12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăOp & EdColumnistPaștele vițeilor. Femeie astronom. Gellu Naum. Revolta minerilor din ’77. MTV. Avem...

Paștele vițeilor. Femeie astronom. Gellu Naum. Revolta minerilor din ’77. MTV. Avem oxigen. Moby Dick. Nașul biologiei.

Tradiții. Ziua Macaveilor. Ziua Ursului. Paștele vițeilor. Macavei are șapte capete iscusite, pe care păgânii, cu toată iscusința sa, l-au ars în cuptor de viu. Începe perioada de împerechere a urșilor. Se zice că până azi roiesc albinele. De aici înainte se retează stupii. La Macavei se învârte frunza-n tei.

În această zi este datina de a se reteza, de a se tăia fagurii, luându-se mierea și lăsându-se albinelor numai atât cât le-ar trebui pentru hrana lor de peste iarnă. Țăranii se ospătează cu vinuri îndulcite cu miere și cu turtiță caldă. Lumânările făcute din ceară la Macavei sunt mai bune de ars.

Se face agheasmă pentru grădini, pentru insecte și viermi dăunători și se stropește grădina. Macul sfințit în această zi nu face viermi. Se aruncă o bucată de carne afară, cu cuvintele: „Na, ursule!” Se ține de femei pentru a feri copiii de boli, friguri, de lovituri de moarte. Se ține pentru a nu face albeață la ochi. Este interzisă culegerea cânepei. Nu se lucrează, nu mulg nici vacile, ci slobod vițeii să sugă. Atunci îs Paștile vițeilor.

1714. Dimitrie Cantemir a devenit primul român, membru al unui înalt for științific internațional: Academia din Berlin. Primirea în prestigiosul for academic german a fost urmată de trei dintre cele mai importante lucrări ale operei lui Cantemir: Descrierea Moldovei, Creșterea și descreșterea Imperiului Otoman, Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor. Cea de-a doua lucrare a fost considerată cea mai prestigioasă lucrare de orientalistică până la inceputul secolului al XIX-lea. Fiind apreciată de personalități precum Byron, Shelley, Voltaire sau Diderot.

1744. S-a născut naturalistul Jean-Baptiste de Monet Lamarck, cel care a definit termenul de biologie într-un sens mai larg, ca știință a ființelor vii, și a elaborat apoi prima ipoteză a teoriei evoluționiste.

1770. S-a născut exploratorul american William Clark.

1774. Joseph Priestley anunță descoperirea oxigenului.

1779. S-a născut naturalistul, biologul, botanistul și ornitologul german Lorenz Oken.

1818. S-a născut Maria Mitchell, prima femeie care a lucrat ca astronom profesionist.

1819. S-a născut prozatorul şi poetul Herman Melville, autorul celebrei cărți Moby Dick.

1883. S-a născut publicistul și politicianul basarabean Pan Halippa.

1885. S-a născut chimistul maghiar George de Hevesy, laureat Nobel și cel care a descoperit hafniului.

1915. S-a născut poetul Gellu Naum, cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist.

1924. S-a născut fizicianul francez Georges Charpak, laureat al Premiului Nobel.

1930. S-a născut sociologul și filosoful francez Pierre Bourdieu.

1936. Se deschid Jocurile Olimpice de la Berlin.

1936. S-a născut creatorul de modă Yves Saint Laurent, unul dintre cei mai mari designeri ai secolului XX.

1939. S-a născut actrița Valeria Seciu.

1943. A murit, la Viena, arhitectul Horia Creangă, nepotul lui Ion Creangă.

1952. S-a născut actorul Horațiu Mălăiele.

1977. Greva generală a minerilor din Valea Jiului: 30.000 de mineri au blocat exploatările și au cerut să discute numai cu Nicolae Ceaușescu (1 – 3 august).

Forțele de Securitate și Miliție din Petroșani au fost dublate și unități militare au fost desfășurate în preajma tuturor minelor din Valea Jiului. Agenți ai Securității au fost angajați ca muncitori în mine, nu doar pentru a informa asupra stării de spirit a celor care se aflau în subteran, ci și pentru a face presiuni psihologice asupra acestora, iar în unele cazuri, chiar pentru agresiuni fizice în văzul tuturor, pentru a intimida colectivitatea. Au fost aduși în zonă și angajați în minerit, foști delincvenți de drept comun (eliberați din închisori), în număr relativ mare. Valea Jiului a fost declarată zonă interzisă până la 1 ianuarie 1978.

Citește mai multe la: Greva minerilor din Valea Jiului, 1977.

1970. A murit Otto Heinrich Warburg, biochimist german, laureat al Premiul Nobel. A făcut cercetări fundamentale asupra fermentației, fotosintezei și metabolismului.

1976. S-a născut șahistul Dieter Nisipeanu, campion european.

1981. S-a lansat postul de televiziune MTV, odată cu difuzarea primului videoclip:

.

2014. A murit cascadorul Szabolcs Cseh.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă