16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiJacques Chirac, un inamic al comformismului, a plecat puţin

Jacques Chirac, un inamic al comformismului, a plecat puţin

De numele său se leagă aderarea noastră la NATO şi integrarea ţărilor din estul Europei în Uniunea Europeană.
A pledat, ca nimeni altul, la Summit-ul NATO de la Madrid din 1997 pentru alăturarea României la concernul de trei state, Ungaria, Cehia şi Polonia, primite atunci în Alianţa Nord-atlantică. Nu a fost ascultat atunci de administraţia Clinton.
Discursul său din Parlamentul românesc rămâne memorabil. Venind în România la invitaţia preşedintelui Emil Constantinescu, Jacques Chirac şi-a exprimat în faţa parlamentarilor români atunci dorinţa ca România să adere la NATO “cât de repede, dacă se poate chiar din 1999”. Aderarea României la pactul nord-atlantic avea să se concretizeze de abia în 2004. A evocat cu emoţie apropierea culturală dintre cele două țări, vorbind cu patos despre integrarea în marea cultură franceză a lui Ionescu, Cioran, Brâcuși, Enescu și a Elvirei Popescu. Poate dacă nu trebuia să coabiteze cu Lionel Jospin, socialistul care s-a opus extinderii atlantismului şi americanii n-ar fi fost atât de nepăsători, poate intram mai repede în NATO. El a fost o voce care ne-a susţinut aproape mereu.
Când am participat la războiul din Irak, ne-a certat.

S-a jucat cu focoasele nucleare
A fost un preşedinte conservator, dar cu viziune. Ca primar, a modernizat Parisul.
Ca preşedinte, a întărit puterea Franţei, atât militară cât şi nucleară. Puţină lume îşi mai aminteşte cât scandal a iscat în Franţa reînceperea testelor nucleare. Opoziţia aşa numitei societăţi civile a fost dură. A trebuit să renunţe, dar a continuat să lupte atât pentru o Franţă puternică şi respectată, cât şi pentru o Europă lărgită.
Deşi a fost primul preşedinte al unei ţări europene care a vizitat New-York-ul după atacul terorist din 11 septembrie 2001, s-a opus ulterior invadării Irak-ului de către trupele aliate. Nu a reuşit să-i convingă pe aliaţi de zădărnicia asaltului asupra regimului Saddam Hussein.
Retras după două mandate (mai scurte decât ale lui Mitterand), a lăsat în urma sa un model de diplomaţie. Mulţi parlamentari, chiar din partidul din care a provenit, RPR, s-au pronunţat pentru respectarea tezelor de la Washington, arătând slăbiciune şi supunere faţă de fratele cel mare, agresor în Orient. Chirac a plutit peste corul adecvării la corectitudinea politică şi a impus voinţa Franţei într-un climat al acordului că nu există dezacord.

S-a opus invadării Irak-ului, dar a susţinut mereu SUA
Timpul, în acest caz, a demonstrat curajul şi luciditatea lui Jacques Chirac. N-a vrut să-şi împingă ţara într-un război care nu ducea nicăieri. A fost sceptic privind existenţa arsenalului nuclear al lui Saddam Hussein, atât de trâmbiţat de propaganda militară. În final, nicio probă a existenţei focoaselor nucleare nu s-a prezentat marelui public.
În contextul european al acelei vremi, Germania şi Rusia nu se puteau pronunţa făţiş împotriva războiului. A făcut-o Jacques Chirac cu mare curaj. Acesta i-a adus o mare popularitate, nu numai în lumea arabă sau musulmană, ci și în orice altă parte pentru că tocmai proiectase o rezistență la politică agresivă considerată nedreaptă și periculoasă a americanilor.
Ştiinţa de a spune NU
Jacques Chirac era omul care știa să spună nu. A fost capabil să se opună Statelor Unite atunci când politica acestuia din urmă i se părea că nu corespunde interesului general şi să le fie cel mai fidel aliat atunci când interesele Franţei convergeau cu cele ale SUA.
Mulţi ani de zile a fost cel mai loial apărător al politicilor americane.
Jacques Chirac a luat apărarea palestinienilor, atunci când tot occidentul le-a căzut pe cap.
Versatilitatea unui om de stat
Atât în dosarul irakian, cât și în conflictul israeliano-palestinian, Chirac a dorit să contrazică teza privind ciocnirea civilizațiilor. S-a opus construcţiei zidului care să separe Ierusalimul de est, a ameninţat că nu mai vine în Israel, pentru ca după câteva luni să-l primească în triumf pe Ariel Sharon, fără să spună un cuvânt despre construcția zidului, blocarea procesului de pace, represiunea palestinienilor. A lăsat lumea cu gura căscată. A pus o punte pentru întărirea procesului de pace în Orientul apropiat. Ştiind că memoria majorităţii e scurtă, a mers en-fanfare înainte.
S-a luptat împotriva încălzirii globale, dar a dezvoltat industria franceză.
Într-o lume a comformismului de stat, a fost un celibatar al respectării şi promovării intereselor naţiunii franceze.
Nu e privit ca Charles de Gaulles drept un erou. Se vorbeşte, pe la colţuri, doar despre un rebel care le-a căzut greu la ficaţii mai marilor lumii, atunci când aveau mai mare nevoie de consens şi de supunere.
Un nou Chirac nu va mai exista. Pentru că nu mai e posibil, fizic, climateric şi din punctul de vedere al păpuşarilor noii orânduiri globale.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă