4 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăOp & EdPosibila capitulare a Germaniei și prăbușirea Euro

Posibila capitulare a Germaniei și prăbușirea Euro

Atacul terorist asupra celor patru conducte ale Nord Stream I are un singur suspect: SUA. Suspiciunea rezonabilă trebuie explicată. Prin tăierea țevilor cu gaz ieftin, lovitura e dată, în primul rând, marii industrii germane și doar – în plan secund -Rusiei. De acum înainte, Europa va mai munci consumând energie scumpă, dată de americani.

S-a trecut de la faza cu înarmarea, la faza cu distrugerea! Întreaga presă mainstream îl acuză pe Putin de sabotaj. De ce și-ar tăia o sursă ombilicală de bani?

Cele patru conducte au fost țintele unui atac submarin, relevă sursele din țările riverane Mării Baltice. Extrem de suspect, sistemele de supraveghere moderne, tehnicile cibernetice, terestre sau aerospațiale, paza militară, radarele marine n-au înregistrat actul terorist. Acțiunea pare lucrată ca la carte de către o putere cu o mare putere de infiltrare în sistemele naționale de apărare. Conductele trec pe lângă Suedia, Danemarca și ajung în Germania, principalul beneficiar. Dar de ce submarinele rusești n-au inspectat teritoriile?

desen de Ștefan Popa Popa’S

Ursula von der Leyen, ”civila” din fruntea Parlamentului European, a decis să se constituie o comisie de anchetă. Din obiceiul politic românesc, știm că atunci când vrei să îngropi un adevăr, faci o comisie. Niciodată rapoartele acestora n-au dezvăluit răul, ba mai, mai mult l-au camuflat.

Se pregătește o imensă diversiune politică și o criză economică indusă! Atât prin înăsprirea sancțiunilor impuse Moscovei, cât și prin tăierea accesului la resurse.

Salvăm planeta, dar distrugem casa europeană

Green Deal-ul, așa cum a profețit nu doar Viktor Orbán, ci și noi, a fost marea împușcare în picior. Statelor membre ale UE li s-au impus de către Bruxelles închiderea minelor, taxe imense pentru decarbonizare, acordarea de stipendii de stat pentru achiziția mașinilor electrice. În timp ce europenii salvau planeta, indienii și chinezii deschideau noi furnale.

Împușcarea celor trei conducte ale Nord Stream I s-a produs în același timp cu marele anunț făcut de guvernul polonez că s-a finalizat pipe-line-ul care va aduce gaz norvegian.  

citește și: Anticorupția mai scoate un luptător din arena luptei pentru salvarea inimilor corupte

Câțiva parlamentari ai partidului de guvernământ PiS au sărit să mulțumească SUA pentru sprijin. S-au dat de gol!

În Europa, prețul gazului pe burse a crescut cu 12 % într-o singură zi

Moscova a avertizat, ​chiar de la începutul săptămânii trecute, că Ucraina plănuiește un atac „terorist” asupra conductei Turkstream, care aduce gaz din Rusia în Europa.

La granița Greciei cu Bulgaria s-a desfăcut primul ștuț al țevilor care vor aduce gaz azer.

Washington-ul s-a grăbit să asigure europenii că nu vor rămâne fără gaz. Doar că gazul lichefiat e de trei ori mai scump.

Odată cu lovitura de tip intelligence, prețul gazului a crescut brusc la bursele europene cu 12 %, doar într-o singură zi. Și așa avea cotații imense.

Idioții utili aplaudă. Rusia își ia teritoriile. Moscova salută din mers

În timpul ăsta, idioții utili aplaudă. Când încerci să aduci argumente că lovitura e dată, în primul rând industriei germane, cea care asigură stabilitatea Euro, te înjură. Trăiesc și gândesc prin lozinci, fără să-și dea seama că plătesc din cauza prostiei un preț sporit la facturile de energie. Slava ne-a furat din buzunare. Putin a anexat deja 15 % din teritoriile ucrainiene. În zadar locotenențele din presa occidentală anunță zilnic victoria lui Zelenski, precum chelnerul de la bodegă noul meniu. E evident că Nova Russie e pe cale să se închege. America și-a schimbat toate hârburile militare. Ucraina are deja o datorie de peste 60 de miliarde de dolari. A pierdut teritorii, atât la barbutul financiar (trei mari companii americane, Cargill, Du Pont, Monsanto au cumpărat pe bani puțini 17 milioane de hectare de teren arabil din Ucraina), cât și prin luptă armată. Victoriile sunt doar la Gigi tv. Dar cine e marele învins de etapă? Germania. Un stat puternic, pus, vorba lui Adrian Severin, să capituleze a doua oară în fața SUA.

Stoparea fluxurilor de hidrocarburi, vitale producătorilor germani de îngrășăminte, marilor fabricanți de mașini, puternicei industrii de oțel, vor provoca falimente în lanț și contracția economică a Germaniei. 

Primele semne ale constipării economiei europene

Bloomberg Economics vorbește despre o recesiune a economiilor europene, comparabilă cu cea din 2008. 

Cine ar fi principalul beneficiar al prăbușirii Germaniei? Vechiul rival SUA. Euro a pierdut deja peste zece procente. Dolarul s-a întărit. Industria germană, cu forța ei proverbială, va trebui să-și adapteze producția pe un nou model economic, bazat pe resurse scumpe. Prețurile mașinilor germane vor fi prohibitive. Cine beneficiază? 
Pilonii de susținere ai Euro erau, la fel ca țevile din Marea Nordului, din oțel german. Acum sunt șubreziți. Dacă marile concerne nu-l vor arunca pe Olaf Scholz, un aservit interesele transatlantice, în Marea Baltică, atunci nu doar Germania se va prăbuși, ci tot eșafodul Euro. 

Se aud tot mai puternice voci că războiul din Ucraina, sistemul internațional de sancțiuni, criza energetică (începută înainte de conflagrație n.a.) sunt puse la cale pentru un singur scop: distrugerea Europei și trimiterea ei în Evul Mediu întunecos.  

E tot mai evidentă înțelegerea sulfuroasă dintre Washington și Moscova. Europa e singura care pierde războiul. Pe prostia liderilor ei.

Vocile lumii

Bloomberg Economics

“Dacă lunile următoare vor fi extrem de friguroase, iar cei 27 de membri ai Uniunii Europene nu vor reuși să împartă eficient rezervele limitate de combustibil, contracția economiilor europene ar putea ajunge până la 5%,”susține o analiză Bloomberg, făcută la sfârșitul săptămânii trecute.  

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Lucian Romașcanu o acuză pe Clotilde Armand că-l instigă să încalce legea în cazul imobilului Casa Miclescu

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, afirmă că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îi solicită să încalce legea în cazul unui litigiu aflat în recurs la...

FIFA a demarat o procedură disciplinară împotriva câtorva jucători din Uruguay

FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva jucătorilor din Uruguay Jose Maria Gimenez, Diego Godin, Fernando Muslera și Edinson Cavani, după ce jucătorii s-au...

Nouriel Roubini prevestește venirea mamei crizelor economice

Niciun economist de marcă sau vreo instituție de consultanță financiară nu s-a hazardat în predicții asupra viitorului. Economistul Nouriel Roubini, supranumit “profetul crizei,” riscă...
Ultima oră
Pe aceeași temă