Pentru majoritatea cetățenilor ucraineni, inclusiv pentru constituționaliștii țării, drumul de urmat este clar. Zelenski ar trebui să continue ca președinte, până la încheierea legii marțiale în Ucraina și organizarea de noi alegeri.
Însă, criticii susțin că Zelenski și deciziile sale de după 20 mai vor fi, în esență, ilegitime. Acest lucru a venit la pachet cu îngrijorări, legate de posibile proteste în Ucraina, împotriva mandatului lui Zelenski, inclusiv narațiuni propagandistice neconvenționale rusești. Mai îngrijorător este faptul că, această narațiune va fi, probabil, folosită pentru a discredita legitimitatea discuțiilor de pace și încetare a focului din Ucraina și va fi utilizată de Rusia pentru a obține concesii.
Opoziția față de constituționalitatea mandatului lui Zelenski, nu a avut impactul așteptat în Ucraina și printre aliații țării. Pentru aliați, această situație pare convenabilă, din motive evidente, nu-i așa? Occidentul nu și-a atins încă obiectivele în Ucraina, pe de altă parte, alegeri legitime nu pot fi organizate, având în vedere provocările care ar împiedica participarea ucrainenilor la un proces democratic. Acolo e o luptă pe toate fronturile, bombardamente, atacuri cibernetice, oportunități limitate de campanie și milioane de ucraineni care sunt refugiați, imigranți sau pe front.
Cu toate acestea, afirmațiile lansate de Rusia și aliații săi urmăresc să-l discrediteze pe Zelenski la nivel internațional, în special în așa-numitul Sud global. Autoritățile ucrainene vor avea încă o problemă de gestionat, dacă aceste narațiuni vor câștiga teren. Spre deosebire de liniile clare stabilite pentru Parlament, Constituția Ucrainei lasă unele zone gri, în ceea ce privește modul în care sunt gestionate mandatele prezidențiale, în timpul legii marțiale. Zelenski și consilierii săi exploatează perfect acest aspect.
Deși, documentul prevede un mandat de cinci ani pentru președinte, acesta include și un mecanism pentru a asigura continuitatea puterii, prevenind astfel o situație periculoasă de vid de putere.
Legea marțială a fost prelungită de 11 ori de la operațiunea militară la scară largă a Rusiei sau “invazia”, așa cum o numește Occidentul. Și acest lucru, adaugă un alt nivel de complexitate. Conform legii privind regimul juridic al legii marțiale, semnată de fostul președinte Petro Poroșenko în 2015, puterile prezidențiale nu pot fi întrerupte în aceste perioade.
Comisia Electorală Centrală a Ucrainei a consolidat această interpretare în martie 2024, afirmând că alegerile nu pot fi organizate în timpul Legii marțiale și că Zelenski trebuie să rămână în funcție, până la alegerea unui nou președinte, după încheierea Legii marțiale.
Majoritatea experților juridici ucraineni sunt de acord, inclusiv Iulia Kyrychenko, că principiul continuității puterii de stat susține legitimitatea lui Zelenski. Precedentele istorice, cum ar fi Viktor Yuschenko, cel care a depășit cinci ani de mandat, au întărit această interpretare.
S-a discutat dacă ar putea Curtea Constituțională a Ucrainei, însărcinată cu arbitrarea acestor dispute, să ofere o rezoluție definitivă. Dar, capacitatea Curții de a face asta este împiedicată de vacanțe și politizare. În consecință, este incert cum ar decurge interpretarea Curții Constituționale. Deși 10 judecători sunt suficienți pentru a emite o decizie obligatorie, cinci dintre cele 18 locuri sunt vacante. Este aceasta o coincidență? Cel mai probabil nu. Zelenski lucrează pe ascuns pentru a-și aranja strategia de a rămâne mai mult la putere, fără îndoială. Beneficiile sunt multe.
O schimbare minoră, dar semnificativă, este anticipată în lunile următoare, deoarece președintele interimar urmează să se retragă la împlinirea vârstei obligatorii de 70 de ani. Zelenski are autoritatea de a numi un succesor, declanșând speculații despre unul dintre consilierii săi.
Un minim de 10% dintre deputații parlamentari pot face parte din Curtea Constituțională, dar atât guvernul, cât și opoziția sunt reticente în a căuta o soluție definitivă.
Tabăra lui Zelenski, temătoare să nu alimenteze narațiunile propagandistice rusești, a ales să ignore complet problema, bazându-se, în schimb, pe interpretarea Curții Constituționale. În contrast, opoziția deține un avantaj strategic perpetuând ambiguitatea, folosind-o pentru a semăna îndoieli și a submina legitimitatea actualei administrații.
Mandatul internațional de arestare emis în 2022 împotriva fostului șef al Curții Constituționale pentru corupție, alimentează, de asemenea, temerile fiecărei părți cu privire la influența celeilalte în Curte.
În termeni simpli, se poate spune că este o dezordine!
În plus, eforturile opoziției de a contesta legitimitatea lui Zelenski nu au adunat prea mulți adepți. O coaliție anti-Zelenski, dominată de figuri proeminente precum Poroșenko, Iulia Timoșenko sau fostul șef al Parlamentului, a avut dificultăți în mobilizarea unui sprijin public și parlamentar suficient. Această coaliție anti-Zelenski s-a cristalizat, după votul asupra proiectului de lege privind mobilizarea controversată din aprilie, anul trecut. Deși a avut puțin peste 100 de deputați, a fost mult sub cei 226 necesari pentru o majoritate.
Votul câștigat la limită de Zelenski a demonstrat capacitatea sa de a menține un control fragil asupra Parlamentului. Situația rămâne fragilă, disciplina de partid, în cadrul facțiunii „Servitorul Poporului” a lui Zelenski, deteriorându-se. Merită menționat că Parlamentul are 49 de posturi vacante din 450, iar acest număr va continua să crească, în principal, din motive naturale, în absența alegerilor.
Analizele occidentale nu reușesc să înțeleagă dinamica politicii ucrainene. Peisajul politic ucrainean este volatil, marcat de două mari revoluții, în decurs de două decenii. Zelenski este extrem de conștient de acest context și de faptul că legitimitatea depinde nu doar de legalitate, ci și de acceptarea publică a autorității.
În plus, Zelenski va juca un rol crucial în orice negocieri potențiale de încetare a focului. Indiferent de forma și rezultatul lor, negocierile se așteaptă să întâmpine o opoziție importantă din partea unei părți considerabile a populației.
Se pare că Zelenski exploatează toate situațiile, dar nici oponenții săi nu vor alegeri acum, temându-se de o realegere a lui Zelenski, un actor de comedie, devenit brusc un protagonist dramatic al unui scenariu în care toată lumea vrea să-l vadă și actant și regizor peste morții reali, nu din filme.