2.4 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist27 noiembrie în istorie: Legionarii ucid elita politică a României. Apar Premiile...

27 noiembrie în istorie: Legionarii ucid elita politică a României. Apar Premiile Nobel

La 27 noiembrie 1895 au fost înfiinţate Premiile Nobel. În 1940, legionarii i-au asasinat pe reprezentanţii elitei politice a României. În 1971, un modul spaţial rusesc atinge planeta Marte. Iar în 1996, preşedintele Iliescu i-a graţiat pe ultimii membri CPEx.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 27 noiembrie în istorie.

1701. S-a născut  fizicianul şi astronomul  Anders Celsius, cel care a inventat scara termometrică centesimală, Scara Celsius. Este fondatorul, în 1731, al primului Observator Astronomic din Suedia.

1818. S-a născut omul de cultură Aron Pumnul, unul dintre fruntaşii Revoluţiei din Transilvania de la 1848, profesor al lui Mihai Eminescu, la Cernăuţi.

1867. S-a născut savantul Grigore Antipa  (decedat 1944), membru al Academiei Române, fondatorul Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti şi al şcoalii românești de hidrobiologie, ihtiologie şi oceanologie.

1884. S-a născut poetul, prozatorul şi dramaturgul Vasile Voiculescu  (decedat 1963).

1885. S-a născut scriitorul Liviu Rebreanu  (decedat 1944), considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”. A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români și membru al Academiei Române. (Pădurea spânzuraților, Ion)

1895. Alfred Nobel (1833-1896) a creat Premiile Nobel. Primele recompense au fost decernate în anul 1901. Premiile se decernează în fiecare an la 10 decembrie, data decesului lui Alfred Nobel.

1895. A murit Alexandre Dumas fiul, scriitor francez.

1895. S-a născut celebrul zoolog francez Pierre-Paul Grassé, membru al Academiei de Ştiinţă a Franţei.  A semnat peste 300 de publicații, inclusiv cele 52 de volume ale Tratatului de Zoologie.

1912. S-a născut actriţa Dina Cocea. A fost profesoară la IATC, avându-i ca studenţi, printre alţii, pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru și Ion Fiscuteanu.

1921. S-a născut Alexander Dubcek, om politic ceh, prim secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia (1968-1969), iniţiatorul „Primăverii de la Praga” din 1968.

1934. A murit gangsterul american Baby Face Nelson.

1939. S-a născut criticul literar  Nicolae Manolescu.

1940. Mihail Moruzov, creatorul și directorul Serviciului Secret de Informații al României (SSI), a fost asasinat de legionari la închisoarea Jilava.

1940. A avut loc asasinarea de către legionari, în pădurea Snagov, a lui Virgil Madgearu, economist, sociolog, profesor universitar, fost ministru naţional-ţărănist.

1940. Legionarii îl asasinează pe Nicolae Iorga, istoric, fost prim-ministru, la Strejnic  (judeţul Prahova).

1940. S-a născut Bruce Lee, actor, maestru în arte marțiale.

1942. S-a născut Jimi Hendrix, solist vocal şi compozitor, unul dintre cei mai mari chitarişti din istoria rockului  (decedat 1970).

1953. A murit dramaturgul Eugene O'Neill, reprezentant de seamă a teatrului modern american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

1956. S-a născut jucătoarea de tenis Mariana Simionescu, căsătorită cu tenismenul suedez Bjön Borg între 1980 și 1984.

1960. S-a născut Yulia Tymoshenko, fost premier al Ucrainei.

1971. Sonda spațială sovietică Marte 2 aflată pe orbita planetei Marte lansează modulul de coborâre. Acesta funcționează defectuos și se prăbușește, însă este primul obiect făcut de om care ajunge pe suprafața planetei Marte.

1978. În localitatea Riha (Urfa) din Turcia s-a înfiinţat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat în prezent o organizaţie teroristă.

1989. Revoluția de Catifea: Are loc o grevă generală de două ore, în toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul Cehoslovaciei.

1996. Ion Iliescu i-a graţiat, prin decret prezidenţial, pe ultimii şase foşti membri ai Comitetului Politic Executiv (CPEx) al PCR.

2000. În Norvegia se deschide Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, de 24,5 km lungime, între Aurland și Laerdal. Astfel, se creează un drum continuu de la Oslo la Bergen.

2004. Revoluţia Portocalie: Parlamentul ucrainean a invalidat rezultatul alegerilor prezidenţiale.

2004. Papa Ioan Paul al II-le redă moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur  Bisericii Ortodoxe.

2005. Alegeri în Cecenia, în condiţii stricte de securitate.

2005. La Amiens, în Franța, are loc primul transplant facial partial.

2009. Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunţat, la Bruxelles, lista comisarilor desemnaţi, din partea României fiind anunţat Dacian Cioloş pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

2009. Lady GaGa lansează melodia Dance in the dark.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vinicius Jr. revine pentru Real Madrid în Liga Campionilor. O veste crucială pentru „galactici”

După o absență cauzată de o accidentare la coapsă, Vinicius Jr., atacantul lui Real Madrid, este pregătit să revină pe teren mai devreme decât...

Boloni, critic și direct cu Ianis Hagi. „Trebuie să compenseze lipsurile”

Laszlo Boloni, unul dintre cei mai respectați antrenori români, a oferit o analiză sinceră asupra carierei și performanțelor lui Ianis Hagi (26 de ani)....

Sundar Pichai: Google va suferi „schimbări profunde” anul viitor

Sundar Pichai, CEO-ul Google, a anunțat că motorul de căutare al companiei va trece prin „schimbări profunde” în 2025, având capacitatea de a răspunde...
Ultima oră
Pe aceeași temă