13.4 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Donald Trump nu este Evita Perón

Puțini în Europa vor fi triști să-l vadă plecând. Și chiar în timp ce celebrează inaugurarea în forță moderată, a lui Joe Biden, majoritatea europenilor se îndoiesc că America se poate întoarce la conducerea globală pe probleme internaționale precum schimbările climatice sau amenințarea Chinei.

Aceasta este ideea cheie a sondajului nostru a peste 15.000 de europeni din unsprezece state membre ale UE, care a fost publicat săptămâna aceasta. Acesta dezvăluie un scepticism larg cu privire la viitoarea traiectorie a SUA și constată că, în timp ce mulți din Europa sunt simpatizanți cu noul titular de la Casa Albă, o majoritate crede acum că sistemul politic american este rupt.

SUA, în ochii multor europeni, va fi distrasă de diviziunile interne și se va lupta pentru recâștigarea conducerii globale. Șase din zece respondenți a sondajului ECFR consideră că China va depăși SUA și va deveni superputerea mondială în următorii zece ani. Iar majoritatea nu cred că la sfârșitul zilei SUA vor proteja întotdeauna Europa. Pariul lui Trump conform căruia era în interesul Washingtonului să acționeze ca perturbator-șef și să organizeze lumea în jurul relațiilor bilaterale asimetrice cu alte puteri, pare să fi eșuat. Cu toate acestea, speranța în Biden pentru un pivot american, reîntoarcerea la politica lui Obama de a încorpora puterea americană într-o rețea de alianțe, pare, de asemenea, nerealistă.

Aproape o treime dintre europeni cred că, după ce l-au votat pe Trump în 2016, nu pot avea încredere în americani. În mod surprinzător, mai mult de jumătate dintre germani (53%) dețin această viziune asupra partenerului transatlantic al Europei. Deși ar putea fi extrem de valoroși în acest punct, este clar că reputația internațională deteriorată a SUA poate dura mai mult decât un singur ciclu electoral pentru a se vindeca.

Impactul lui Trump asupra relațiilor transatlantice înseamnă că, în orice potențial conflict american cu China sau Rusia, neutralitatea este acum cea mai populară opțiune în rândul europenilor. Noua administrație americană ar fi putut presupune că trecerea europenilor către neutralitate rezidă exclusiv în reacția lor viscerală față de Trump. Se pare că acest lucru nu este cazul.

Ca alternativă la dependența SUA, europenii converg în jurul ideii unei Europe mai suverane și mai autonome. Peste două treimi dintre europeni consideră că regiunea ar trebui să aibă grijă de propria securitate, cu un entuziasm deosebit în rândul francezilor (70%), suedezului (71%), spaniolului (71%) și chiar britanicilor (74%) ) – cetățeni.

Acest lucru ridică problema dacă Berlinul va înlocui Washingtonul ca și „capitală” pentru conducerea politicii externe. Cu siguranță, se pare că mulți din Europa susțin acest punct de vedere – majoritatea respondenților din Franța, Spania, Danemarca, Țările de Jos, Portugalia și Ungaria aleg Germania, deasupra SUA, drept „cea mai importantă țară cu care să construiască o relație bună”. Marea Britanie (55%) și Polonia (45%), care în mod tradițional văd SUA drept garant puternic al libertății lor, au fost singurele țări care au clasat SUA în fața Germaniei.

Acestea fiind spuse, ar fi ușor să citiți excesiv aceste date. În timp ce liderii europeni precum Emmanuel Macron tind să interpreteze sprijinul popular pentru suveranitatea europeană ca o dorință de a juca un rol mai important în politica globală, aceasta reprezintă, pentru o majoritate substanțială a cetățenilor, o dorință de neutralitate în escaladarea concurenței dintre SUA și SUA. China.

,,Pentru acești cetățeni, suveranitatea nu este o mare intrare, de către UE, în politica internațională, ci, în schimb, o ușă de ieșire de urgență din lumea bipolară de mâine. Este o aplicație pentru pensionarea anticipată din competiția Marilor Puteri.”

Principala preluare din aceste date, pe măsură ce Biden preia funcția de președinte al 46-lea al Americii, este că europenii nu vor lua automat partea Washingtonului într-un nou război rece. Nu este în mod necesar că nu sunt de acord cu agenda SUA, problema este că au îndoieli cu privire la capacitatea sa de a câștiga. Și sprijinul lor va trebui să fie câștigat cu dovezi despre beneficiile reciproce, mai degrabă decât să fie luat ca atare.

După patru ani de Trump, parteneriatul existent între UE și SUA este rupt și are nevoie de reparații. În anii de ciumă, după cum mărturisește performanța pieței bursiere americane, sentimentele, mai degrabă decât realitățile economice și politice sunt cele care conduc lumea. Deci, noua administrație Biden are toate motivele să se teamă nu numai de diviziunile otrăvitoare de acasă, ci și de starea de spirit a europenilor, pe măsură ce America pășește înapoi în lume.
 
Ivan Krastev este președinte al Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia și membru permanent la Institutul de Științe Umane IWM din Viena.

Mark Leonard este directorul grupului de reflecție paneuropean Consiliul European pentru Relații Externe.
 

Ultima oră
Pe aceeași temă