12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăOp & EdBujorul – floarea națională a României

Bujorul – floarea națională a României

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care bujorul este declarat Floare Naţională a României. România liberă a susținut, încă de la lansare, proiectul. Este meritul incontestabil al profesorului Florin Toma de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV), care de peste un deceniu luptă pentru îmbujorarea chipului patriarhal al României. Iată că a reușit, cu sprijinul inimoșilor săi colegi, studenți, dar și prin înțelegerea clasei politice.

Floarea simbol naţional al României, bujorul, mai este cunoscută şi sub numele de Palma-Maicii-Domnului, rujioară sau băbărujă. Toate sunt denumiri populare, arhaice ale bujorul românesc.

În cultura populară, bujorul este adesea asociat cu dorul, cu frumuseţea fizică sau cu dragostea.

Mai multe țări au flori, simboluri naționale

Astfel, țara noastră se înscrie în rândul statelor lumii care au o floare simbol național. Busuiocul e emblema Republicii Moldova, irisul al Croației, trandafirul, al Bulgariei, lalelele sunt ale Ungariei, Țărilor de Jos și Turciei, iar  levanțica, hortensia, garoafa, frunzele de măslin însoțesc imaginea Portugaliei.

YouTube video

Floarea, din cele mai vechi timpuri, înnobilează și înmănunchează aspirațiile de frumos ale națiunilor. Din Biblie, știm rolul frunzelor de măslin.

Încă din cele mai vechi timpuri, casele românilor era pline de crenguțe de salcie, puse în jurul icoanelor.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Numele științific, Paeonia lactiflora, provine de la numele Paeon, o divinitate a vindecării. El era un ucenic al lui Hipocrat. Plecat pe muntele Olimp, ca să caute leacuri pentru diminuarea durerilor femeilor de la naștere, Zeus l-a transformat în bujor, spre a-l scăpa de invidia colegilor săi.

Conform prevederilor legii, anual, se vor organiza, la nivel naţional şi local, Festivaluri ale bujorului. Diferitele specii de bujor vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale.

Rezervațiile naturale, în care cresc bujorii sălbatici, din Greci, Comana, Zăul de Câmpie (Mureș), din pădurea Călugărească, din cea de la Plenița sau Troianul (Teleorman) vor fi destinații mai cunoscute marelui public iubitor de natură. Și în Munții Banatului, Dumnezeu a lăsat o astfel de floare.

Autoritățile locale vor fi obligate prin lege să întrețină și să protejeze aceste spații ale miracolelor naturii.

Să înmulțim bujorul!

Mai mult, românii vor fi încurajați de experții horticoli să crească și să înmulțească o floare națională, care a încununat de-a lungul a sute de ani măreția iubirii unui popor creștin.

Legea încurajează înființarea unor grădini botanice, în care fiecare specie să aibă atât un pastor, cât și o poveste.

Pentru că simbolurile nu pot fi nemuritoare dacă nu au pasaje lirice, românii, încă din vechime, au personalizat bujorul. Floarea era asociată din timpuri imemoriale dorului, romantismului și iubirii.

În popor se spune că erotismul este stimulat de prezența în dormitor a unei vaze cu bujori.

Rezervaţia de bujori de stepă de la Zău de Câmpie a fost dezvoltată de regretatul custode onorific Marcu Sâncrăianu, continuat de ucenicul acestuia, Octavian Călugăr și preluată în prezent de Ciprian Cenan.

În Zăul de Câmpie, bătrânii povestesc legenda. Se spune că doi frați s-au îndrăgostit de aceeași fată. Dar ei îi plăcea doar cel mai mic, pe numele de botez Bota. La aflarea veștii, din gelozie, fratele cel mare l-a aruncat din barcă pe cel mic. Acesta s-ar fi înecat, iar fata a plâns, la marginea lacului, cu lacrimi de sânge.  Astfel, pe malul apei ar fi apărut bujorii, în semn de solidaritate a naturii cu suferința fetei. Să mai rememorăm și tainele întâmplărilor din Castelul Ugron? Mergeți vedeți și ascultați, până ce hulpavul progresism nu ne va îneca în irelevanță!

Pentru că orice dar al lui Dumnezeu trebuie însuflețit, Rezervatia de bujori de la Zăul de Campie din judetul Mureș a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, fiind unicat în Europa acelor vremi. Profesorul a proiectat Grădina Botanică din Cluj.

Desen de Ștefan Popa Popa’S

Bucuria înfloririi bujorilor nu e de lungă durată. De obicei, florile apar în luna mai. Deci, zilele libere ale românilor și sărbătorile pascale pot avea, mai nou, șase destinații speciale: Rezervațiile Naturale care încearcă sa păstreze cea mai veche floare din România în siguranță pentru generațiile viitoare. Priviți și sădiți-vă în gând că miracolele sunt repetabile, doar dacă ne îngrijim de mediu.

Mai are rost să ne întrebăm de unde vine expresia “îmbujorare?” Că cele mai frumoase fete ale românilor poartă “bujori în obrăjori?”

Meritul incontestabil este al profesorului Florin Toma

Privind decizia politică de zilele acestea, suntem încredințați că timpul speranței și al îngemănării istorice a românilor cu natura nu moare.

Perioada în care înfloresc bujorii diferă de la an la an, fiind influențată de temperaturile primăverii și de altitudinea la care se găsesc. Dar cu certitudine, începând cu 1 Mai aveți toate șansele să-i găsiți înfloriți în oricare dintre rezervații. Bujorii rămân doar până la zece zile înfloriți.

Așa cum am spus, meritul incontestabil al declarării bujorului – floarea națională a României – este al profesorului Florin Toma de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV).

Specializarea sa este în producerea bulbilor și florilor de tuberoze. A participat la 12 programe de cercetare. Conduce catedra de peisagistică, biodiversitate si horticultură ornamentală.

A publicat 17 cărți. Invitați-l să vă îmbujoreze grădina!  

Vocile lumii

Parlamentul României

Profesorul Florin Toma, inițiatorul proiectului și Principesa Margareta, Custodele Coroanei

“Se declară bujorul, din familia Paeoniaceae, ca floare naţională a României. În scopul marcării florii naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse, în aranjamente peisagistice şi ornamentale, diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, arată legea promulgată de către şeful statului, conform TVR.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă