26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăOp & EdViii cu viii, morții cu morții

Viii cu viii, morții cu morții

Plecarea la cele veșnice a lui Constantin Bălăceanu Stolnici, căruia unii îi ziceau
“Aristocratul,” la „frageda” vârstă de o lună și jumătate peste sută, a stârnit mii de comentarii. Principala acuză, formulată justificat, e că a turnat la Securitate. Prin anii ’80, a predat autorităților comuniste, poliției politice, harta încăperilor clădirii Radio „Europa liberă” din München. Se speculează că pe baza acestora, ar fi fost ucis Vlad Georgescu, directorul instituției, la acea vreme! 

Bălăceanu Stolnici n-a recunoscut niciodată că a turnat la Securitate. Omologul său de generație, Alexandru Paleologu, poreclit Nea Alecu, de-abia a așteptat să vină Revoluția, pentru a mărturisi păcatul.

Dacă expresia “Viii cu viii, morții cu morții” e pur românească, așa și zicerea “păcatul mărturisit e pe jumătate iertat,” cazul merită comentat.

Eschiva de la procesul de conștiință nu-i umbrește opera

Ni s-a reproșat că de ce am scris: “Dumnezeu să-l hodine!” la marea trecere a sa spre eternitate. Unii consideră că era pui de diavol, alții că păcatul lui de a colabora cu Securitatea e de neiertat.

citește și: Salvați sufletul lui Don Marcel!

Ne-am luptat zeci de ani cu Securitatea! Ni s-a reproșat că am tămâiat un torționar. La Judecata de Apoi, se va prezenta – suntem convinși – cu bunele și relele din viață. Dar cine suntem noi, să judecăm? Nu suntem tribunal, nici – Doamne ferește – Parchet General.

Faptul că, în timpul vieții, s-a eschivat de la procesul de conștiință nu e treaba noastră. Niciodată nu ne-am războit cu persoanele care nu se mai pot apăra.

YouTube video

E dreptul marelui vulg să se instituie plenar în instanțe. Să dea verdicte și să-l trimită pe intimat la bara veșniciei!

Ca analiști ai fenomenelor publice și ai vieții post-revoluționare, n-avem calificarea de magistrați. Nu suntem nici Dumnezei, nici Codruțe, care să pună cătușe florilor din cimitir.

Cruce din cimitirul Mănăstirii Pasărea

““Viii cu viii, morții cu morții,” etimologic vorbind, este o expresie de trecere cu îngăduința creștină de la fapte, la răsplata cerească.

Nu judecăm! N-avem mandat. Dar putem avea o părere despre un context sau o situație? Credem că da.

Omul sau opera? Navigatorul online n-are sextant

Nu despre criza rătăcirilor lumești a “Aristocratului” facem azi “vorbe,” ci despre modul lapidar al unui public, prea posedat de ură, de a emite sentințe.

Trăim în post-adevăr și acesta ne ocupă, nu doar timpul, ci și sinapsele cu invective. Dreptul la discernământ al facultăților mintale e abolit? Într-o lume cocoșată de precaritate, echilibrul rămâne o metaforă sau o figură de stil.

Sigur, ca unul care a suferit de brațul lung al poliției politice, aș putea trimite lesnicios memoria profesorului de la “privat” la stâlpul infamiei. Dar nu o fac. De ce?

Nu suntem Dumnezei pe pământ, să judecăm binele și răul, doar perceptori ai clipei, în stare să etalăm dihotomia unei noi lumi, pătrunse și cariate de morbul urii.

Suntem într-o stază a democrației. Morala e în moarte subită. Colaboraționiștii de sistem sunt sus, pe poziții înalte. Și Bălăceanu Stolnici nu doar că a condus o universitate privată, chiar a înființat-o. De orice poate fi acuzat, dar că nu a fost un mare liberal, asta nu s-ar putea zice.

Butada “Viii cu viii și morții cu morții” poate fi percepută ca un act legitim de apărare al credinței. Vorbitorul se distanțează de subiect. Poate ca e formula de iertare sau de îngăduință.

Cine a scris “Kabbala între gnoză și magie” are o erudiție fantastică. Doar Ioan Petre Culianu a aprofundat cercetările asupra gnozei, ca religie a stăpânilor. A sfârșit cu glonțul în cap.

Au renăscut tribunalele poporului

Când toți judecă în tribunale ad-hoc, e greu să-ți menții echilibrul firii. Visceral, suntem sentențioși, mintoși, doar detașați de noul “Tribunal al Poporului.”

Departe de noi gândul de a fi apărători ai defunctului, dar credința ne recomandă să spunem “Dumnezeu să-l ierte!”

Dacă n-a fost judecat în viață, cu siguranță și-o va primi în  cea de Apoi.

Răutatea, gregaritatea și visceralitatea vulgului deprimă orice condiție intelectuală. Suferim de un anevrism sistemic de aortă digitală. Pe țeava lui Nea Țuki, se varsă toate dejecțiile, poreclite judecăți de valoare.

Pe vremea când citeam lucrarea sa de referință “Anatomiști în căutarea sufletului,” ascultam Radio Europa liberă. Ulterior, l-am descoperit printre patricienii liberali. Se ținea mereu de un baston. În acele timpuri, credeam că epatează, ca să fie șic. Nu știam că are artroză. Nici că a fi bătrân e un păcat.

Samavolnicia juraților cultului “Noi suntem deștepții lumii” nu doar că ne deprimă, dar ne și înalță de la cabotinismul social.

Lui Bălăceanu-Stolnici i se datorează înființarea catedrelor de geriatrie, în marile universități de medicină

Licențiat în anii războiului și devenit doctor în 1949, a avut șansa colaborării cu Ana Aslan, creatoarea unei școli unice în lume. Acolo, zic arhivele CNSAS, ar fi semnat adeziunea de colaborator al Securității, cu pseudonimul “Laurențiu.” Chiar dacă documentele din arhive nu probează culpa de poliție politică, rămâne în memoria timpului său un turnător. Dar asta nu-i anulează opera științifică. Și Gunther Grass a colaborat cu regimul nazist, dar cărțile sale nu sunt arse în piețe publice.

Nu suntem Dumnezei, cum nu suntem judecători. Da? Sigur că da, Securitatea a fost o instituție criminală. Rămâne ca istoria să o condamne sau să o ridice în slăvi.

Cu îngăduința cititorului nepătimaș și nerevanșard, putem să spunem că profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici rămâne fondatorul unei discipline unice în lume: geriatria. Nu cred că prin această recunoaștere, merităm să fim puși la indexul gânditorilor de tip „omul face pluta pe apă.”

A murit un om. S-a stins o epocă! Am mai pierdut un profesor de condiție. N-a cerut nimic de la societate. Păcatul său e că nu s-a mărturisit. A murit, cum s-ar zice, neîmpărtășit. Va da socoteală pe lumea cealaltă?

A scăpat de judecata pământeană. Și de aici – frustrările unora care n-au turnat, dar nici nu au băut în urma vreunui isprăvi, numite cordial performanță.

A stigmatiza e o ușurare a ființei, mai greu e să compui o operă. 

VOCILE LUMII

Zaharia Stancu

Scriitor

“Morții cu morții, viii cu viii. Mortul nu mai are nevoie de nimic. Viului i se face foame, i se face sete. Trebuie să-i dai să mănânce, trebuie să-i dai să bea. (citat din Zaharia Stancu)

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News! Editorialele mele și pe Telegram!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă