7.8 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeOp & EdOpiniiExamene cu sabia deasupra capului, pentru profesori

Examene cu sabia deasupra capului, pentru profesori

De o noutate au avut parte profesorii care au participat anul acesta la simularea examenului național de Bacalaureat: în declarația pe porprie răspundere, pe care orice dascăl asistent sau corector la Bac trebuie să o semneze, an de an, a fost introdus un paragraf care stipulează că, în cazul confirmării unor fraude, abateri de la lege, se pot aplica sancțiuni disciplinare, mergând până la excluderea din învățământ.

Caracterul de noutate este dat de introducerea acestui paragraf în declarația pe proprie răspundere de la Bac, aceste măsuri fiind cuprinse oricum în Legea Educației Naționale 1/2011.

Am discutat cu secretarul de stat pe învățământ preuniversitar, Sorin Ion, care spunea că nu știe dacă acest paragraf a fost introdus intenționat în declarația pe proprie răspundere, dar că nu trebuie să furăm.

Am înțeles că strigătul de război al partideor afalate la putere este “fără corupție”, discurs dus la extrem, în multe cazuri, acordându-se atenția la micile, să le spunem, înțelegeri, și închizându-se ochii la marile tunuri.

În același timp însă, trebuie să înțelegem și jena profesorilor care, de ani buni, își fac datoria în condiții vitrege și care pot simți cum se pune din start încă o pată pe imaginea profesiei lor.

Este un subiect sensibil, la fel ca și cel al prezenței camerelor de supraveghere video în sălile de examen sau de corectură.

Școala ar trebui să-i formeze pe tineri, astfel încât aceștia să creadă în moralitate, nu doar în teama de fi prins furând, deoarece un individ astfel educat va fi tentat adesea mai repede să găsească portițe pentru a nu fi dovedit corupt, decât să înțeleagă necesitatea unei soicietăți corecte.

Sistemul nostru educațional este însă departe de perspectiva ideală.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Comisia juridică din Senat, pentru ridicarea imunității lui Cîțu

Comisia juridică a Senatului a acordat, în unanimitate, un punct de vedere favorabil solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale în cazul fostului premier...

SUA va prelua, de anul viitor, controlul Portului Constanța

Autoritatea Vamală Română, condusă de președintele Ioan Cupă, a făcut astăzi un anunț, oarecum surprinzător, prin care Statele Unite ale Americii vor prelua...

Despăgubiri de aproape 4 milioane lei, plătite anul trecut, pentru bunurile din locuinţe afectate de fenomene electrice

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunţă că societăţile de asigurări membre UNSAR au achitat anul trecut despăgubiri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă