14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăANAF nu recunoaște “puciul” din filiala Timiș a Colegiului Medicilor Stomatologi din...

ANAF nu recunoaște “puciul” din filiala Timiș a Colegiului Medicilor Stomatologi din România

Între conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CSMR) și filiala din județul Timiș se duce un război de mai mulți ani în instanțele de judecată. O soluție dată de ÎCCJ dă câștig de cauză taberei Sinescu, agreată de conducerea de la București, doar că în actele de la ANAF, acesta nu figurează cu drept de ștampilă. Sunt două mii de medici stomatologi în filiala Timiș, complet derutați. Cine e șeful?

Dr. Delia Barbu a câștigat în 2019 majoritatea voturilor dentiștilor din județ. Pentru că nu era pe placul conducerii de la București, președintele CSMR Ecaterina Ionescu a dispus modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare (celebrul ROF) de mai multe ori. Lidera filialei Timiș se face vinovată, în accepțiunea centrului, de denigrarea conducerii centrale.

Pentru ca un lider local să plece fără ștampilă, s-au schimbat legi, regulamente și s-au instituit comisii de validare

Pentru a avea câștig de cauză cu filiala Timiș, conducerea CSMR a reușit să modifice până și Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţi. Cu ajutorul relațiilor din Ministerul sănătății, conducătorii Colegiului au promovat Ordonanța nr 14/2022, aprobată de Parlamentul României prin Legea Nr. 308, din 16 noiembrie 2022, prin care

Adăugare în Legea sănătății

Conducerea unei filiale trebuie validată de către o comisie centrală, ceea ce nu exista încă în legea nr 95, unde în art 532, d.) se specifică faptul că membrii aleși pot fi revocați din funcție dacă “aduc prejudicii activității organismului profesional.” Pentru că în zecile de procese, aceste specificații nu erau suficient de clare, s-au mai introdus și alte adăugiri în norma juridică nouă.

citește și: Dentistul care se visa președintele Colegiului Medicilor Stomatologi a turnat la Securitate

Un nou articol precizează că “Alegerea membrilor consiliului colegiului teritorial, a membrilor biroului executiv al acestuia, precum şi a organelor de conducere de la nivel naţional se face conform Regulamentului electoral aprobat de Consiliul naţional al CMSR, denumit în continuare Regulamentul electoral.”

S-a instituit și o Comisie electorală Centrală.

Noua conducere impusă de la centru nu are ștampilă

Ca urmare a nenumăratelor procese, ultimul ajuns până la Înalta Curte de Casație și de Justiție, Prof. Dr. Ecaterina Ionescu s-a deplasat la Timișoara pentru a instrui noua conducere legală, conform soluției dată de ÎCCJ, formată de Prof. Dr. Cosmin Sinescu și Prof. Dr. Cristina Bratu. O Adunare Generală a filialei validate s-a desfășurat în Aula UMF Timișoara, la care a participat și o “nevalidată,” Mihaela Cuțui, purtătorul de cuvânt al filialei alese. Aceasta are mai multe procese cu conducerea de la București, unele câștigate, altele în curs de desfășurare, toate legate de sintagma din lege: „prejudicii aduse profesiei.”

Pentru că juridic nu pot exista două filiale legal constituite, am solicitat ANAF, pe baza Legii nr 544 a informațiilor publice, cine este președintele filialei și cine deține Codul de Identitate Fiscală.

Medicii stomatologi timișoreni sunt îndrumați de către Direcția Sanitară a județului Timiș să se înscrie în “Colegiul lui Sinescu,” nu al lui „Barbu,” ceea ce reprezintă un abuz, în opinia aleșilor nevalidați de centru, sintagmă contestată de conducerea centrală, prin intermediul Casei de Avocatură Pricop și Asociații. În viziunea oficială, nu există decât prof. dr. Sinescu – șef la Timiș. Mai are cineva dreptul să-i conteste autoritatea? – întreabă unul dintre stomatologii din județ, care nu mai pricepe nimic.

Direcția Județeană de Sănătate Publică din Timiș nu are atribuții în procesul electoral din Colegiul Medicilor Stomatologi din România

Există în prevederile legii sănătății o colaborare între CSMR și Ministerul sănătății. Noua lege dă puteri și mai mari Colegiului, deși nu e clară „ordinea de precădere.” Direcția Județeană de Sănătate Publică este o instituție cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea pe teritoriul unei unități administrative, în scopul realizării politicilor și programelor naționale de sănătate publică, a activității de medicină preventivă și a inspecției sanitare de stat, a monitorizării stării de sănatate și a organizării statisticii de sănătate, precum și a planificării și derulării investițiilor finanțate de la bugetul de stat pentru sectorul de sănătate, conform legii. Prin asta se deduce că are rol de inspector în calitatea muncii medicului stomatolog, nu de îndrumător spre avizare. După cum se știe, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, prin filialele teritoriale, dă avizele de liberă practică, fără de care nu se poate exercita profesia.  

Validarea se face de către CEC

Într-un drept la replică, publicat de ziarul “România liberă,” transmis prin intermediul Casei de Avocatură Pricop și Asociații S.P.A.R.L, ni s-a explicat că “validarea structurilor de conducere la nivel teritorial nu se realizează de „centru” așa cum defectuos susțineți (investigația RL), ci de către Comisia Electorală Centrală, care validează dealtfel și structurile de conducere de la nivel național. Nici nu ar putea fi validate de la „centru” întrucât alegerile se realizează de jos în sus, ceea ce face ca abia după constituirea organelor de conducere de la nivel teritorial să fie alese cele de la nivel național (Titlul XIII al Legii nr. 95/2006 v-ar putea ajuta să ajungeți la o concluzie lămuritoare).”

Comisia Electorală Centrală – CEC – a acceptat cererile de candidatură în 2019, dar în timpul exercitării alegerilor, acest organism a transmis în timp real pedepsele disciplinare împotriva aleșilor prin bot, pe motiv că erau pedepsiți și le-a invalidat mandatul aleșilor medicilor timișeni, fără a li se acorda șansa de a face recurs. Mai simplu, când conducerea CMSR a văzut că tot Delia Barbu va fi aleasă, repede s-a instituit o pedeapsă, comisia specializată s-a întrunit rapid și a trimis-o Comisiei Electorale Centrale.

Soluția Înaltei Curți de Casație și de Justiție, pe baza căruia prof. dr. Sinescu susține că el e oficialul cu drept de ștampilă.

“În contradictoriu cu altă entitate care se zice că ar avea aceeași denumire,” scrie ANAF

După zece zile de la formularea cererii pe baza legii 544, ANAF comunică redacției „România liberă” că “în contradictoriu cu altă entitate care se zice că ar avea aceeași denumire,” ni se comunică:

Colegiul Medicilor Stomatologi din România – filiala Timiș, CIF 17094018 este cea cu sediul din strada Iancu Văcărescu nr 23, președinte este Delia Barbu. “Despre o altă entitate cu același nume și sediu în Timișoara, blv Revoluției de la 1989, nr 9, etaj 4, sala Kerr nu suntem în posesia niciunei informații.” Documentul este semnat de Alin Vuc, șef Administrație ADJPJ. El este adjunctul șefului administraţiei colectare persoane juridice din ANAF Timiș.  

Tot astăzi, la Timișoara, sub patronajul lui Octavian Crețu, rectorul UMF Timișoara și a lui Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, cu invitarea șefului ANAF, Lucian Heiuș, s-a desfășurat în Aula UMF, ediția a lV-a FISCOMED, de combatere a evaziunii fiscale în sfera medicală. Prof. Dr. Cosmin Sinescu apare în afișul de prezentare al evenimentului, ca reprezentant al CMSR Timiș. Până la închiderea ediției, nu am aflat prin ce pârghii combate domnul profesor evaziunea fiscală din domeniul medical.

Lupta în justiție, procese fără număr, medici dezorientați

Orice conducător de entitate publică sau privată știe că modificările de sediu trebuie comunicate autorităților fiscale. Ori a fost o neglijență, ori noua entitate nu are calitatea juridică, pe baza unui proces în instanțe.

Lupta dintre filiala Timiș și conducerea CSMR se duce în continuare prin judecătorii, tribunale, curți de apel.

În filiala din județul Timiș există peste două mii de membrii. Majoritatea sunt în derută. Cine e șeful? Barbu sau Sinescu?

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă