25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăOp & EdSultanul Erdoğan și-a deschis în NATO califat 

Sultanul Erdoğan și-a deschis în NATO califat 

Până la lăsarea mică, prin renunțarea la veto-ul împotriva Suediei și Finlandei în procesul de aderare la NATO,Erdoğan era considerat un dictator veros. Un nenorocit, căruia i se pregăteau deja mari “primăveri arabe.”

Noul Sultan a dejucat magistral planul occidentului de răsturnare a sa de la putere (prin vot democratic, nu?) la alegerile din 2023. 

Mai întâi, a întreținut toată primăvara nervozitatea leadership-ului NATO. A lăsat analiștii de garnizoană să-l facă putinist. S-a înfoiat la cererile Suediei și Finlandei de a intra în NATO! Atât le-a trebuit criticilor săi. Cancelariile democrațiilor mari ale lumii credeau că mintea lui sună ocupat. Nu i-au dat niciun telefon. L-au izolat, așteptând procesul democratic, al “rezistenței milionului de turci pe străzi,” metode vechi ale rețelelor secrete de a impune lideri convenabili. 

A scăpat de-o ”Primăvară arabă”

Mai știe cineva că țările din sudul Mediteranei au sărăcit după “Primăverile arabe,” orchestrate și finanțate de inteligenția americană? Au pus lideri convenabili și acum se pot spăla cu ei pe cap. După dezertatea Arabiei Saudite din parteneriatul strategic cu SUA, urmează alte cutremure locale. 

desen de Ștefan Popa Popa’S

În zadar, administrația progresistă de la Washington l-a trimis pe Faraonul Iohannis să facă băi de lumină la piramide. Jocul ascuns era vizibil, chiar și de pe plaja fițoșilor de la Sharm el-Sheikh.

Dictatorul Erdoğan a jucat tare în negoțul cu NATO. A obținut mai mult decât și-a dorit. A anunțat că renunță la boicotarea Suediei și Finlandei, doar în urmă semnării unui memorandul trilateral.

Dușmanii lui au ajuns dușmanii comunității internaționale

Prin acesta, negociat la nivel de experți, Suedia și Finlanda se angajează să înăsprească pedepsele pentru refugiații kurzi și să considere partidul lor, PKK, organizație teroristă. 

E ca și cum Zelenski, într-un moment magic al războiului, ar obține de la partenerii occidentali declararea partidelor proruse din Donbass drept organizații teroriste.

Mai mult, Erdoğana obținut satisfacerea “pohtei ce-a poftit:’ anihilarea mișcării lui Fethullah Gülen, ajutat de occident în 2016 să dea lovitura de stat.  

Diplomații de la Ankara au plusat, în zilele acestea de foc. Au cerut Suediei și Finlandei să-și înăsprească prevederile din codurile penale privind infracțiunile teroriste. Până de curând, lideri ai PKK aveau azil politic în țările nordice. Acum, aceștia vor fi extrădați.

Mutând piesele ca la șah, dictatorul Erdoğan și-a destructurat printr-un simplu plici rivalii politici. Blocul opoziției “democratice” era unul susținut pe fațăde Occident. De la negoțul de la Madrid 2022, viitorul se reinterpretează. 

Sultanul și-a asigurat domnia

Blocul Opoziției unite cuprindea naționaliști dar si kurzi, oameni de stânga dar și de dreapta, seculariști dar și conservatori religiosi. Cu un iatagan virtual, noul sultan le-a tăiat mâna dreaptă: mișcarea kurzilor. 

Așa-i diplomația în țara care a inventat șahul ca operă strategică. 

citește și: Tinerii au descoperit Regele în timpul regalului  TIFF

Joe Biden s-a trezit dintr-o dată cu telefonul aruncat în brațe de consilieri. Înainte de summit-ul istoric de la Madrid, aceștia i-au recomandat să-l sune pe Erdoğan, care peste noapte a devenit dictatorul prieten al Americii. S-a făcut băiat bun și trebuie ascultat. A urmat o întâlnire tet-a-tet la Madrid. Amândoi și-au elogiat purtările democratice. Repede democrațiile occidentale au uitat de lovitura de stat eșuată din 2016 și de embargoul impus Turciei despotice, ani de zile. Divergențele privind războaiele din Liban și Siria. Apropierea de Putin. Achiziția de antiaeriene rusești S-400. Trecutul nu mai contează. Important e interesul de moment. Se știe, SUA n-au prieteni, doar interese, iar abilul speculant politic, cocoțat pe jilțul de sultan, a profitat din plin de starea de moment. 

Politică de tarabă

Plusând ca târgoveții din Laleli, le-a cerut în scris Finlandei și Suediei, printr-o înțelegere parafată, să susțină Turcia în procesul de integrare în Uniunea Europeană. 

Întors acasă, pentru a-și demonstra încă o dată purtările de jupân, a anunțat din înaltul său comandament despotic, că Parlamentul său poate să nu legifereze memorandumul, dacă cele două state nu se vor grăbi să facă pași hotărâți în cele trecute pe curat. Adică, să expulzeze adversarii săi politici sau să-i bage la bulău. 

Din istoria geopolitică se știe că Imperiul otoman a știut tot timpul să-i facă pe alții să plătească. Mereu și-a negociat poziția de putere. 

În timp ce greii lumii își făceau selfie-uri cu dictatorul proaspăt democratizat, noul lider al regiunii a stat de vorbă și cu domnul Klaus Iohannis, președintele României, pe care l-a întrebat doar ce mai face Gică Hagi, la care șeful administrației de la București a spus că Iannis e un tânăr talentat. Acesta a fost nivelul diplomatic. Atât contăm în ochii noului sultan. Erdoğan știe că Iohannis are mutările în plic, pe care le primește îndeobște, împreună cu o șapcă. Decât să vorbească serios cu servitorii, mai degrabă îi sună pe stăpâni. 

Prin memorandumul trilateral și-a luat ieftin F-16. Fără a plăti nimic și-a capitalizat încă patru ani de domnie. 

Astfel, brusc, opozantul său, Kemal Kilicdaroglu, nu va mai avea ambasadele atât de prietenoase și marile finanțări pentru viitoarea campanie electorală. 

Dictatorul Erdoğan și-a târguit domnia, prin metoda Laleli, în care întotdeauna cumpărătorul este păcălit. 

Vocile lumii

Washington Post

Ziar progresist din SUA 

“Știați că celebrele chiftele IKEA sunt de fapt turcești? Legenda spune că au fost aduse în Suedia de regele Carol al XII-lea, care s-a refugiat în Imperiul Otoman, timp de câțiva ani, după ce a pierdut bătălia cu Rusia la Poltava, care se află acum în centrul Ucrainei, iar adversarul monarhului suedez a fost nimeni altul decât Petru cel Mare, țarul care a pus mâna pe o parte din Ucraina cu ajutorul Imperiului otoman și care-l inspiră acum pe Putin,” scrie Washington Post, în ediția de ieri.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Constănţeanca Sabrina Maneca-Voinea, campioană europeană la gimnastică

România a obţinut medalia de aur la proba de sărituri de la Campionatul European desfăşurat la Munchen, în Germania. Constănţeanca Sabrina Maneca-Voinea şi-a adjudecat...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...
Ultima oră
Pe aceeași temă