18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăOp & EdGuvernul român umflă acțiunile Gabriel Resourses

Guvernul român umflă acțiunile Gabriel Resourses

Acțiunile companiei canadiane Gabriel Resourses (care deține 80 % din Roșia Montană Gold Corporation S:A.), aflată în litigiu cu statul român la Curtea de Arbitraj de la Washington,  au crescut ieri cu 26,15 %. De studiat nu e doar saltul uriaș, ci triplarea numărului de tranzacții: 644.010, față de o medie de 230.000.

Turbionul de pe Bursa de la Toronto s-a produs din cauza comunicării defectuoase a statului român. Deși guvernul a angajat o firmă de prestigiu internațional, Leaua & Asociații, n-are o echipă profesionistă de gestionare a situațiilor de criză.

CITEȘTE și: Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Dacă în urmă cu două săptămâni, premierul Marcel Ciolacu vorbea despre o posibilă înfrângere la Washington și obligarea statului român să plătească două miliarde de dolari despăgubiri companiei care a investit, conform rapoartelor financiare, în jur de 900 de milioane de dolari, ministrul de finanțe Marcel Boloș a ridicat potul la 6,7 miliarde de dolari, conform declarațiilor sale la una dintre televiziuni. Menționăm că ICSID-ul n-a comunicat nicio sumă oficială.

Prima declarație a premierului a adus un mare investitor necunoscut

După prima declarație a premierului, cu recunoașterea faptului că suntem buni de plată, cineva a cumpărat a doua zi 700.000 de acțiuni, în condițiile în care se tranzacționau în jur de 220.000 în circa 24 de ore.

YouTube video

Subiectul e pe agenda publică, situație care convine de minune investitorilor de pe bursă. Banii se câștigă și prin deprecieri, nu doar din creșteri. După ce guvernul Cioloș a anunțat intenția de a înscrie situl Roșia Montană în UNESCO, în vara anului 2016, Gabriel Resourses a încheiat cu succes un plasament privat de 40.625 de unități de fond, pentru obținerea a 40,625 de milioane de dolari, necesari litigiului deschis la ICSID – Curtea de Arbitraj de la Washington. Din 2016 până anul trecut, acțiunile Gabriel Resourses s-au prăbușit semnificativ. Numărul tranzacțiilor au scăzut. Apropierea datei comunicării rezultatului litigiului a încins bursa. 

Foto: Cetate – Roșia Montană

Dacă anul trecut, în aceeași perioadă, acțiunea Gabriel Resourses se tranzacționa cu 0,28 dolari, astăzi e aproape de trei ori mai mare. Deci nefăcând nimic, un investitor, care a cumpărat anul trecut acțiuni de 100.000 de dolari, are acum aproape 300.000.

Cum s-ar fi zis pe timpuri de Gepa Electrocenter: „Un pic mai bine pentru dumneavoastră.”  Sau stați liniștiți, investitorilor de pe insule, statul lucrează pentru dumneavoastră.

Soluția nemonetară: reluarea proiectului minier, dar mai sunt mineri?

Marcel Boloș a scos porumbelul: “am accepta și o soluție nemonetară.” Subliminal, se înțelege că statul român ar fi de acord să mențină licența de exploatare a zăcământului aurifer de la Roșia Montană, doar că aceasta expiră în luna iulie 2024.

Și în cazul prelungirii pe șestache a acesteia (nu prea mai e mult timp, fiindcă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANMR) solicită un termen limită de 90 de zile pentru consultarea dosarului), tot află mișcarea #rezist, stipendiată de rețeaua Soros.

citește și: S-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

Există riscul ca actuala coaliție să scoale din morți agenții salvaționiști, care au pus fundamentul construcției securistice Uniunea Salvați Bucureștiul, ulterior devenită Uniunea Salvați România.

Readucerea tefeliștilor în stradă ar da apă la moara stricată a USR, partid aflat în derivă după desantul DNA la unii dintre lideri.

Rețeaua Coldea de-abia așteaptă să mai umfle niște biștari pentru scoaterea idioților utili în stradă.

UNESCO e doar un abțibild

Dacă guvernul român va fi de acord cu reluarea exploatării aurului, atunci Ministerul Culturii trebuie să retragă urgent dosarul de la UNESCO, vârât de oamenii lui Cioloș și apostilat de guvernarea liberală. Numai că venerabilul Consiliu se întrunește doar la trei luni.

În cazul în care executivul lui Ciolacu este hotărât să reia negocierile de exploatare și să renegocieze redevența, rețeaua Soros se va activa instant. Doar simplul anunț că în viitorul apropiat se vor arunca pe piață 250 de tone de aur, mai precis 12-15 tone anual, în condițiile producției mondiale de 3000 de tone, e clar că prețul unciei va fi influențată de redeschiderea minei de la Roșia Montană. Unul dintre cei mai mari investitori în domeniu este George Soros, cel care a și recunoscut că a finanțat mișcările de protest de la București.

Pârâul neecologizat de la Roșia Miontană

Gabriel Resourses a fost listată la Bursa din Toronto de către românul Frank Timiș în anul 1999, după ce a primit de la Ministerul Industriilor patronat de Berceanu licența de explorare. Inițial a luat bani împrumut. După ce a publicat licența, a strâns rapid două milioane de dolari. Ulterior, a apărut și George Soros și alți mari investitori:  Neumond, Paulson, și mai târziu marele rival al lui Soros, Beny Steinmetz. După retragerea din acționariat, Soros a finanțat opoziția la proiect.

Rezerva de aur de la Roșia Montană este estimată la minimum 250 de tone și o mie și ceva de tone de argint. Fiindcă exploatarea în filon nu mai e posibilă, procedura decantării cu cianură s-a modernizat, contrar celor afirmate de vocalii lideri ai mișcării #rezist.

Guvernul Ciolacu are în față o decizie crucială. Îl sfidează pe George Soros sau plătește greșelile trecutului?

VOCILE LUMII

Marcel Boloș

Ministrul de finanțe

Întrebat dacă ar prefera varianta continuării proiectului, Marcel Boloș, ministrul finanțelor a răspuns că România se va supune deciziei care va fi dată de către instanţa internaţională. El a recunoscut că efortul bugetar ar fi imens, suma nefiind prinsă în bugetul anual de cheltuieli a statului. Ar prefera o soluție nemonetară, adică reluarea discuțiilor despre exploatarea aurului, conform celor declarate la Digi Tv.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

A crescut interesul românilor pentru a deveni proprietari de case în Dubai

Dubaiul reprezintă un teritoriu extrem de ofertant pentru românii care sunt în căutare de investiții imobiliare pe termen mediu și lung. Astfel, aceștia achiziționează...

Festivalul Opera Copiilor – 60 de spectacole și zeci de atracții în aer liber la Opera Comică pentru Copii

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a...

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă