13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAlibi pentru compromiterea definitivă a imaginii profesorului

Alibi pentru compromiterea definitivă a imaginii profesorului

BREAKING NEWS: “Dezastru la Evaluarea Națională”, “Rezultate foarte slabe la Evaluarea Națională”, “Eșecul unei generații”.

Sună cunoscut?

Cu siguranță ați avut unde să observați astfel de titluri în spațiul mediatic.

Și, din nefericire, am constatat că s-a abuzat de o întrebare: cauza acestei nereușite este greva profesorilor?

Mi-i imaginez deja pe guvernanți – în mod deosebit pe ministrul Educației, Ligia Deca – frecându-și mâinile și lăcrimând de fericire la astfel de ipoteze aruncate în spațiul public, doar în baza unui instinct ce nu ar trebui să caracterizeze ceea ce este recunoscută drept cea mai evoluată specie de pe Terra.

Răspuns, ferm: NU!

Astfel de rezultate slabe nu pot fi puse pe seama unei greve de câteva săptămâni a angajaților din sistemul de învățământ.

În primul rând, doar dacă ne-am concentra atenția pe data declanșării protestului și dacă am avea o minimă legătură cu sistemul educațional, am constata că materia pentru examene era deja parcursă.

Elevii de clasa a VIII-a erau la final de cursuri, de ciclu gimnazial, și le rămânea doar efortul individul pentru acest examen.

Nu are rost să invocăm divinitatea aici, dar parafrazez o zicală: Profesorul îți dă (educație), dar nu-ți bagă și-n traistă.

În plus, am exemple suficient de multe de profesori care au susținut pregătiri cu elevii pentru aceste examene (Bac și Evaluare), chiar și când protestau.

Apoi, intervine problema multor părinți, preocupați doar în teorie de viitorul copiilor, care au găsit și ei, precum politicienii, scuza perfectă pentru eșecul odraslelor.

Sunt acei părinți pe care, în câteva zile o să-i vedem incompetenți să-și ajute copiii să completeze corect fișele pentru repartizarea electronică în licee și vom avea din nou elevi de note 7 – 8, ajunși pe la cele mai slabe licee sau pe la școlile de meserii.

Probabil că e tot din cauza protestului profesorilor.

Ligia Deca și compania pare să câștige o luptă, grație lipsei de educație a societății, și reușeșete îndreptarea părinților și elevilor – chiar a unei părți importante, dar, aparent, needucate suficient, a societății civile – împotriva dascălilor.

Vinovații: cei care au gestionat sistemul educațional de peste trei decenii.

Dacă vi se pare o surpriză.

Ministrul Deca este la fel de nevinovat ca și ei.

Dar, oricum, doamnei ministru i se pare situația de o culoare roz aprins.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentare. De ce nu se economisesc bani la alegeri 2 în 1

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentare ar putea părea la prima vedere o economie la buget, însă în realitate, potrivit calculelor făcute de Autoritatea Electorală...

Un ministru doar pentru campanie, nu pentru elevi

Am avut mulți miniștri ai Educației care au abramburit sau dat peste cap sistemul de învățământ românesc, însă acum arată tot mai mult ca...

De ce continuă protestele fermierilor în Europa?

Dintre toate protestele fermierilor din Europa, cele mai dure au fost în Paris și Bruxelles. În majoritatea țărilor UE, acestea continuă. Costurile mari la...
Ultima oră
Pe aceeași temă