9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăOp & EdMotrenismul

Motrenismul

În istoria Regatului român, probabil cea mai suveranistă perioadă din istoria poporului român, au existat mai multe curente de gândire: poporanismul, semănătorismul și trăirismul. Dacă junimismul pașoptiștilor a fost prima mișcare intelectuală pro-occidentală, cele trei au lăsat idei reprezentative, care puteau compune un Proiect de țară, dacă n-ar fi căzut peste noi Cortina de fier. Legionarismul, pe care nu putem să-l ocolim, a reprezentat o mișcare la modă în acele vremuri, un fel de tefelism progresist al zilelor noastre.

Nu intenționăm să facem o analiză a diferențelor, a asemănărilor sau a originilor acestora. Ci a situației de azi, în care practic doctrinele politice sunt desființate de bătălia dintre progresism și suveranism sau – cum se mai spune în SUA – între creștini și neomarxiști, vopsiți în globaliști.

citește și: Pe când capitularea Ucrainei?

În cei peste 34 de ani de la căderea comunismului, conștiința națională s-a neantizat, din lipsa unui sistem de protecție a idealului național. Practic, revoluția a deșertificat conceptul despre națiune, lăsând locul internaționalismului. Sigur că această contagiune n-ar fi fost posibilă fără ajutorul cozile de topor ale agendelor străine, al intelectualilor ce și-au vândut sufletul pe o mână de granturi, privilegii și funcții universitare.

Foto: Inquam

Nu întâmplător, unor rectori le pute ideea de națiune, suveranitate, independență, aceștia fiind legați ombilical de rețelele societății deschise.

În acest context, multă lume critică prestația europarlamentarilor români, majoritatea fiind acuzați că servesc agende străine.

Mai există europarlamentari nealiniați

Nu toți s-au predat. Există câteva excepții: Maria Grapini, Chris Terheș, Claudiu Manda, Dan Motreanu. Cei patru s-au luptat cât au putut pentru cauzele românești sau atât cât le-au dat voie grupurile internaționaliste din care fac parte.

Dintre toți cei enumerați, Dan Motreanu este – de departe – cel mai stabil emoțional politic. E de aproape 35 de ani membru al aceluiași partid politic: PNL. A fost și a rămas un înverșunat antipesedist. Nu s-a dezis de principii, când conducerea a găsit o “fereastră de oportunitate,” prin “alianța pentru stabilitate” cu PSD.

YouTube video

Nici în cele mai grele momente ale carierei sale, n-a abjurat de la crez. A reușit mereu să se ridice, fără a face sluj în fața vreunui președinte, a creat din nimic una dintre cele mai puternice filiale de partid, a muncit, fără a pune trâmbițe și claxoane pe mașinile de teren, în care urca – weekend de weekend – pentru a lua pulsul județului său.

Poate că e mult să spunem că activitatea sa politică se poate înscrie unui curent, unei excepții sau unei încadrări comportamentale, dar solitudinea ideilor legate de activitatea sa trebuie evidențiată.

Dan Motreanu n-a fost implicat în scandaluri mondene

A fost student la Timișoara, unde și-a cunoscut actuala soție. Are doi copii. Nimeni din lumea mondenă nu-l cunoaște. N-a sărit din cadrul bunului simț și al onoarei unui om politic de condiție.

Editorialul nu este despre el ca persoană, ci un simplu studiu de atitudine, în stare să provoace dezbateri legate de ideea: mai există personalități publice sau marea nătângilor a înghițit purtătorii de nădragi?

Departe de noi gândul de a compara gândirismul, o tribună de idei, din jurul revistei Gândirea, fondată în 1921 de Cezar Petrescu, Adrian Maniu şi Gib I. Mihăescu, poporanismul jurnalistului Constantin Stere sau semănătorismul de la sfârșitul secolului XIX, care a fundamentat reforma țărănească, cu ce se întâmplă azi.

Nu putem cântări mere cu pere în același galantar, n-avem cum măsura curente ale diferitelor epoci, cum nici n-ar fi de bon-ton să asemuim malagambismul părinților noștri cu trotinetismul nepoților din ziua de azi.

Mai mult nu s-a putut

E vorba doar de un simplu concept de a face politică și nu a vorbi despre activitatea sa. Dan Motreanu este în topul intervenților din Parlamentul European, fiind raportor pe diferite teme europene. Într-un moment de derută și de criză de leadership din PNL, a refuzat să preia conducerea partidului. Față de alți veleitari, el s-a încăpățânat să rămână departe de zumzetul politic, de reflectoarele tribunelor și de alcovurile prezidențiale sau de lumea cancanului, lipici de audiență.

Alături de colegul său Daniel Buda, a limitat dezastrul pentru fermierii români. Eforturile lor parlamentare au convins Comisia Europeană să deblocheze patruzeci de milioane de euro din rezerva de criză PAC pentru cultivatorii români de cereale, profund loviți de invazia produselor ucrainiene. N-au ieșit pe televiziuni la ore de maximă audiență să trâmbițeze ajutorul acordat! Mai mult, au obținut reducerea ecartului dintre subvențiile pentru fermierii vest-europeni și cei români, prin adoptarea unui amendament, prin care să se grăbească alinierea plăților directe din Politica Agricolă Comună (PAC).

Mai mulți bani pentru fermierii români

În 2020, în contextul pandemiei, Dan Motreanu a reușit să obțină 47 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru producătorii români de fructe și legume. A fost proactiv – nu reactiv, ca alți conformiști de agendă. Prin lupta sa în forurile puterii, s-a mărit bugetul Programului Național de Dezvoltare Rurală, majorându-se suma acordată unui fermier de la 5.000 la 7.000 de euro.

Deci, n-a acționat doar la Bruxelles. A făcut lobby pe lângă guvernul României pentru acordarea de finanțări sporite agricultorilor români. Exemplele pot continua.

Cu îngăduința cititorilor, motrenismul reprezintă munca tăcută a unui fost ministru al agriculturii, ce nu și-a abandonat misiunea. Nu are nimic din compulsivitățile semănătorismului, mișcare de la începutul secolului trecut, care a dus la împroprietărirea țăranilor.

Ideea e că Dan Motreanu a muncit serios pentru locul pe listă și exemplul său poate fi urmat. Consecvență, pricepere, determinare, loialitate sunt atribute în contrast cu carierismul, servilismul și agramatismul altor listaci.

Politica românească are și fațete bune, dar acestea nu se văd, din cauza zgurei de sistem adunată în zeci de ani de ars gazul de pomană în politică.

Dan Motreanu primește azi o coroniță publicistică, în primul rând, datorită modului cum și-a apărat principiile, crezul și doctrina liberală. N-a abdicat de dragul unei cârdășii de moment!

VOCILE LUMII

Recorder

“Unul dintre cei mai duri critici ai înțelegerii politice dintre PSD și PNL, liberalul Dan Motreanu candidează pentru un nou mandat la Bruxelles, chiar pe listele comune ale alianței pe care o considera citez „total nereprezentativă, în special din perspectiva eticii politice”, după cum declara public politicianul în 2021. 

Dan Motreanu scria pe Facebook că negocierile duse cu PSD de Florin Cîțu, șeful său de partid de la acea vreme, au caracter „absolut imoral și neprincipial”. 

Președintele PNL Giurgiu nu doar că a votat în toate ședințele partidului împotriva alianței cu social-democrații, ci și-a avertizat de mai multe ori colegii că PNL va avea doar de pierdut de pe urma acestei alianțe” – scrie Recorder.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...
Ultima oră
Pe aceeași temă