31.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăOp & EdColumnist7 decembrie în istorie: Japonezii atacă la Pearl Harbor. Românii...

7 decembrie în istorie: Japonezii atacă la Pearl Harbor. Românii circulă fără viză în UE

La 7 decembrie 1834, prima navă  sub pavilion românesc a plecat în străinătate. În 1941, japonezii au atacat SUA la Pearl Harbor. În 1997, Renault a cumpărat Dacia. Iar în 2001, românii au primit dreptul să circule în UE fără vize.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 7 decembrie în istorie.

43 î.Hr. Este asasinat Marcus Tullius Cicero.

1598. S-a născut Gian Lorenzo Bernini, unul dintre cei mai mari artiști ai barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, deși a avut lucrări semnificative și în domeniul architecturii, picturii și poeziei.

1732. A fost inaugurată Opera Regală la Covent Garden, în Londra.

1786. S-a născut Maria Walewska, de origine poloneză, contesă de Ornano și iubită a lui Napoleon I.

1834. Corabia Mariţa, încărcată cu 300 kilograme de grâu, a plecat în primul voiaj în afara graniţelor ţării, pe ruta Sulina – Constantinopol. Ambarcațiunea a fost grav avariată, trecând prin două furtuni, ultima la întoarcerea în ţară, când echipajul a fost nevoit să arunce încărcătura peste bord.

1861. S-a născut generalul Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române. În timpul Primul Război  Mondial a fost şeful misiunii militare franceze la Bucureşti, participând activ la elaborarea planurilor de luptă din vara lui 1917.

1941. Are loc atacul forţelor japoneze asupra flotei militare a SUA din Pacific staţionată la Pearl Harbour. Atacul japonezilor a determinat intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de Al Doilea Război Mondial.

1972. În drum spre Lună, echipajul misiunii Apollo 17 a realizat fotografia The Blue Marble, prima fotografie clară a feței luminate a Pământului.

1997. Compania Renault a depus singura ofertă pentru preluarea uzinei Dacia Piteşti.

2001. Miniştrii de Interne şi Justiţiei din statele UE au decis ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, începînd cu 1 ianuarie 2001.

Citește și:

3 decembrie în istorie: Se realizează primul transplant de inimă. Se înființează Curtea de Justiție de la Haga

2 decembrie în istorie: Napoleon devine împărat al Franței. Războiul Rece ia sfârșit

1 decembrie în istorie: Se formează România Mare. Se inaugurează Arcul de Triumf din Bucureşti

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trump nu mai poate fi oprit

L-au acuzat de relele pământului! I-au creat identitatea de Nomak, monstrul din filmul lui Guillermo del Toro, care-și devoră semenii, sfântă imbecilitate. Au inventat...
Ultima oră
Pe aceeași temă