36.4 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCând un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se schimbă. Nu luăm în considerare spectacolul de zumzet și nimic al soților Harry și Meghan, duce și ducesă de Sussex, plecați într-un turneu mondial de făcut profit de pe urma Coroanei britanice. Uimitoare sunt însă campania de PR și gafele cu imaginile trucate ale soției Prințului William, moștenitorul tronului britanic.

Prințul William a preferat să-și sărbătorească ziua de naștere – vineri a împlinit 42 de ani – ca un swiftie (fan al superstarului muzicii americane Taylor Swift, ajuns un fenomen mondial). Și-a dus cei doi copiii, George și Charlotte, la un spectacol al cântăreței de succes și și-a făcut un selfie cu starul mondial în culise. Micuții prinți păreau ultra-fericiți. 

În trecut, Regina Elisabeta a II-a, bunica lui William, își sărbătorea ziua de naștere în familie. Când a împlinit 42 de ani, în aprilie 1968, familia regală s-a adunat la moșia Frogmore, la jumătate de milă de Castelul Windsor. Împreună cu soțul ei, Philip, Ducele de Edinburgh, cu Prințesa Anne, cu Prințul Edward, cu Prințul Andrew și cu Prințul Charles de Wales, au sărbătorit în familie.

Taylor Swift alături de Prințul William și fiii

În aceeași zi, s-a pozat la Palatul Buckingham, zâmbind într-o ținută neagră de catifea, având coroana cu diamante, iar la gât un pandantiv de perle, semn al măreției, puterii și perenității Monarhiei britanice. 

Sigur, veți spune că William nu e încă rege. 

Noua strategie a casei Prințului de Wales, de a se agăța de tiara unei vedete muzicale, pare a fi un sfârșit de tradiție și un început de necunoscută lume nouă, în care valorile se topesc în curente în vogă, iar simbolurile imperiale devin vestigii într-un muzeu în care nu mai intră nimeni. 

Lipsa familiei Prințului moștenitor al Coroanei britanice de la slujba de Paști, de anul acesta, de la Capela St George, a provocat neliniști în lumea conservatorilor britanici. Ulterior, s-a aflat că soția sa și mamă a celor trei copii, Catherine, prințesă de Wales, a suferit o operație, fiind bolnavă de cancer. Apariția sa publică, mediată de o fotografie retușată, a stârnit și mai mult îngrijorarea. În loc să liniștească fanii Casei regale, mai mult i-a îngrijorat, ținând cont că la acea vreme se aflase și de diagnosticul ucigaș de cancer al Regelui Charles al III-lea.

Că Harry și Meghan au renunțat de câțiva ani la îndatoririle regale și au ales o lume de sex-simbol nu mai șochează pe nimeni. Renegați de familia lor, n-au fost invitați la ultimele două mari ceremonii: înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a și încoronarea fiului ei, Charles al III-lea. Harry a ajuns la ceremonii ca un paria. Dar în fratele său, William, stăteau toate năzuințele coroanei.  

La sfârşitul lunii martie, William, Kate şi copiii lor nu au participat la tradiţionala slujbă de Paşti de la capela St.George din vestul Londrei, care a avut loc la o săptămână după anunţul că prinţesa suferea de cancer. Kate nu a mai apărut în public de când a anunţat că a fost diagnosticată cu cancer. Pe 23 aprilie, Kate a postat pe reţelele sociale o fotografie a fiului ei cel mic, Louis, pentru a marca ziua de naştere a acestuia. După alte câteva zile, prinţul şi prinţesa de Wales au dezvăluit, de asemenea, o fotografie inedită cu ocazia aniversării nunţii lor.

Deşi este născută pe 21 aprilie, Regina Elisabeta a II-a îşi aniversa ziua de naştere în a doua sâmbătă a lunii iunie, pentru a se putea organiza ceremonii în aer liber.

Ziua oficială a Reginei Elisabeta a II-a este marcată în fiecare an de un eveniment care atrage mii de turişti, Trooping the Colour, în traducere literală „Marşul culorii”.

Ceremonia data din secolul XVII, când culorile regimentelor erau folosite ca punct de reper în bătălie.

Steagurile fiecărui regiment erau trecute zilnic prin faţa soldaţilor, astfel încât aceştia să ştie cărui regiment aparţin, după culoarea atribuită.

Această desfăşurare impresionantă de forţe a început să facă parte din festivităţile de sărbătorire a monarhului britanic încă din 1805.

Prin coloniile britanice, ziua de naștere a moștenitorilor tronului era ținută cu mare fast. Pe vremea când era prințesă moștenitoare, Elisabeta se afla într-o colonie, la aflarea veștii morții tatălui ei, George al VI-lea.

Regele Charles își scrie biografia. Nu pare prea preocupat de viitorul Coroanei.

Taylor Swift a umplut stadionul la London Eras Tour Show. E în mare formă. Vădit impresionat, William, urmașul la tron, a ținut să-și lege imaginea familiei de starul american. Asistăm la o ciudată inversare a ierarhiilor de precădere. Cine mai e azi elită? 

 Vocile lumii

Taylor Swift, Prințul William și fiii

“În ziua în care a împlinit 42 de ani, prințul William și-a făcut cadou special: un concert Taylor Swift. Evenimentul s-a încheiat și cu un selfie, în care apare cântăreața alături de prințul William, George și Charlotte. Poza postată pe Instagram de Taylor Swift a strâns aproape 6 milioane de aprecieri. Puțini știu însă că prințul de Wales a și împărțit scena cu megastarul, cu mult timp în urmă. Prințul William a împărțit scena cu Taylor Swift și Jon Bon Jovi pentru o interpretare a piesei Livin’ On A Prayer în cadrul unui eveniment caritabil organizat la Palatul Kensington în 2013” – notează Digi24.ro

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă