27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdÎn Portugalia, un “pundit” încurcă socotelile de putere

În Portugalia, un “pundit” încurcă socotelile de putere

Bruxelles-ul este în derivă. “Punditul” André Ventura, cu noul său partid Chega (“Destul,” “Ajunge”), încurcă socotelile de putere de la Lisabona. Dar ce e un pundit? Explicăm imediat.  

Rezultatele alegerilor parlamentare din Portugalia, desfășurate duminică – ultimele dintr-un stat membru al UE, până la europarlamentarele din 9 iunie – provoacă fiori reci establishmentului european.

Demisia recentă a premierului socialist António Costa a dus la organizarea de alegeri anticipate.

citește și: De ce valoarea aurului a ajuns la un maxim istoric?

“Comasați-vă!” – ar putea fi directiva Bruxelles-ului

Alianța Democratică, blocul de dreapta al lui Luis Montenegro, n-a reușit să doboare Partidul Socialist, fost la putere, condus de europarlamentarul Pedro Nuno Santos, ales în decembrie, anul trecut, președinte al partidului. PS a câștigat la mustață cu 28,66 %, urmat sholder-to-sholder de AD cu 28,63%, după numărarea a 99 % din voturi (mai rămăseseră de socotit voturile din fostele colonii). I-au despărțit două mii de voturi.    

Foto: AFP

Alegerile de dumincă din Portugalia, cea mai săracă țară vest-europeană, duc la un blocaj politic. Nimeni nu poate forma guvernul. Ursula trebuie să intervină și la ei – nu-i așa? – cu  “imperativul comasați!” Adică, o alianță contra naturii de tip PSD-PNL.  

Dacă pentru europarlamentarele din iunie, cele două formațiuni se vor uni, atunci e clar cine a dictat “comasarea” de la București, impropriu spus așa.

Trei surprize notabile: prezență uriașă la vot, diaspora a votat partidul patrioților Chega, care e pe val

S-au înregistrat cel puțin trei surprize notabile (lecția lusitană poate fi predată și la București n.a.): partidul suveranist Chega a obținut puțin peste 18 % din voturile portughezilor; la urne s-au prezentat 6.140.289 de alegători din totalul celor 9.271.479, înscriși în registrul electoral, 66,23 %; diaspora a votat în proporție de peste 40 % partidul etichetat – cum altfel? – extremist!

YouTube video

Ieșirea masivă la vot a electoratului sătul de corupție, de imigrația în creștere, de problemele imobiliare și de costul redus al vieții a făcut posibilă ascensiunea fără precedent a unui pundit sportiv, în vârstă de 41 de ani, împreună cu politicienii săi cu altă față. Dar ce e un pundit?

citește și: Europa se pregătește de război

Mesajul liderului patriot e de studiat în școlile politice (așa cum recomandam în toamnă pentru temele lansate de fostul progresist slovac Robert Fico, devenit – dacă alegătorii o cereau – mare patriot). 

Discursul lui Ventura a fost total diferit de cel al lui Javier Milei, ”drujbistul”  ajuns președinte al Argentinei.

Înainte de a analiza modul în care a sedus electoratul portughez, o punere în scenă a personajului arată unele similitudini cu liderul AUR, George Simion. Ventura cunoaște Bucureștiul. A participat la o conferință a AUR și a vizitat Patriarhia, de unde și-a cumpărat o icoană sfințită.

Dribling politic și centrări neortodoxe

Fostul fotbalist și membru al Partidului Socialist a evoluat spectaculos. Astăzi, la vârsta de 41 de ani, este considerat un challanger politic. După ce și-a pus bocancii în cui, a cochetat cu preoția. A intrat în administrația locală, socialist fiind. În 2017, a candidat într-o comunitate, nu departe de Lisabona,pe listele adversarilor pentru postul de primar, axându-și campania pe mesajul “rromii fură.” În 2019, a fondat partidul Chega. În precedentele alegeri parlamentare a reușit să scoată un neașteptat 7,3 %. Astăzi, numele său e pe buzele tuturor. Apare ca un nou Voldemort pentru progresiști. Ventura spune că drumul său a fost ghidat de-o „misiune divină.”În 2021, a candidat la alegerile prezidențiale, obținând 11,9 %.

Surpriza e uluitoare într-o țară în care reminescențele dictaturii încă mai lasă falii adânci în mentalul colectiv. Portugalia democratică a fost dresată să fie antitotalitară.

@andre_ventura_oficial

Presidente Lula, não se deixe enganar! Não será recebido em festa em Portugal #andreventura #partidochega #chega #lula #lulaladrao #luladrao #brasil #fy #viral

♬ som original – andre_ventura_oficial
Președintele Chega dansează în onoarea președintelui Lula, când a câștigat alegerile prezidențiale din Brazilia.

Chega și-a făcut o campanie altfel. Fie dansa, fie cânta, fie avea ton grav. Discursul său, conform celor care i-au urmărit campania, a fost mereu adaptat la context și la grupul țintă. Și-a construit o suită de mesaje, de la castrarea chimică a pedofililor, limitarea accesului noilor imigranți la beneficii sociale, controale mai stricte asupra frontierelor, pensii mai mari și eliminarea taxei pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare de bază!

Nu întâmplător, oficiosul Comisiei Europene l-a catalogat drept cameleon. Bascula în aparițiile publice, între stări dramatice și dramolete romantice.

Adept al maniheismului, a conturat iconic binele față de răul din administrația centrală, cangrenată de corupție.

Tăind cu sabia cortina prăfuită a establishment-ului

A tăiat cu sabia cortina politică, proclamând că elitele cocoțate au uzurpat suveranitatea națională, în dauna celor de jos, a căror voință a fost călcată-n picioare.

Ca un bun cunoscător al efectelor Ferestrei Overton și ale Camerei ecourilor, André Ventura a demonstrat lumii că putregaiul politic poate fi eradicat fie cu molifte, fie cu unghia-n gâtul celor de la putere.

Ce e punditul?

Era să uităm. Punditul era cercetașul recrutat de ofițerii armatei britanice, în timpul invadării Indiei, din rândurile băștinașilor. În traducere liberă, punditul e un fel de Gică-priceput la toate. André Ventura s-a remarcat pe televiziunile lusitane ca un analist sportiv calificat în fotbal, un fel de Ilie Dumitrescu. I se spune pundit sportiv. În bruxelleză se citește: bandit politic.

Lăsând gluma la o parte, noul lider al patrioților europeni știe să-și calibreze ieșirile publice. “Să nu intri niciodată înfierbântat în apa rece a râului,” îmi recomanda mereu tatăl meu, doctor.

Vorbele amicul meu Maricel Păcuraru: „mai întâi cumpărăm, și apoi vindem” se adaptează perfect lui Ventura, devenit coșmarul elitelor progresiste.
Păcat că lecția marketingului politic nu se mai predă de mult prin școlile de vară ale partidelor osificate din establishmentul de la noi.

VOCILE LUMII

Yahoo news

“După terminarea studiilor universitare, André Ventura și-a schimbat profesia de mai multe ori, devenind profesor de drept, inspector fiscal și apoi comentator de televiziune, mare fan al Benficăi Lisabona.

Ventura este căsătorit. N-are copii. A încercat să fie scriitor, publicând două romane care au stârnit stupoare din cauza homoerotismului lor și a scenelor repetate de supunere a femeilor,” scrie Yahoo.news.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă