12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăOp & EdColumnistNoica. Rilke. Zappa. Franco. Teo Péter. Hobbes. Arendt. Galvani. Rațiu. Sócrates.

Noica. Rilke. Zappa. Franco. Teo Péter. Hobbes. Arendt. Galvani. Rațiu. Sócrates.

Tradiții. Sfânta Varvara e zâna minerilor. În ziua aceasta nu intră nimeni în mină și e veselie mare. Varvarei îi plac petrecerile, glumele și cântecul. Un blestem o ține închisă în cărbune și numai o zi pe an răsuflă și se bucură și ea. Una dintre cele trei stele care stau lângă Lună se zice că-i Sfânta Varvara.

E pentru ajutor la nașteri, la boale, precum și pentru năpaste, te scoate de la orice. Se ține spre a trăi mult. Se serbează de către femei, mai ales spre a-și feri copiii de bubat (vărsat). Copiii nu trebuie să mănânce porumb copt, fasole sau semințe de dovleac, pentru ca erupția să nu fie mare ca semințele respective. Nu lucrează femeile, pentru a nu se tăia la mâini sau la cap. Se ține de frica scrântiturilor și ca să nu doară dinții și măselele.

În această zi se pun în apă crengi de măr, vișin etc., unde se lasă până de Florii. Dacă aceste rămurele înfloresc până atunci, e semn că anul va fi mănos; dacă nu vor înflori, este semn că va fi secetos.

1642. A murit cardinalul Armand-Jean du Plessis de Richelieu, fost premier al Franței.

1679. A murit filosoful și matematicianul englez Thomas Hobbes („Leviatanul”).

1798. A murit medicul și fizicianul Luigi Galvani. A studiat la început teologia, ulterior medicina, între anii 1762-1775 fiind însă profesor de medicină la catedra de anatomie din Bologna. Succesul operei sale „De renibus atque urethris volatilium” l-a determinat să se ocupe cu studiul fiziologiei păsărilor și a instrumentelor pentru auz. Printr-o întâmplare a descoperit la 6 noiembrie 1780 procedeul de galvanizare, procedeu care îi va purta mai târziu numele.

1866. S-a născut pictorul Wassily Kandinsky, cu o contribuţie însemnată în dezvoltarea artei abstracte.

1875. S-a născut poetul, prozatorul și traducătorul Rainer Maria Rilke.

1888. A apărut, la Bucureşti, Fântâna Blanduziei, foaie literară, politică şi săptămânală sub direcţia lui Mihai Eminescu.

1892. S-a născut generalul Francisco Franco, om politic spaniol.

1902. A încetat din viaţă Ion Raţiu, om politic transilvănean, preşedinte al Partidului Naţional Român (1892-1902). A fost unul dintre iniţiatorii Pronunciamentului de la Blaj (1868) şi al Memorandumului din 1892.

1922. S-a născut actorul francez Gérard Philipe.

1975. A murit Hannah Arendt, cunoscută specialistă în științe politice.

1987. A murit filosoful şi eseistul Constantin Noica.

1991. Corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic în Liban vreme de șapte ani.

1993. A murit Frank Zappa, instrumentist şi compozitor, unul dintre cei mai importanţi muzicieni rock ai ultimelor decenii.

1996. A fost inaugurată filiala din România a companiei Microsoft.

2000. A murit, la Paris, pictorul Horia Bernea, fostul director (1990-2000) şi întemeietorul Muzeului Ţăranului Român, care a primit, în anul 1996, premiul pentru „Muzeul european al anului”.

2004. A murit Teo Péter, basist al trupei Compact.

2011. A murit Sócrates, celebru fotbalist brazilian.

Citește și:

Primul transplant de inimă. Sunetul Cremonei. ReNoir. Țuțea. Witt. Comoara din insulă.

Austerlitz. Versace. Labiș. Callas. de Sade. Haiti. Franz Joseph. Sfârșitul Războiului Rece.

Habar n-ai tu. Zirconiul. Woody Allen. Arcul de Triumf. Sir Everest. Johnny&Pleșu.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă