15.9 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021

Azi, Papa Emerit Benedict al XVI-lea împlinește 90 de ani

Singurul lider al Bisericii Catolice din ultimii aproape 600 de ani care a ales să se retragă din activitate în loc să dețină această funcție până în ultima zi a vieții sale, își petrece azi, în duminica Paștelui, aniversarea celor 90 de ani. Mâine, el va fi sărbătorit alături fiindu-i fratele său mai mare, Georg, în vârstă de 93 de ani, o delegație restrânsă din zona Bavariei, locul de naștere, care va cuprinde și purtători de "lederhosen" din cadrul clubului de vânători Gebirgsschuetzen din sudul Germaniei, după cum informează DPA. "Ceremoniile fastuoase reprezintă pentru el o oroare, în special când se află în centrul atenției. Pentru că este mai degrabă un om timid, este fericit să încheie rapid cu astfel de lucruri", a declarat biograful său, Peter Seewald.

Papa Benedict al XVI-lea, cel a cărui retragere-surpriză, din anul 2013, a determinat venirea la Vatican a Papei Francisc, își respectă promisiunea de a nu se amesteca în activitatea succesorului său, indiferent de opiniile sale personale.

De la retragerea sa, Benedict își petrece viața în liniște și rugăciune în grădinile Vaticanului și rareori părăsește această zonă. Ajutoarele sale, printre care se numără secretarul particular, arhiepiscopul Georg Gaenswein, declară că fostul suveran pontif este din ce în ce mai slăbit, însă are încă o minte alertă. "Sigur că nu mai e ca la 18 ani", a declarat cardinalul german Gerhard Ludwig Mueller, liderul Congregației pentru doctrina credinței, un post-cheie de la Vatican, printre atribuțiile căruia se înscriu îndreptarea abaterilor teologice și aprobarea a diverse inițiative teologice în rândurile Bisericii Catolice. "Însă ceea ce este important este faptul că el are mintea foarte clară. Gândește, citește, totul se desfășoară ca de obicei".

Ultima oră
Pe aceeași temă