4.4 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăOp & Ed“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a Gabrielei Firea a lăsat un București în plină dezvoltare economică. Dacă în 2019, contribuția metropolei la PIB-ul României era de 37 %, aceasta a coborât brusc la 29,8 % (2022), ajungând la un nivel similar anului 2010, pe fondul blocajului administrativ local şi al incertitudinii privind dezvoltarea urbanistică.

În campania electorală, candidatul impus de rețeaua Soros a promis că în timpul administrației sale, salariul mediu net al bucureștenilor va fi de 1.400 de euro. În realitate, azi, e de 5.000 de lei, adică 1.006 Euro, conform unui raport Ejobs.

citește și: Guvernul român umflă acțiunile Gabriel Resourses

Din programul său electoral nu puteau lipsi ideile verzi și steluțele colorate. A promis, în primul rând, crearea unui ecosistem natural în Groapa de la Văcărești. A rămas, cum au stabilit demonii naturii: raiul boschetarilor. Ciori în loc de pelicani, brusturi, în chip de chiparoși în avatarurile salvaționiștilor de profesie, mlaștini cu miros de haznale, loc preferat de narcomani. În al doilea rând, una bucată centură verde. Unele ONG-uri au susținut un proiect de lege pentru împăduririle din jurul capitalei, rătăcit între cele două camere și un memorandum semnat de Nicușor Dan cu celebrul alpinist Alexandru Găvan, care cu greu l-a scos din birou pe primarul general. Cum s-ar spune centura e pe hârtie sau pe chipul fetelor vesele de lângă pădurea rămasă.

Programul de semaforizare inteligentă e pentru la anul și la mulți ani

Ce și-a mai propus edilul în anul 2020?  “40 % mai puțin timp petrecut în trafic.” În vremea nefericitei sale guvernări locale, Bucureștiul a urcat pe locul opt în Topul celor mai aglomerate metropole ale lumii. Fiind mare specialist în matematică, poate să facă predicții simple. Dacă anul trecut, noi, șoferii am pierdut în traffic 150 de ore în plus, față de anul precedent, din cauza aglomerației, în cât timp – utilizând regula de trei simplă – aduce Bucureștiul pe primul loc din lume la aglomerație pe metrul pătrat de carosabil?

citește și: S-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

E tot mai clară vizita din anul 2020 de la Ambasada SUA, efectuată împreună cu premierul Ludovic Orban, un lucru mai puțin obișnuit în țările democratice. Probabil că i s-a încredințat misiunea de stagnare a Bucureștiului. Adică, oprirea procesului de dezvoltare, să nu tulbure prea mult ritmul investițiilor private din alte capitale est europene.

Desen de Ștefan Popa Popa’S

E tot mai evident că grupurile de influență din spatele său au interes ca obligațiunile municipale ale Bucureștiului să fie depreciate, iar creditele să fie tot mai scumpe, chiar dacă Agenția Fitch a îmbunătățit profilul individual de credit al Bucureștiului de la ”BBB+” la ”A,” o clasă mai sus decât ratingul României.

Ceea ce nu a promis în campania electorală e cel mai mare împrumut extern luat în istoria Bucureștiului: 283 de milioane de lei, adică aproape 60 de milioane de euro, rambursabil în zece ani, bani care acoperă găuri, nu sunt destinați investițiilor.

Un alt primar liberal, Pache Protopopescu, avea să ia 80.000 de florini de la primarul Parisului, la sfârșitul secolului XIX, pentru a construi patru artere și Parcul Cișmigiu. Banii erau nerambursabili. În schimb, marele liberal a promis că va da Bucureștiului numele de “Micul Paris.” Și s-a ținut de cuvânt.  

Astăzi, micul sorosist poartă-n cap o tufă de Veneția. Își dă în judecată propriul ONG și se face că pierde. E mai des prin tribunale decât pe șantiere. A pierdut deja vreo zece procese, dar insistă să fie considerat Nicu Frânaru de către mediul investițional.

Tot din mirobolantul caiet de campanie electorală al anului 2020, pierdut prin sertare, se poate citi înverșunarea candidatului de a moderniza, în timpul mandatului său, 50 km de linie de tramvai. Ciuciu. De abia s-a dat ordinul de începere a reabilitării a 15 km. Pișichierul candidat salvaționist n-a spus în câte mandate va termina cei 50 de km. Doar nenorocul a făcut ca unul dintre tramvaiele noi să se frece de un stâlp de bine calibrată ce era ruta.

Noul București al lui Nicușor Dan seamănă cu cel al lui Caragea vodă

În programul său administrativ, s-au mai trecut pe curat: construirea a 30 de noi grădinițe și a 150 de școli afterschool. Nicușor Dan a rămas cu promisiunile, participând însă cu părul vâlvoi de fericire – nu de mirare! – la deschiderea unor astfel de unități, construite de alții, adică de edilii sectoarelor. Tot așa, un cârcotaș, ar putea spune că nu s-a referit la el, când le-a promis în programul administrativ “Aici, începe noul București,” fiindcă primarul nu e calfă, ci venerabil.

CITEȘTE și: Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Noul București, la patru ani de mandat, arată ca o urbe orientală, prăfuită, plină de smog, cu șobolani cât casa și datorii pe zeci de ani.

Edilul a recunoscut că ține copilul la 23 °C, dar nu explică majorității bucureștenilor, care au stat în frig, de ce plătesc dublu la factura de căldură.

Treceți prin parcurile administrate de ALPAB! Veți plânge de mila fostelor amenajări horticole.

Dacă aveți randamente mai scăzute la pensii, întrebați-l pe Nicușor motivul!

Nicușor Dan a blocat orice proiect de dezvoltare imobiliară, provocând mari pierderi nu doar companiilor de profil, ci și sistemului de asigurări, majoritatea acțiunilor fiind investite în Real Estate. Un recent studiu al iO Partners arată că bucureștenii preferă să se mute în zonele de periferie, fiindcă prețurile locuințelor în comunitățile din județul Ilfov sunt cu 25-30 % mai mici. Din cauza blocajului instituit de primarul general, numărul tranzacțiilor locative a scăzut dramatic, oferta de noi apartamente fiind mică, prețurile crescând anormal.

În zonele limitrofe, s-a construit mai mult decât în Capitală, iată paradoxul unui oraș blocat prin incompetență managerială.

Priviți cum se relevă #unițisalvăm în toată splendoarea! Și când te gândești că sute de mii de tineri și-au pus speranțele în altfel de politicieni.

Acum înțelegem și noi de ce colegii de școală l-au poreclit Balaurul.

Nicușor Dan își poate da liniștit doctoratul în stagnare, la Noul Ștefan Gheorghiu. Cum să dai înapoi o metropolă preluată în avânt, ar fi un titlu chiar de roman.

Dar nu mai bine îl trimitem acasă?

VOCILE LUMII

Marcel Ciolacu

Președinte PSD

Premierul PSD Marcel Ciolacu a lansat miercuri seara, la România TV, un atac virulent la adresa lui Nicușor Dan, susținând că „Nicusor Dan trebuie să plece acasă.De patru ani nu s-a întâmplat nimic în București, fără apă caldă, cu șobolani, gunoi, cu un trafic infernal.”

El a militat din nou pentru un candidat comun PSD-PNL la Primăria Generală. Gabriela Firea a obținut în unanimitate de voturi susținerea filialelor PSD din București pentru alegerile locale. Marcel Ciolacu nu pare dispus să o susțină în tandemul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă