15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiÎndepărtarea continuă a școlii de oameni

Îndepărtarea continuă a școlii de oameni

Spiru Haret a reușit să pună pe picioare școala românească și implicit, societatea noastră, ducând Educația aproape de oameni, adică, în mod deosebit în zonele rurale.

De peste trei decenii de așa-zisă democrație în România, cei mai mulți dintre cei care au ocupat fotoliul pe care cândva a stat părintele învățământului din țara noastră – un dispreț total din partea decidenților politici, prin astfel de numiri – au luat în continuu măsuri care să aducă un revers progresului Educației.

Școala se îndepărtează de mediul rural, iar acest lucru este evident și la concursul de titularizare al cadrelor didactice de predare.

La sesiunea din acest an a Titularizării sunt scoase la concurs aproape 6.000 de posturi în mediul urban și doar puțin peste 1.300 în mediul rural.

Aceste cifre nu spun însă totul despre situația alarmantă a sistemului.

Astăzi, sunt aproape 4.000 de necalificați care predau în sistemul de învățământ preuniversitar.

În 5 ani s-a reușit reducerea cu doar aproximativ 2.000 a numărului necalificaților.

Cele mai multe astfel de cazuri se întâlnesc tot în mediul rural.

Chiar dacă sunt scoase la concurs an de an, pentru aceste posturi, nu se prezintă nimeni spre a le ocupa.

Aceasta, pentru că nu există niciun fel de tentativă de motivare a profesorilor de a merge în aceste medii.

“România Educată” a lui Klaus Iohannis ne vinde doar povești, care, oricum, nu pot avea un final fericit.

Dă-i profesorului care merge să predea la țară o locuință acolo și alte privilegii, poziția de consultant în deciziile administrației publice locale etc.!

Trebuie să-I redai dascălului importanța în colectivitate, dacă îți dorești un progres al societății.

Este limpede însă, că nu asta dorește coaliția de guvernare, ci o degradare a societății, o îndobitocire a populației în paralel cu lux și opulență pentru ei și clanurile lor.

Asta înseamnă “România Educată” din anul 2023, unde profesorii care predau la țară nu-și primesc nici măcar banii pe navetă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă