0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeOp & EdColumnist8 martie în istorie: Occidentul nu poate să apere România. URSS deține...

8 martie în istorie: Occidentul nu poate să apere România. URSS deține bomba atomică

În anul 1775 apare primul text care cere desființarea sclaviei. În 1917 începe revoluția la Petrograd. În 1945, Occidentul recunoaște că nu poate opri comunismul în România.  Iar în 1950, URSS anunță că deține bomba atomică.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 8 martie în istorie.

1618. Johannes Kepler descoperă a treia lege a mișcării planetelor.

1702. Anne Stuart, sora reginei Maria a II-a, devine regină a Angliei, Scoției și Irlandei.

1775. Un autor  necunoscut, despre care se crede că putea fi Thomas Paine, publică “Sclavia africană în America”. Este primul articol, scris în coloniile americane, în care se cere abolirea sclaviei.

1848. Are loc, la Paris, în locuinţa lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluţionarilor români, în care se decide declanşarea revoluţiei în ţară şi se redactează programul revoluţionar.

1869. A murit compozitorul francez Hector Berlioz.

1871. A murit publicistul și omul politic Alexandru Hurmuzaki.

1889. A murit John Ericsson, inventator suedez.

1896. S-a născut Zavaidoc, celebrul cântăreț din perioada interbelică.

1910. Aviatoarea franceză Raymonde de Laroche devine prima femeie care primește licența de pilot.

1910. S-a născut scriitorul Radu Tudoran  („Toate pânzele sus”).

1917. A murit Ferdinand von Zeppelin, general german, constructorul dirijabilului  (născut 1838).

1917. A început Revoluţia de la Petrograd (Sankt Petersburg), care a dus, în 15 martie 1917, la abdicarea Țarului Nicolae al II-lea.

1918. Primul caz de gripă spaniolă; începutul unei pandemii devastatoare.

1923. A murit Johannes Diderik van der Waals, fizician olandez.

1935. La Tokyo este găsit mort pe stradă Hachikō, credinciosul câine rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.

1936. S-a născut actrița Gina Patrichi.

1942. A murit José Raúl Capablanca, unul dintre cei mai mari șahiști din toate timpurile.

1945. La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945,Churchill s-a adresat preşedintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală şi strict secretă, în care îşi manifesta îngrijorarea faţă de instalarea, prin forţă, a unui guvern comunist şi prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomunişti. În telegrama de răspuns, preşedintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menţiona: eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu ruşii.

1946. A fost brevetat primul elicopter pentru uz comercial.

1950. Uniunea Sovietică susține că deține bomba atomică.

1957. Egiptul redeschide Canalul de Suez.

1961. A murit scriitorul Gala Galaction.

1968. La Praga, studenţii cehoslovaci îşi declară sprijinul faţă de mişcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga.

1970. Reprezentativa de handbal masculin a României cucerește pentru a treia oară titlul de campioană mondială.  Eroii acelei zile: Alexandru Dincă, Cornel Penu, Gabriel Kicsid, Gheorghe Goran, Roland Gunesch, Mihail Marinescu, Cezar Nica, Ioan Popescu, Ștefan Orban, Ștefan Birtalan, Cristian Gațu, Gheorghe Gruia, Ghiță Licu, Titus Moldovan, Cornel Oțelea, Valentin Samungi. Antrenori: Niculae Nedeff, Eugen Trofin, Oprea Vlase.

1974. Se deschide aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

1983. Președintele american Ronald Reagan numește URSS un Imperiu al Răului.

2000. Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru mea culpa publică (zi de pocăinţă).

2014. Avionul Boeing 777 aparținând Malaysia Airlines, care făcea legatura între Kuala Lumpur și Beijing, cu 239 de persoane la bord, a dispărut de pe radar deasupra Golfului Thailandei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, la DNA: Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a sosit vineri la DNA, în contextul anchetei privind achiziţiile de vaccinuri anti-COVID din pandemie, în care mai...

Trei români din patru îşi vor petrece acasă vacanţa de iarnă (sondaj)

Aproximativ 73% dintre români susţin că nu vor pleca deloc în concediu în această iarnă, iar dintre cei care o vor face aproape 11,5%...

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă