17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiLa masa săracilor, din mila UEFA

La masa săracilor, din mila UEFA

Ca suporteri, probabil că suntem tentați să vedem fotbalul românesc la un nivel mult mai înalt decât cel la care se situează în realitate.

Din nefericire, actualul sezon debut, al sezonului competițional european, ne-a indicat nivelul la care se află fotbalul din țara noastră – probabil un indiciu al nivelului la care se situează sportul românesc, în general – și direcția în care se îndreaptă.

Când a fost anunțată înființarea UEFA Europa Conference League și condițiile pentru participarea în această competiție, am spus că forul fotbalistic european discriminează și ne aruncă, alături de alte state, care nu dispun de fonduri impresionante, într-o ligă a săracilor.

Într-adevăr, cert se poate afirma că UEFA discriminează, dar, în aceleași timp, constatăm că fotbalul românesc a ajuns la un nivel atât de scăzut, încât are nevoie de mila UEFA pentru a accede în grupele competiției de nivelul al treilea.

Toate cele trei echipe ale României care au dobândit dreptul de a evolua în UEFA Europa Conference League (FCSB, CS Universitatea Craiova și Sepsi Sfântul Gheorghe) au fost eliminate prematur, încă din primul turn în care au debutat.

Doar campioana României în exercițiu, CFR Cluj, a reușit să fie sigură de prezența în grupele acestei competiții de “lumea a treia”, după ce a beneficiat de două tururi în care a întâlnit adversari capabili să se elimine și singuri, în cazul în care feroviarii nu ar fi fost capabili să trimită balonul de suficiente ori în plasa porții adverse.

Da, totuși CFR Cluj a reușit să elimine o echipă din Boznia și Herțegovina, o performanță având în vedere trecutul nefast al formațiilor noastre în meciurile cu cele din fosta Iugoslavia.

În cele din urmă, “blestemul” iugoslav i-a urmărit pe clujeni, iar CFR-ul a fost deraiat la Belgrad de Crvena Zvezda (Steua Roșie), după o înfrângere clară cu 0 – 4.

Sigur, în fotbal s-au văzut multe minuni, iar campioana noastră își va juca ultima carte săptămâna aceasta, în partida retur, însă prestațiile echipei pregătite de Marius Șumudică în tururile competițiilor europene de până acum nu ne permit să visăm frumos.

Cum a ajuns moldoveanul să cucerească fosta Iugoslavia

În timp ce noi ne fălim cu fotbalul autohton, țările din jurul nostru evoluează constant, ajungând acolo unde visăm să vedem echipele noastre favorite, de foarte mulți ani, în timp ce echipele din România se îndreaptă spre situații la care nu ne-am fi imaginat.

Am vorbit despre “blestemul iugoslav” care bântuie fotbalul românesc, dar iată cum o țară despre care am fi spus că o învățăm fotbal la orice oră, Moldova, a ajuns să facă instrucție cu formațiile campioane ale Croației și Serbiei.

Șerif Tiraspol, campioana țării de peste Prut, a eliminat Crvena Zvezda din UEFA Champions League și este la un pas de grupele cele mai importante competiții europene, după victoria cu 3 – 0, de pe teren propriu, în fața lui Dinamo Zagreb.

Să nu uităm că Zagreb a scos-o pe CFR Cluj din drumul spre Champions League în sezonul precedent, iar Zvezda “a dat de pământ” cu campioana României, săptămâna precedentă.

În urmă cu două – trei decenii, susțineam că îi învățăm fotbal pe turci și pe greci, iar, acum, cei mai buni jucători din Liga I visează să evolueze în țările de la malul Mediteranei.

Nu ar trebui să ne mirăm dacă, în scurt timp, vom ajunge la această raportare și cu Republica Moldova.

Însă, firește, așa cum ne stă bine nouă, nu vom admite adevărul și vom susține că încă suntem cei mai talentați din zonă și că de noi se tem formațiile din cele mai puternice campionate ale Europei.

Realitatea ne demonstrează însă contrariul.

În timp ce campioana noastră se chinuie să ajungă în grupele ultimei competiții europene, Șerif Tiraspol zdrobește formațiile în fața cărora trupele noastre au tremurat de fiecare dată.

De ceva timp, mai avem un exemplu de urmat la graniță cu noi, dar pe care nu vrem

să-l urmăm, din orgoliu, și pentru care găsim tot soiul de explicații care să-i diminueze strălucirea.

Este vorba despre fotbalul, și sportul, în general, din Ungaria, țară care ajunge să bifeze performanțe notabile pentru că a avut un plan serios în acest sens.

Gulaș gătit în ciaun din Giulești la Cluj parcă nu e ce trebuie

Când Ungaria a ținut în șah campioana mondială și a fost la un pas să elimine Germania, la turneul final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020, au fost mulți “specialiști” ai sportului rege din țara noastră care au afirmat că naționala maghiară este alcătuită mai mult din fotbaliști străini cărora le-a fost acordată cetățenie pentru a putea reprezenta statul vecin.

Pe lângă faptul că acest argument nu este o scuză, deoarece și România putea realiza același lucru, în cazul în care președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, era câtuși de puțin intereat de performanță, din nou, realitate demonstrează și această ipoteză.

În timp ce marile talente ale României se chinuie să prindă un loc la formații din Cehia, liga a doua italiană sau Scoția, tânăra speranță a fotbalului maghiar face senzație în una dintre cele mai puternice competiții continentale, Bundesliga germană.

Aripa stângă Dominik Szoboszlai a semnat o dublă în ultimul meci disputat de Red Bull Leipzig în campionatul Germaniei.

Maghiarul de doar 20 de ani este cotat de site-ul transfermarkt.com la 25 milioane de euro.

Este încă o dovadă că investițiile pe care statul maghiar le-a realizat în baze sportive nu a fost în zadar.

Probabil că pentru campioana României exemplul maghiar ar fi cel mai la îndemână de urmat, având în vedere că distanța de la Cluj -Napoca la Budapesta nu este foarte mare.

Clujenii au ales să meargă însă pe mâna unui om obișnuit mai mult cu spiritul balcanic, Marius Șumudică.

Este greu însă de realizat o rețetă ardelenească cu un om obișnuit cu caramele și rahat turcesc.

Devine tot mai clar că Marius Șumudică nu s-a adaptat la specificul ardelenesc, iar acest lucru face extrem de dificil succesul în Cluj și este și mai clar că investiția în fotbal se traduce, în cazul lui Răzvan Burleanu, doar la bani dirijați pe trasee stabilite politic, în vederea obținerii voturilor cruciale pentru menținerea în fruntea Federației Române de Fotbal.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU