14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăOp & EdCe să înțelegem din listarea pe bursă a Hidroelectrica?

Ce să înțelegem din listarea pe bursă a Hidroelectrica?

Ieri, pe Bursa de Valori București, compania de stat, Hidroelectrica S.A., a obținut un succes, demn de marile randamente financiare ale Wall Street, vânzând 449.802.567 de acțiuni, în doar câteva ore.

Având IPO cel mai ridicat din Europa ( oferta publică inițială – Initial Public Offering IPO), de 1,9 miliarde de Euro, Hidroelectrica a reușit în doar câteva ore să strângă 5% din capitalul dorit.

Atractivitatea pe piețele externe de capital pare imensă. Dacă ritmul investițional se menține cu aproape o sută de milioane de euro pe zi, putem asista în câteva săptămâni la o apreciere a leului față de dolari sau de euro, situație care ar ieftini creditele pe luna în curs la toți românii.

E un câștig sau o pierdere, cum susține patri(h)oata națională? Statul își menține pachetul de control de 80,06 %, cel puțin un an.

citește și: La Vilnius, NATO a deschis talcioc

Interes ca la gâtul girafei

Acțiunile au fost suprasubscrise de aproape 4,7 ori, astfel încât românii care au cumpărat pachetul minim de 50 de acțiuni în perioada IPO-ului au primit 16 acțiuni. Interesul din partea investitorilor mici a fost foarte mare, iar așteptările sunt ca aceștia să își investească banii rămași în urma alocării acțiunilor Hidroelectrica în continuare pe BVB.

Românii dețin în bănci peste 32 de miliarde de Euro. Dobânzile sunt aproape de zero. Dacă s-ar aplica regula “pe de trei” – o parte din economii în bănci, o parte în titluri de stat și ultima în acțiuni bursiere – avuția naționala ar putea crește pe termen scurt.

Sigur că există fonduri de investiții cu capital de risc, dar în situația Hidroelectrica nu e cazul.

Fondul Proprietatea a scos inițial la vânzare un pachet de 17 % din acțiuni, dar pe fondul interesului mare din partea investitorilor, a anunțat că, prin supraalocare, toată participațiunea sa, de aproape 20 %, poate să ajungă pe BVB.

A treia listare din lume

Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București este a treia cea mai mare din lume în 2023 după Kenvue din SUA (3,4 mld. euro) şi Adnoc Gas din Emirate (2,3 mld. euro), spun specialiștii.

Acțiunile au crescut ieri cu până la 10,8% la Bursa de Valori București, ridicând capitalizarea bursieră a utilității la 10,5 miliarde EUR. Valoarea inițială a unei acțiuni a fost de 110 lei. La finalul zilei s-a stabilizat la 6,98 %.

Surse din piața de capital susțin că românii au investit masiv, ceea ce reprezintă un pas uriaș pentru o țară care își caută cursul spre capitalism.

Bursa reprezintă cel mai valid indicator al sănătății unei economii. Scriam acum doi ani despre succesul subscripției publice a Agroland S.A./ Agrobusiness (AAA) care, în plină pandemie a strâns de pe piață lichidități, 19 milioane de lei. La un an de la tranzacționare, managmentul oferă dividente în valoare de 12 %. Deci un randament uriaș față de depozitelele la termen.

Pe BVB, Hidroelectrica apare listată cu simbolul H2O, făcând parte din segmentul de piață premium al Bursei de Valori București. În oferta publică inițială, decontată la începutul săptămânii, acționarul minoritar Fondul Proprietatea a vândut cea mai mare parte din pachetul de 19,94 %.

De ce, totuși, Fondul Proprietatea a vândut acțiuni H20 înainte de listare?

Prețul acțiunilor FP era de 104 lei (21 de euro) bucata, ceea ce înseamnă în termeni absoluți – o capitalizare de piață pentru Hidroelectrica de 9,4 miliarde de euro.

Compania statului român a avut o creștere fermă și constantă în tranzacțiile dimineții de ieri, informează Balkan Energy News. A crescut cu 10,8% la 114,4 lei pe acțiune, ridicându-și evaluarea la 10,4 miliarde EUR.

Cea mai mare IPO din Europa în 2023 pare a-și găsi rapid mușterii. Bani există în piață. Încrederea se câștigă greu.
Succesul neașteptat de ieri, în tranzacționarea acțiunilor H2O dă un imbold întregii piețe de capital din România.

Guvernul, care deține 80,06 % din companie, nu are voie să vândă nicio acțiune timp de cel puțin un an de la listare. IPO a făcut parte dintr-un acord al Palatului Victoria cu Comisia Europeană privind adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe care România le-a cerut pentru a accesa programe europene și împrumuturi avantajoase.

Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton International Services, a vândut 80 % din pachet investitorilor instituționali. Investitorii de retail din România au avut dreptul la o reducere de 3 % din prețul ofertei pentru cererile depuse în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei de ofertă, susține presa de specialitate.

Înainte de IPO, Hidroelectrica a lansat mai multe proiecte pentru a motiva investitorii.

YouTube video

În balamucul creat cu celebrele PLX-uri, adoptate “marțea ca hoții,” vorba protestatarilor, s-a strecurat și legea guvernanței corporatiste, care permite o mai mare responsabilizare a banului public în companiile de stat.

Hidroelectrica deține și operează 182 de hidrocentrale și cinci stații de pompare cu o capacitate combinată de 6,3 GW. Unicul său parc eolian, Crucea, are 108 MW. Producția hidroenergetică brută a companiei a fost de doar 13,6 TWh anul trecut din cauza secetei. Rezultatul se compară cu 16,9 TWh în 2021 și 15 TWh în 2020.

În ultimii cinci ani, Hidroelectrica a avut o cotă de 29 % din piața de energie. Conform unor surse din domeniu, proiectul cel mai atractiv al companiei ar fi un mega proiect de energie solară de 1,5 GW, pe un teren al statului român, care ar putea fi cel mai mare parc de producție din Europa.

Ieri, Hidroelectrica a produs 36,4% din sistemul energetic național, conform datelor ANRE.

Una peste alta, nu asistăm la o vânzare de țară.

VOCILE LUMII

Bloomberg

“Piaţa bursieră din România se pregăteşte de noi investitori şi de o lichiditate record, în condiţiile în care acţiunile celui mai mare producător local de electricitate au început să se tranzacţioneze la BVB, transmite corespondentul Bloomberg. Titlul articolului este edificator: Puternicul debut pe bursă al Hidroelectrica marchează un punct de cotitură pentru România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Înțelegerea Declarației 700

Declarația 700 este un instrument esențial în cadrul sistemului de administrare fiscală din România, utilizat atât de antreprenori cât și de alte entități de...

Iohannis a promulgat legea prin care se produce energie electrică din resurse eoliene offshore

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi Legea care reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse...
Ultima oră
Pe aceeași temă