20.5 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăOp & EdConsecințele eșecului rebeliunii mercenarilor ruși

Consecințele eșecului rebeliunii mercenarilor ruși

Planeta a stat aproape două zile cu sufletul la gură. Dă Evgenii Prigojin lovitura de stat? Prooccidentalilor li s-a pus instant pata pe ochi. Visau cu ochii cât ecranele tv, cum cheliosul cu meclă de bucătar să fie noul țar de la Kremlin.

Eram la petrecerea de patruzeci de ani de la terminarea liceului C.D. Loga, din Timișoara. O serie de comeseni deschideau șampaniile. Extaz și bucurie. Butonam telefonul pentru a verifica informațiile de pe Telegram. Câțiva s-au rățoit la mine. Un baștan al banului bine făcut dintr-o uriașă corporație americană, mă îngâna. O dădea în sus și în jos cu banii lui Putin. Că ăla mă plătește. Mi-a sărit muștarul! I-am promis că-l fac celebru cu șpăgile luate, chiar dacă are protecția sistemului. A schimbat placa. M-a lins pe mâini.

Aplauzele pro-occidentaliștilor seamănă cu cele ale centuristelor

Chipul și asemănarea lumii proocidentale, care aplauda așa zisul “Marș al dreptății către Moscova,” pus la cale de liderul grupării Wagner, Evghenii Prigojin, erau la fel cu ale “idioților utili” din Germania, de acum peste o sută de ani, când salutau lovitura de stat din 1917, dată de Vladimir Ilici Lenin. Sau ca ale centuristelor capitalei, din 1944, care au adus flori la venirea soldaților sovietici, cu gândul că vor avea ce pune pe masă, nu în gură.

Ura față de Putin întunecă rațiunea multora, care se cred mai deștepți decât prevede stasul. Ar fi preferat un terorist recunoscut la butoanele de la Kremlin? Dacă evenimentul s-ar fi produs undeva prin 2050, le-aș fi proiectat evlavioșilor prigojiniști pe hologramă chipul bucătarului. Să vadă imaginea răului în care cred!

Anyway, să ne întoarcem “la fapte, nu la vorbe,” vorba premierului nostru.

YouTube video

Există mai multe scenarii ale eșecului lui Prigojin decât scenariile sfârșitului lumii

Cine a pus în scenă regia spectacolului lumii? Există mai multe păreri decât idei despre sfârșitul lumii. Vom încerca să sintetizăm tabloul de scenarii!

Înainte de toate, reamintesc distinșilor noștri cititori că Wagner este o armată privată, în afara legii, chiar și în Rusia, stat care a folosit-o pentru interesele economice și politice din Africa.

citește și: Șarada Titan sau despre cum banii tâmpesc

Divizia de mercenari avea, se zice, 25.000 de combatanți în Rostov pe Don. Dintre aceștia, vreo două mii au plecat, în weekend,  în marș spre Moscova. Nu prea se înțelege cum a reușit să străbată convoiul de blindate aproape cinci sute de km în câteva ore.   

Ce l-a convins pe Prigojin să renunțe? Oficial, se spune că Lukașenko, liderul bielorus, care-l cunoaște de peste douăzeci de ani, l-a asigurat că scapă cu viață dacă decide “zurück“ (nazad, în rusă).

Frica de moarte sau despre cum trece gloria lumii

Serviciile secrete ruse l-au localizat pe Prigojin. Știau clădirea în care avea centrul de comandă. Printr-un simplu raid aerian, acum bătea în poarta lui Sfântu Petru. Frica de moarte l-a readus pe bucătar cu picioarele pe pământ.

Lui Evghenii Prigojin i se spunea bucătarul lui Putin, pentru că el chiar servea la petrecerile private de la Kremlin. Cu ajutorul președintelui Rusiei, a făcut munți de bani. El a pornit afacerea de la un chioșc de fast-food. A ajuns să controleze mintea lumii, o adevărată performanță, am putea spune.

Legea penală din Rusia l-ar fi putut încadra la fapta de înaltă trădare, cu un risc de a face temniță douăzeci de ani. A ales soluția de compromis. Să se predea.

Marele Stat Major a anunțat că toți wagnerienii pot să depună cereri de intrare în armata regulată, mai puțin cei care au participat la tentativa de lovitură de stat.

Se zice că degeaba ai bani, dacă n-ai zile…

Un fost șef al CIA, l-a sfătuit pe Prigojin să aibă grijă mai ales în ce fereastră se pune.

Ce garanție are Prigojin? “Cuvântul lui Putin”

Se spune că liderul Wagner s-ar fi refugiat deja în Belarus, având protecția președintelui Lukașenko. Ce garanție? “Cuvântul lui Putin,” a răspuns administrația de Minsk, prin intermediul purtătorului de cuvânt.

Ca orice terorist internațional, Prigojin are zilele numărate.

Puțini știu că a desfășurat mai multe divizii de mercenari în Africa. Armata lui privată, nu doar că a apărat o serie de lideri față de rebeli, dar a și organizat o serie de campanii de dezinformare, prin intermediul unui institut pe care-l patrona.

O singură constantă exista în toată activitatea desfășurată în Siria, Libia, Republica Central Africană, Sudan, Mali, Mozambic: lupta împotriva intereselor franceze.

Numai fraierii pot crede că ultima discuție dintre Macron și Putin, de dinaintea începerii războiului, s-a axat doar pe interesele de apărare ale Ucrainei, țară – care am mai spus-o – nu e decât un proxy american în regiune.

Franța are mari probleme în fostele colonii, țări în care se dau lovituri de stat de către rebelii susținuți de mercenarii Wagner.

Granița dintre Siria și Israel e păzită de trupele Wagner. Cine riscă să se detoneze?

Operațiune de tip MI6

Operațiunea “marșul dreptății” pare finanțată de aceleași entități britanice. Serviciile secrete londoneze l-ar fi plătit de sute de ori greutatea lui în aur pentru a da lovitura de stat. Acum, când britanicii au luat o nouă țeapă, se vor gândi cum să-l lichideze pe țepar.

Istoria e plină de astfel de cazuri. Mulți dintre noi își mai amintesc despre războiul mujahedinilor din Afganistan contra sovieticilor, transmis de Radio Europa liberă. Prooccidentalii țineau cu Osama bin Laden, recrutat de CIA, pentru a lupta alături de rebeli. După o răsturnare deplină a istoriei, același lider a fost ucis tot de CIA.

Nu poți să dormi pe comori și să visezi la urcarea sufletului în rai.

VOCILE LUMII

Evghenii Prigojin

Fostul patron al Wagner

Photo Agency / ddp USA / Profimedia

“AFP notează că Putin pare să fi supraviețuit deocamdată revoltei, după o mediere surpriză condusă de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Dar poziția lui Șoigu rămâne profund precară din cauza severității fără precedent a atacurilor lui Prigojin împotriva lui și a ministerului său.

Prigojin a reușit să captureze cartierul general de comandă de sud al armatei ruse din Rostov-pe-Don, centrul aprovizionării armatei ruse în invazia din Ucraina, și l-a acuzat pe Șoigu că a fugit „ca un laș” și a jurat că „va fi oprit,” potrivit Hotnews.ro

Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Sunt doi morți și mai mulți răniți după un incendiu la un bloc din București

Două persoane a murit, iar altele, între care un copil, primesc îngrijiri în urma unui incendiu care a cuprins două etaje dintr-un bloc din...

După atacul Iranului asupra Israelului, “România este alături de Israel”, anunță Nicolae Ciucă

"România este alături de Israel și poporul israelian", anunță președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în urma atacului Iranului asupra Israelului. "România este alături de Israel...

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă