8.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiVeniturile din Educație, reduse și în afara Black Friday

Veniturile din Educație, reduse și în afara Black Friday

În această perioadă, gândurile tuturor zboară către reduceri, evident, din cauza Black Friday.

Când vine vorba de finanțarea – sau,mai bine spus, subfinanțarea – sistemului de învățământ, guvernanții au făcut constant reduceri, de peste trei decenii.

Au mai fost și perioade rare de majorări salariale, dar ale căror efecte s-au resimțit pe intervale de timp scurte sau nu au mai apucat să se simtă.

Dacă în această perioadă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este cu ochii pe comercianți pentru a identifica false reduceri, guvernanții nu au fost niciodată sancționați pentru promisiunile deșarte.

Cel mai bun exemplu: Legea salarizării unitare care nu s-a respectat niciodată.

De aproape trei ani, se tot amâna majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ, prevăzute în lege.

S-a mai dat câte un procent mic, cu țârâita, dar fără să se ajungă la procentul stabilit inițial și cu efect nesemnificativ, din cauza inflației.

Ca situația să fie rezumată clar: un profesor cu vechime de 30 de ani în sistemul de învățământ preuniversitar nu ajunge la pragul de 4.000 de lei salariu pe lună.

În asemenea condiții, nu e de mirare că sunt cadre didactice care renunță la zile de concediu, pentru a obține mai mulți bani.

Dar Guvernul nu este dispus să plătească nici aceste mici sume.

Ministerul Educației le-a solicitat inspectoratelor școlare din teritoriu, încă din perioada lui Sorin Cîmpeanu, o verificare a motivelor pentru care cadrele didactice au mers la serviciu, în dauna concediului.

E nevoie de motive concrete.

Însă, e greu să mai demonstrezi de ce ai fost la serviciu în timpul vacanței, în ziua X, de acum doi ani.

E lesne de înțeles că nicio persoană nu ar renunța la concediu, dacă nu s-ar afla într-o situație disperată, din punct de vedere financiar.

Acesta este un aspect ignorat de guvernanți.

Tot din cauza disperării au existat și există și angajați din învățământ, precum și din alte sectoare bugetare care au ales să-și vândă voucherele de vacanță.

Oamenii din educație au nevoie de salarii care să le permită satisfacerea tuturor nevoilor de bază, înainte ca ei să se gândească la concedii lungi și dese.

Citește și:

Profesorii dau în judecată Guvernul

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

BNR lansează o bancnotă aniversară dedicată Regelui Carol I

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, pe 1 Decembrie 2024, o bancnotă aniversară destinată colecţionarilor. Aceasta marchează 185 de ani de...

Armistițiu în Liban: Evaluarea pierderilor economice și umanitare, costuri de miliarde de dolari

Conflictul dintre Israel și Hezbollah din Liban s-a încheiat miercuri dimineață printr-un armistițiu, însă pagubele provocate de luni de confruntări sunt imense. Potrivit estimărilor, pierderile...

Ilie Bolojan s-a înțeles cu Marcel Ciolacu: Guvernul va funcționa până la final fără să mai angajeze cheltuieli viitoare

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, spune că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu astfel încât să fie asigurată guvernarea până la final, însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă