5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiGuvernul Viktor Orbán eliberează medicii din castele comuniste

Guvernul Viktor Orbán eliberează medicii din castele comuniste

În Ungaria, medicii sunt sancționați de către colegiile din care fac parte pentru că au opinii divergente conducerii colegiilor profesionale. S-au instituit caste conducătoare, ca pe timpul comunismului. Liderul de la Budapesta a găsit soluții împotriva acestora.

Atent la nemulțumirile medicilor, Guvernul Viktor Orbán a înaintat Parlamentului, săptămâna trecută, un proiect de modificare a legilor de funcționare ale Colegiilor medicale, numite Camere. Prin noua propunere, li se limitează acestora competențele, iar medicii nu vor mai fi obligați să cotizeze la unul dintre colegiile de pe teritoriul Ungariei. Legea a fost adoptată rapid în Cameră, cu 122 de voturi pentru și 31 împotrivă, desființând obligația de a fi membru cotizant al unei entități profesionale.

Măsura este luată pentru a proteja sistemul sanitar maghiar de asaltul Big Pharma și al corporațiilor multinaționale, care doresc să cumpere clinici întregi.

Potrivit actului normativ, conducerea unui colegiu nu mai poate amenința cu excluderea vreun membru cotizant.  

Guvernul Viktor Orbán eliberează medicii din castele comuniste
desen de Ștefan Popa Popa’S

Secretarul de stat responsabil cu sănătatea din Ministerul de Interne (la unguri, sănătatea ține de securitatea națională), Péter Takács, a declarat că legea vine în întâmpinarea medicilor obstrucționați, șicanați de către colegiile naționale, care și-au pierdut misiunea și rolul, iar pacienți sunt în pericol, conform Origo.hu, unul dintre cele mai citite site-uri de știri din Ungaria.

„Cele mai întunecate vremuri comuniste”

Potrivit secretarului de stat, conducerea centrală a Colegiului medicilor amenință în mod deschis doctorii care nu împărtășesc opinia președintelui și care participă obligatoriu la asistența regională de gardă, amintește de „cele mai întunecate vremuri comuniste.”

Prin noua lege, li se iau colegiilor drepturile de a mai scrie codurile etice, acestea transferându-se Consiliului pentru Știința Sănătății din subordinea guvernului.

Cel mai important aspect al actului normativ este că desființează obligativitatea ca medicii să mai cotizeze la un colegiu profesional.

citește și: Laura Codruța Kovesi e avatarul procurorului sovietic

Din 1994, anul înființării Camerei medicilor, obligația de a fi membru al unui colegiu a mai fost desfințată prin lege. “Acum, va fi desființată pentru a doua oară,” scrie index.hu.

Noua lege anulează obligativitatea de a fi membru al unui colegiu

Secțiunea 2 a legii, semnată de viceprim-ministrul Zsolt Semjén și de ministrul de Interne Sándor Pintér, anulează obligativitatea calității de membru în colegiile profesionale. Practic, medicii sunt eliberați de constrângerile administrative și din sarabanda de sancțiuni, impuse pe motiv că au opinii contrare conducerilor anchilozate în mentalitatea comunistă, zic sursele de la Budapesta.

“Medicii, stomatologii, precum și lucrătorii din domeniul sănătății, care au o calificare profesională în domeniul sănătății, se pot bucura de libera practică, fără obligativitatea de a fi membru al vreunui colegiu,” se scrie în noua lege.  

citește și: Războiul validărilor în Colegiul Stomatologilor / “Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”

Norma juridică rezolvă și problema celor care doresc să aibă o pălărie de protecție. După intrarea în vigoare a noii legi, fiecare membru cotizant, care dorește să rămână membru al camerei medicale, trebuie să anunțe în scris conducerea confreriei, în timp de 30 de zile. În cazul în care nu o face, se despovărează de obligația de a cotiza. Calitatea de membru va înceta automat, în a 31-a zi de la intrarea în vigoare a noii legi.

Raționamentul general al noii legi este că dreptul oamenilor la asistență medicală corectă este un drept constituțional fundamental, care este pus în pericol de Camerele Medicale din Ungaria, prin abuzuri de putere. Principiul de bază al normei de eliberare a doctorilor este „punerea bunăstării pacientului pe primul loc.”

citește și: Dentistul care se visa președintele Colegiului Medicilor Stomatologi a turnat la Securitate

Responsabilii sistemului de sănătate din guvernul maghiar vor întocmi codurile etice, astfel încât medicii să nu mai fie obligați să participe la tot felul de evenimente, sponsorizate de Big Pharma, cum se întâmpla în trecut.

Pacientul, înainte de toate

Potrivit modificării legislative, pacientul va fi protejat de abuzul sistematic al sistemului de castă, instituit în Ungaria de o serie de activiști medicali, fără minime ore de practică.

Totodată, documentul – care este public pe site-ul Parlamentului maghiar – mai intenționează să apere pacienții de repetatele abuzuri ale puterii colegiilor (camerelor) asupra medicilor.

citește și: ANAF nu recunoaște “puciul” din filiala Timiș a Colegiului Medicilor Stomatologi din România

Consiliul pentru Știința Sănătății (ETT) va elabora în viitor regulamentele de funcționare ale profesiei de medic și codurile etice.

“Guvernul a lansat un atac dur împotriva Camerei, bazat pe minciuni,” a declarat Gyula Kincses, președintele MOK (una dintre camerele medicilor din Ungaria), la o conferință de presă extraordinară. El a subliniat că va intenta un proces împotriva Ministerului de Interne, pe motiv că a prejudiciat imaginea organizației.

Oligarhia medicală zgârie pe la ușile medicilor să rămână

Ce nu spune domnia sa este că încă din anul 2011, s-a discutat despre dezangajarea medicilor din aceste cluburi. A fost o scurtă perioadă de timp, prin 2010-2011, când obligativitatea apartenenței la o cameră era abrogată. Ulterior, la presiunea conducerii acestora, s-a revenit.

Norma propusă acum îndulcește sancțiunile. Presa de la Budapesta relatează că până la intrarea în vigoare a noii legi, un medic putea fi amendat cu o sumă de zece ori salariul minim obligatoriu, doar pentru că și-a exprimat o opinie contrară celei oficiale a conducerii centrale.

Orice asemănare cu ce se întâmplă prin colegiile din România e pur întâmplătoare.

VOCILE LUMII

Hungary today

Ziar online de opoziție

Guvernul Viktor Orbán eliberează medicii din castele comuniste
Clădirea Parlamentului de la Budapeste

Ca o contrareacție, în ședința delegaților Camerei Medicale din Ungaria, s-a adoptat o decizie, prin care se solicită medicilor de familie să nu mai semneze contractele cu Serviciul Național de Ambulanță pentru noul sistem de ambulatoriu. De asemenea, au cerut medicilor care lucrează în spitale să renunțe la orele suplimentare, până când guvernul va începe un dialog real privind asistența medicală,” scrie Hungary Today, o publicație sponsorizată de o fundație străină.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Dumitru Popescu, om de încredere al lui Nicolae Ceaușescu, a murit

Dumitru Popescu, unul dintre ultimii membri importanți ai regimului comunist din România, s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. https://www.youtube.com/watch?v=wayi9HlVhgQ Dumitru Popescu, supranumit...
Ultima oră
Pe aceeași temă