelor pentru care Mugur Călinescu și-a manifestat  revolta față de regimul comunist şi dacă a acţionat singur sau la îndemnul altor persoane.

Pentru aceste obiective, Securitatea a folosit întregul know-how din dotare: cercetarea informativă, reţeaua informativă, interceptarea convorbirilor, filajul, percheziţia, controlul şi cenzura secretă a corespondenţei.

În săptămânile următoare, Mugur Călinescu a fost supus unor anchete lungi şi chinuitoare. Pentru ca balamucul să fie complet, au fost chemați la Securitate, pentru nenumărate declarații, și părinţii, şi colegii săi.

La 27 noiembrie 1981, Mugur Călinescu este prelucrat în faţa profesorilor, a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar și  a reprezentaţilor P.C.R. şi U.T.C. Tânărul botoșenean este pus la zid, reproşându-i-se că prin faptele sale a comis „un act mârşav împotriva poporului”. Inevitabil, a urmat şi răul cel mare: excluderea din U.T.C.

Mugur Călinescu a continuat să fie urmărit de Securitate pentru ca tovarășii să vadă dacă măsurile luate împotriva lui au avut efectul scontat. Dosarul său de urmărire informativă a fost închis în august 1982, după ce ofiţerii Securităţii s-au convins că „obiectivul” „şi-a schimbat comportamentul” şi nu mai reprezintă un pericol. În documentul prin care se propunea închiderea dosarului se specifica, însă, că tânărul va rămâne sub supraveghere, ofițerul însărcinat cu această misiunea urmând a-l atrage, treptat, spre colaborare.

Povestea, însă, nu e cu happy end: într-un interviu acordat în 2007, Rodica Uncescu, mama băiatului, spunea că, în lunile ce au urmat anchetei, starea de sănătate a fiului ei s-a deteriorat rapid şi la 13 februarie 1985 a decedat din pricina unui cancer galopant.

Documente din Dosarul „Elevul” puteți citi, în premieră, în fișierul atașat acestui articol.

*

Acest articol apare cu sprijinul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Documentarea şi cercetarea în arhiva CNSAS a fost realizată de: Cristina Anisescu, Florentina Budeancă, Liviu Burlacu și Cipriana Moisa (Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii, Serviciul Programe Educaţionale şi Centrul de Istorie Orală).

[image image-id=”485651″ height=”222″ width=”222″ image-title=”CNSAS”]

Cele mai citite

VIDEO. Messi, pe val înainte de Copa America. Argentinianul a reușit dubla într-un amica cu Guatemala

"Magicianul" Leo Messi, de neoprit înainte de Copa America. Starul din MLS a înscris două goluri pentru Argentina în ultimul meci de pregătire pentru...

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...

AUR și-a ales candidatul pentru funcția de președinte al României

Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, ca preşedintele partidului, George Simion, să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă