18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăOp & EdConcesia periculoasă a UE, făcută Ungariei lui Orban - un pas greșit...

Concesia periculoasă a UE, făcută Ungariei lui Orban – un pas greșit în principiu și în practică

Decizia din această lună a Comisiei Europene de a debloca 10 miliarde de euro în fonduri, înghețate anterior din cauza preocupărilor serioase legate de corupție și statul de drept în Ungaria, este un flagrant pas greșit. Îl recompensează pe Viktor Orban – un autocrat ale cărui acțiuni sunt în contradicție cu valorile de bază ale UE – și subminează direct poziția unită a blocului împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina. Momentul nu ar putea fi mai rău, deoarece partidul de guvernământ al Ungariei tocmai a adoptat o nouă lege draconiană de „protecție a suveranității”, care amintește de proiectul de lege opresiv al „agentului străin” al lui Vladimir Putin, care este conceput pentru a înăbuși disidența.

Ironia este amară: în timp ce UE subliniază necesitatea menținerii sprijinului pentru Ucraina, un stat membru care blochează în mod activ ajutorul pentru Kiev este răsplătit cu un pachet financiar substanțial. Aceasta nu este doar o inconsecvență diplomatică; este un eșec moral. Prin capitularea în fața lui Orbán, UE ajută indirect un regim care a arătat un sprijin neclintit pentru Rusia.

Guvernul Orban a blocat deja temporar sancțiunile împotriva Rusiei pentru a obține concesii și a făcut lobby cu succes pentru a menține susținătorii ruși ai invaziei de pe lista de sancțiuni a UE, inclusiv aliatul lui Putin, patriarhul Kiril al Moscovei.

Guvernul maghiar a susținut întotdeauna că nu își folosește dreptul de veto asupra ajutorului Ucrainei pentru a obține fonduri UE înghețate, dar cu doar două zile înainte de un summit crucial al UE, principalul consilier politic al primului ministru a recunoscut că Ungaria este de fapt gata să renunțe la dreptul de veto dacă va primi banii.

Comisia susține că Ungaria a îndeplinit criteriile pentru a începe să elibereze fonduri pentru politica de coeziune, pentru pescuit și pentru afaceri interne, prin adoptarea de măsuri pentru a aborda preocupările grave legate de independența judiciară. Totuși, legea „protecției suveranității”, adoptată de parlamentul ungar pe 12 decembrie, trădează intențiile lui Orbán.

Aparent menită să „protejeze” suveranitatea națională, legea este, în realitate, un atac direct la adresa societății civile independente și a liberei exprimări. Legislația include înființarea unui „Oficiu pentru Apărarea Suveranității”, dotat cu puteri nelimitate de a-i investiga pe cei suspectați că „servirea intereselor străine”. Intenția legii de a împiedica sprijinul pentru partidele politice, organizațiile civile și presa din străinătate, așa cum a subliniat liderul fracțiunii Fidesz Mate Kocsis, dezvăluie o abordare îngrijorătoare a suveranității care combină independența democratică cu controlul guvernamental.

Decizia a fost criticată de cadre universitare, avocați, ONG-uri și organizații precum Action for Democracy pentru că este ilegală și reprezintă un atac asupra vocilor critice din Ungaria. Peste 100 de ONG-uri maghiare au emis la începutul acestei luni o declarație comună în care protestează împotriva adoptării legii. Editorii principalelor instituții de presă independente din Ungaria au avertizat că legea amenință libertatea presei și dezbaterea democratică.

Mai mult, narațiunea guvernului maghiar urmărește să delegitimizeze opoziția față de Orban. Această strategie nu numai că face ecoul practicilor de represalii ale regimurilor totalitare, dar demonstrează și o abatere clară de la normele democratice ale UE.

Nereușind să tragă Ungaria la răspundere, UE creează un precedent periculos conform căruia șantajul politic este o strategie eficientă împotriva procesului decizional colectiv. Acest lucru încurajează atât liderii și politicienii autocrați și populiști din cadrul blocului, precum Geert Wilders și Giorgia Meloni, și slăbește UE pe scena globală. De asemenea, întărește încercarea lui Orban de a conduce mișcarea populiștilor chiar înainte și după alegerile parlamentare europene din iunie 2024.

În plus, această decizie ar putea avea repercusiuni politice în cadrul blocului. Potențiala candidatură a Ursulei von der Leyen pentru realege ar putea fi pusă în pericol, deoarece poziția slabă a administrației sale cu privire la statul de drept a fost un punct de disputa constant.

Parlamentul European, care a fost ferm în a se opune eliberării de fonduri către Ungaria fără reforme substanțiale, este probabil să vadă această decizie ca o provocare directă la adresa principiilor și autorității sale. Fondurile UE sunt eliberate într-un moment în care o campanie de afișe sponsorizată de stat din Ungaria îi atacă pe von der Leyen și pe Alexander Soros, președintele Fundațiilor pentru Societatea Deschisă, avertizând oamenii: „Să nu dansăm pe melodia pe care o fluieră!”

Eliberarea de fonduri, în valoare de 10 miliarde EUR, nu este, prin urmare, doar o eroare diplomatică: este un pas greșit strategic, care riscă să submineze integritatea, valorile și statutul global ale UE. Ar stabili un precedent periculos prin recompensarea unui regim autocratic în detrimentul principiilor blocului și ar risca să piardă autoritatea morală și politică a UE în interiorul și în afara granițelor sale.

Liderii europeni nu pot ceda șantajului. Dacă Orban continuă să-și mențină dreptul de veto asupra pachetului de ajutor al Ucrainei, ar trebui să găsească o rută alternativă, chiar dacă este mai greoaie. Orice alte concesii aduse regimului Orban ar fi o prostie. În același timp, ei trebuie să fie conștienți de suferința poporului maghiar prin strânsoarea puterii lui Orban.

Ei trebuie să găsească o modalitate de a canaliza fondurile UE reținute direct către municipalitățile, întreprinderile, ONG-urile și cetățenii în dificultate din Ungaria. Această abordare asigură că cei care au nevoie primesc sprijinul pe care îl merită, eludând în același timp un guvern care a încălcat în mod constant principiile blocului.

David Koranyi
David Koranyi
David Koranyi este președintele Action for Democracy, o mișcare globală non-profit pro-democrație. Anterior, a fost subsecretar de stat și consilier șef pentru politică externă și securitate națională al prim-ministrului Republicii Ungare, Gordon Bajnai, și consilier principal al primarului Budapestei, Gergely Karacsony.
Cele mai citite

Actorul francez Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru agresiune sexuală

Actorul francez Gerard Depardieu a fost interogat de poliție în legătură cu agresiuni sexuale asupra a două femei, au declarat surse din cadrul poliției,...

MAE dublează secțiile de votare din străinătate față de 2019

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a declarat că în cadrul alegerilor europarlamentare din 9 iunie, MAE va coordona organizarea a peste 900 de secții...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...
Ultima oră
Pe aceeași temă