25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdS-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

S-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

Cititorii noștri sunt deja familiarizați cu ceea ce înțelegem noi prin sintagma “statul de drepți,” un antonim al statului de drept – ființând ca o entitate solzoasă, croită cu unități de măsură  cunoscute doar de ei, hegemonii. Dacă adăpostești revoluționarii iranieni, cum se întâmplă în țara lui Ismail Kadaré, nu mai contează că jurnaliștii sunt arestați. Se trece cu vederea! Misiunea micului stat sărac esta alta. Că doar de ce a fost primit în NATO, în 2009?

Un eveniment recent n-a fost luat în discuție de către analiștii propagandiști de rețea. Curtea de Conturi a Uniunii Europene a prezentat Raportul: “Statul de drept în UE. Un cadru îmbunătățit pentru protejarea intereselor financiare ale UE.” Auditorii critică arbitrariul deciziilor Comisiei privind blocarea acordării de fonduri europene, pe baza respectării așa-zisului stat de drept. În actualele condiții, fără un punctaj clar și un ghidaj profesional, riscurile derapajelor sunt imense, zic raportorii. Ultima decizie de a acorda o parte din bani Budapestei din fondurile blocate s-a făcut din rațiuni politice, fără o analiză de context, ceea ce poate crea un precedent, spune instituția europeană.
citește și: Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Bruxelles-ul ar trebui să controleze statul de drept pe baza unei analize solide, nu a unor practici politice,” a mai precizat Raportul Curții de Conturi a Uniunii Europene(CCUE).

Criteriile de pedepsire a Poloniei și a Ungariei sunt incerte, zic specialiștii, nu noi.

Desen CFP

În urmă cu patru ani, Comisia a publicat un Regulament privind condiționarea acordării fondurilor structurale și de coeziune în funcție de respectarea statului de drept.

Zece eurocrați care controlează o rețea ascunsă

Auditorii CCUE reclamă că biroul de verificare a stării de sănătate a statului de drept, pentru toate cele 28 de țări, se rezumă la zece eurocrați. Iar aceștia au fost puși în situația de a bloca Polonia și Ungaria. Vă dați seama ce grozăvie? În plus, Curtea de Conturi constată lipsa unui punctaj clar de verificare, valabil în toate statele, privind unitatea de măsură a “temperaturii democrației,” asemenea celor ale Băncii Mondiale.  

YouTube video

Comisia Europeană are de mult timp îngrijorări semnificative cu privire la independența judiciară din Polonia și Ungaria, dar noile reguli pe care le-a introdus sunt departe de a fi clare și aplicabile, fără parti-pris-uri, se arată în raport.

citește și: Războiul din Ucraina, o imensă mașinărie de spălat bani

„Regulamentului privind condiționalitatea în toate statele membre și în toate situațiile, în care acesta ar putea fi aplicabil, nu oferă îndrumări suficiente legate de cum ar trebui stabilit că există o legătură îndeajuns de directă între încălcările principiilor statului de drept și riscurile pe care le prezintă acestea pentru buna gestiune financiară a bugetului UE sau pentru protecția intereselor financiare ale UE,” spune într-un limbaj greoi instituția europeană a auditorilor financiari.

Vechea limbă de lemn a generațiilor de nomenclaturiști s-a emancipat. Acum se cheamă bruxelleză.  

Creditul girat cu buna purtare

Pentru a fi mai clari și mai obiectivi la rațiunile sufletelor moarte din Altiero Spinelli, să dăm un exemplu de la noi: un cuplu de tineri se prezintă la o bancă din România pentru a solicita un credit imobiliar. Li se cer adeverințe de venit, starea relației (căsătoriți, necăsătoriți), dovada deținerii avansului, existența unor giranți și proba că sunt buni de plată.

În minunata lume nouă, gândită la Davos, tinerii vor trebui să aibă un scoring de credit acceptat. Adică, să fie corecți politic, să nu fi avut manifestări publice împotriva drepturilor minorităților, să aibă o prezență chibzuită în online, să-și îngrijească peturile și să nu fi avut reclamații de comportament anti-social. Mai pe șleau, dacă ai participat la un protest împotriva proprietăților luate cu japca de unii, te-ai lins pe bot. Nu vei fi eligibil.   

Ce se întâmplă cu scoringul de țări, prin inchizitoriul – regulament privind condiționarea e ca-n Orwell: “cine controlează trecutul controlează viitorul.”

Statul de drepți – o fantomă ce bântuie prin Europa

În România, puzderia de mitinguri #rezist a demonstrat cât de ușor se învolbură masele la tautologica existență a statului de drept. Prin definiție, statul e drept, că doar nu e croit strâmb din naștere?

“Narco-hipnoza este mai eficientă ca instrument de guvernare, decât bâtele şi închisorile. Dorinţa de  putere poate fi complet satisfăcută, sugerându-le oamenilor să îşi iubească starea de servitute şi să îi împingă spre obedienţă,” cam asta e starea de acceptare a condiționalităților bruxelleze. E imposibil să nu știți cine este autorul judecății de valoare. Adous Huxley, în scrisoarea sa de fost dascăl, adresată elevului, ajuns la maturitate, George Orwell, după ce i-a citit cartea “1984.” 

Lucrarea de câteva zeci de pagini a CCUE se referă și la România și Bulgaria. Chipurile, Comisia a ridicat MCV-urile, dar nu pe baza unor rapoarte, ci așa… pur și simplu.

Prin cotloanele documentului găsim, în sfârșit, și identificăm marea descoperire a autorilor. Big Brother e ascuns în clădirea principală din Altiero Spinelli. El are o rețea de turnători în țările membre. Așa numita societate în civil controlează temperatura statului de drepți, altfel spus: ibovnica popii fabrică mătănii.

VOCILE LUMII

Curtea de Conturi a Uniunii Europene

“Pe lângă rapoartele anuale privind statul de drept, Comisia a colectat informații din toate sursele menționate în Regulamentul privind condiționalitatea, cu excepția Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE, care nu a fost consultată pentru niciunul dintre cele șase state membre din eșantionul Curții,” mai scrie Raportul CCUE, ceea ce demonstrează arbitrajul acordării sau suspendării plăților către anumite state.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...
Ultima oră
Pe aceeași temă