18 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Urâcioșii presei independente

Urâcioșii presei independente s-au grăbit să-și etaleze devotamentul de ,,plătitori la stat” pe motive care mai de care mai năstrușnice. Iată și un prim exemplu, cel al partidului ,,inteligent” – USR:

“Scutirea de impozit pe venit nu se va regăsi în buzunarul jurnaliștilor, dacă suntem tentați să credem că în felul acesta am găsit soluția pentru a crește veniturile jurnaliștilor. Scutirea de impozit pe venit se va regăsi în profitul patronatelor de media, jucători politici importanți!” – Florina Presadă (USR).

Ia uite cine vorbește!…același USR care l-a cooptat pe jurnalistul Moise Guran, drept lider de frunte în campania 2020 pentru alegerile parlamentare. Cu alte cuvinte, patronii plătesc și politicienii profită, dacă ar fi să ne luăm după mintea unora din USR. Hârțogăriile pentru plata acelui venit de 10 %, depuse lunar la bugetul de stat, costă patronatul cel puțin un salariu în plus la HR, cu mult mai scump decât dacă ar oferi cei 10 % direct în buzunarul jurnalistului, fără nici o altă bătaie de cap…

Mai sunt și alte voci urâcioase, chipurile ale colegilor de breaslă, deranjați că nu mai slugăresc statul! Ale căror venituri și taxe sunt suportate tot de patronate, căci să nu vă închipuiți că ,,ei plătesc!”  
Slugărnicia unora în slujba statului poate avea numai explicații obscure, ne-o arată evidențele: în România, statul nu-ți întoarce nici o cincime din cât dai ca cetățean al său: nici material(pensii),nici fizic(sănătate),nici moral(birocrații) și nici intelectual(educație)! Nema’ spitale,școli,drumuri,justiție sau dezvoltare…,,Nu e nimic!”
Suntem cu adevărat masochiști să ne încăpățânăm să tot hrănim un stat impotent și uituc de al său creator și de menirea sa: în slujba cetățeanului român

Presa scrisă, în România, este pe moarte 

”Graficul indică mecanismul prin care,

din prețul de copertă,

publisherului (n.r. – patronatului)

îi rămâne cam 38%!”

Cătălin Tolontan, Jurnalist

Să mai luăm un exemplu. Puțină lume știe că presa scrisă în România este pe moarte. O moarte programată sistematic de sponsorii urâcioșilor presei independente. Citeam o analiză a lui Tolo (n.r. Cătălin Tolontan) de prin anul 2014 despre ,,Câți bani rămân presei din România? …O analiză soft pentru adevărul crunt de acum al presei scrise, dar o analiză foarte corectă:
,,Graficul indică mecanismul prin care, din prețul de copertă, Publisher- ului (n.r. – patronatului) îi rămâne cam 38%! De ce? Pentru că 9% merg la stat ca TVA, 33% este comisionul firmelor de difuzare și cam 20% reprezintă bani care nu mai vin niciodată, din cauza falimentelor, în ritmul înregistrat până la finalul lui 2013. În acest 20% intră nu doar falimentele deja înregistrate, ci și măririle de solduri de la an la an.
Practic, din banii scoși din buzunar azi, 13 februarie 2014, de către cititor la chioșcul de ziare, redacției i se întorc ceva peste o treime, cam la jumătatea lunilor mai sau iunie! Din 2 lei plătiți de dumneavoastră, încasăm 80 de bani, cu o întârziere de aproximativ 110 de zile. Sigur că procentele merg în cascadă, ele poartă aproximări de la companie la companie, dar discutăm despre o medie rezonabilă, cu o bună reprezentativitate.”

Față de 2014 a mai apărut un element: cel al abuzatorilor de poziție dominantă în piață, nimeni alții decât niște Vameși (n.r. – Adrian Vameșu)  sau Însoriți (n.r. – Mihai Soare) șefi de logistică și transport la ,,UNICA” societate de transport ziare din țară, după cum se recomandă chiar ei – vorba ‘ceea – ,,Gura bate curu!”
Ei bine această ,,UNICĂ” societate, mult prea ocupată cu alte business-uri decât transportul unor ziare, una care își tot schimbă periodic denumirile: ba Burda, Casa de Difuzare, Casa Lux, Casa Concept și tot așa (probabil să tot renască din cenușa falimentelor și țepelor lăsate dâre dâre ) joacă un rol bine determinat în moartea presei scrise din România! Cum? Simplu: MONOPOL și deci nema transport, nema difuzare!

Iată deci ,,profitabila” afacere a oamenilor de afaceri care investesc în presa scrisă din România!

 

Și totuși nimeni nu onorează meritul acestor jurnaliști

Nimeni nu ar medalia ,,nebunii” investitori ai presei scrise care servesc această patrie! De-asta se împuținează, de-asta rând pe rând trag obloanele într-o țară obsedată (doar verbal) de independența presei.
 
JURNALIȘTII

 

Cu ce sunt ei mai diferiți,acești viteji ai condeiului, față de militari?
Ei care își pun viața în pericol zi de zi prin scriiturile lor?
Ei care aleargă în frig, în ploaie, în canicule, prin fel și fel de locuri și săli de așteptare, să transmită imagini, declarații! Pentru ca noi cetățenii să știm ,,cu cine votăm”!
Ei care mai apoi sunt jigniți, amenințați, intimidați?
Ei care au fost răpiți sau uciși?
Ei care au curajul să iasă în stradă, să treacă peste atacuri cu mascați și răpitori plătiți!
Ei care sunt nevoiți să-și țină departe de ochii lumii copiii și familiile;
Ei care își plâng copiii poate otrăviți;
Ei care nu prididesc să țină fruntea sus și să își facă meseria în slujba cetățenilor acestei țări!

 
Până și serviciile secrete britanice au văzut rolul important al presei

… Și l-au finanțat masiv în timpul Războiului Mondial, după cum arată documentele declasificate și publicate de Reuters.

În America, patroni de trusturi au primit pardon de la președinte pentru susținerea jurnalismului ,, beneficii aduse Americii”!!
Să elimini un 10 % impozit pe venit pentru un jurnalist este o medalie, o prețuire și un sprijin profund meritat! Un imbold pentru noi recruți în presa din România! Este o recunoaștere și o încurajare a lor, într-o țară adânc măcinată de lipsuri, de ignoranța pentru viață și societate.
Lăsați cetățenii să aibă idolii lor, formatorii lor de opinie! Nu ne îndobitociți ca nație! Motivați curajoșii talentați în condei. De ce? Pentru că avem nevoie de ei!
 

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă