10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeOp & EdRăzboiul din Ucraina / Fortăreața Bahmut

Războiul din Ucraina / Fortăreața Bahmut

Bahmutul, oraș în care locuiau 72.000 de cetățeni (acum au mai rămas doar 2.000 de civili), din inima Donbasului, este ținta războiului total declanșat în urmă cu șase luni de către Rusia.

Armata ucraineană a masat divizii întregi. După o rezistență acerbă, i se spune fortăreața Bahmut. O victorie a armatei ruse ar spori nu doar tonusul armatei sleite, ci ar putea încuraja tinerii să recruteze. Am mai spus-o în spațiul public, amenințarea occidentului cu trimiterea de armament greu în Ucraina îl ajută pe Vladimir Putin în propaganda sa de război. Tancurile modernizate vor ajunge când va fi mult prea târziu.

Fortăreața Bahmut, sub asediul mercenarilor lui Progojin

După cucerirea Soledarului (orașul sării) de către diviziile Wagner, conduse de generalul Prigojin, prin lupte aproape corp la corp, presa mainstream a recunoscut cu jumătate de gură victoria Rusiei și cu cealaltă a criticat folosirea pușcăriașilor ca mercenari. Deh, și Ambraham Lincoln a scos deținuții și i-a angajat în trupele din timpul războiului civil, ar spune răii, căutătorii de coincidențe: bretele argumentative. Sau Napoleon, întors acasă din periplul moscovit, avea la începutul secolului XlX și întemnițați în trupele sale, nimicite de generalul iarnă.

Nori de fum se ridică după o explozie provocată de armata rusă, în orașul Bahmut, pe 7 ianuarie 2023, în timpul unei încetări a focului de 36 de ore pentru Crăciunul ortodox, declarat de președintele rus Vladimir Putin

Bahmutul nu e doar orașul vinului sau al rebelilor separatiști. Se știe că în timpul primului război al Crimeei, din acest secol, teritoriul a fost confiscat de separatiști. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, acuzat de maidaniști, ca fiind colaborator al lui Putin, a eliberat urbea de sub asuprirea rebelilor. A și schimbat numele din Artemivsk, în Bahmut.

Orașul părăsit de civili este supranumit „fortăreața Bahmut,” pentru că a rezistat celor mai grele lupte ale războiului, reprezintă pofta ce-au poftit generalii de la Kremlin, ar fi cireașa de pe tort, cum ar zice europenii.

citește și: Să facem din Șona un Davos al nostru!

Războiul din Donbas nu e de ieri, chiar dacă învelitorii de ciocolată cred că odată cu ei s-a născut coincidența.

Sigur că, dacă întrebi vreun susținător al luptei ucrainienilor pe unde vine Bahmut, zice că e Baubam, aha, precum comediantul de circ. Aprigii apărători cu tastele ai Ucrainei habar nu au că orașul era fondat de tătari și nu avea nicio legătură, nici cu rușii, nici cu velicorușii, deveniți “la un lătrat de veveriță” ucrainieni.

Până și the New York Times susține că e groasă treaba

Forțele ruse au făcut progrese semnificative și se apropie de Bahmut, scrie un reporter american în ziarul de ieri The New York Times-ul, oficiosul de propagandă al Casei Albe. Sigur, clanțele de net nu pot citi ziarul online, pentru că la ei – nu e ca la noi – de ți se dă știrea gratis și o verși nemestecată.

“Diviziile de mercenari ale lui Prigojin sunt asistate de către rachete și drone. Tactica rușilor e să taie căile de acces în oraș, încercuind pe toate cele patru intrări,” zic sursele militare independente.

Rusia ar putea penetra prin nord și est, dar încă se duc lupte crâncene.

YouTube video

În vizita sa în prima linie, Zelenski a spus că Rusia a avut multe victime: „Întregul ținut de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanților și de craterele obuzelor. Așa arată nebunia,” fiind citat de către Kiev Independent.

Rusia intensifică zilnic ofensiva. Sunt aduși noi combatanți. Atacurile se dau pe flancuri. Se spune că nu a mai curs niciodată în Crimeea atât demult sânge, iar pierderile de ambele părți par uriașe, niciuna nerecunoscând posibila înfrângere.

Aniversarea unui an de război, un Bahmut ocupat?

Pentru Moscova, cucerirea Bahmutului ar fi prima mare victorie, după aproape un an de lupte.

Descrisă drept una dintre cele mai sângeroase campanii ale războiului, bătălia pentru Bahmut continuă.

Nu știm ce zic rușii, pentru că cenzura e cât burta generalului român, uitat la vatră.

Apropo, prin intelligence-ul englez se vorbește că odată căzut Bahmutul, drumul către autostradă devine liber. Nu vă gândiți la cele patru benzi de rulare! Așa se spune, în termeni militari, câmpului deschis.

De ce este important Bahmutul? Este o răscruce pentru drumurile din regiune, miniport pentru transportoarele blindate spre Harkov, următoarea destinație rusească.

Capturarea orașului, care se află în provincia Donețk, nu ar garanta că Moscova ar putea face progrese majore înspre Kiev, dar ar pune forțele ruse într-o poziție mai bună pentru a consolida forța de ocupație. Și ar ridica moralul tinerilor ruși.

Liber spre autostradă

De la Bahmut mai sunt șapte sute de km până la Kiev. Nu știm dacă Putin va mărșălui într-o nouă încercare de luare cu asalt a capitalei, nebunie pe care a mai comis-o, dar fără succes (cine știe poate că cea trecută a fost doar o capcană, dar un lucru e cert: în cazul victoriei, țarul va putea recruta ușor alte sute de mii de soldați pentru continuarea luptei.)

Tot din lumea intelligence-ului englez, am aflat că se discută despre constituirea unei coaliții de patru state aliate (SUA, Marea Britanie, Polonia și România), care să intervină în Ucraina, pe modelul desanturilor cunoscute deja ale americanilor. Ei trimit escadrile, noi și polonezii infanteria și armamentul greu.

O eventuală intrare în război a României împotriva Rusiei ar fi asemănătoare trecerii Nistrului de către diviziile Mareșalului Ion Antonescu.

Oare l-o fi dus cocuța de la comunicare pe ficusul din deal în Livada cu Piersici de la Jilava? Nu de altceva, dar să știe ce-l așteaptă, în caz că trece și el peste voința ofițerilor din armată.

VOCILE LUMII

CNN

Post american

Postul american care nu mai transmite războiul, așa cum ne-a obișnuit în trecut

“CNN a relatat în ianuarie că SUA și oficialii occidentali îndeamnă Ucraina să își mute atenția de la lupta brutală, care durează de luni de zile, din Bakhmut și să acorde prioritate în schimb unei potențiale ofensive în sud, folosind un stil diferit de luptă care să profite de noile echipamente militare angajate recent de aliații occidentali,” susține știripesurse.ro

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină...
00:01:26

UNICEF, pe măsură ce luptele din Gaza se reiau: „ Aceasta este ultima noastră șansă”

Organizația Națiunilor Unite( ONU) a deplâns vineri (1 decembrie) reluarea operațiunilor militare în Gaza, James Elder, purtătorul de cuvânt al UNICEF în Khan Younis,...

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină...
Ultima oră
Pe aceeași temă