37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăOp & EdAtlantul, slujirea sau cât o mai cîțim?

Atlantul, slujirea sau cât o mai cîțim?

Când Platon descria cum un pământ roditor, pașnic, prosper, cu o civilizație superioară celor din jur, a fost distrus de un cutremur nimicitor, nu știa că supraviețuitorii își vor crea o rasă nouă, a distrugătorilor de profesie. Klaus I-ul este urmașul atlanților dispăruți. El colindă mările, zările, nisipurile mișcătoare. Vocația lui de nimicitor se dezvăluie azi. În rest, ne întrebăm în surdină cât o mai cîțim?

Solomon a scris Ecleziastul. Maxima lui “e timpul zidirii, e timpul dărâmării” a apărut din nevoia înțeleptului de a arăta cum din prea mult bine se nasc răufăcătorii.

Klaus Iohannis are o singură misiune: distrugerea civilizației românești și predarea resurselor la cheie stăpânilor săi.

Surprins la partida de golf, semn că e viu

Președintele României a fost dat dispărut de vreo săptămână. În weekend, sursele G4media l-au surprins iar la golf. Colegul Mihai Belu a sesizat, în timpul încețoșatei sale dispariții, că spiritul acestuia „e pe treabă,” cum se mai zice prin Ferentari.

citește și: O mână de țară. Cine mai are grijă de români?

Cum să înțelegem răbufnirea DNA în cazul deschiderii unui dosar penal pe numele lui Adrian Miuțescu, liderul PNL Argeș, din tabăra lui Ludovic Orban? Dar închiderea Laurei Codruța Kovesi la mapa profesională (ÎCCJ a trimis-o la bază, procuror de Tribunal, nu de Înalta Curte)? Dar excluderea lui Ludovic Orban din PNL, programată să se întâmple? Dar fuziunea dintre PMP și PNL? Toate întâmplările, deloc întâmplătoare, se petrec cu grație prezidențială, că doar nu suntem copii să credem în poveștile paznicului de far.

cât o mai cîțim?,
desen de Ștefan Popa Popa’S Poporul întreabă: cât o mai cîțim?

Laura Codruța Kovesi ar fi putut fi un challenger al nominalizatului său pentru viitoare domnie. Sigur că sentința ÎCCJ și trimiterea „măcelăresei din Sibiu” – cum i se mai spune Laurei Codruța Kovesi printre „intimii” luptei anticorupție –  la bază, nu-i afectează Procurorului European poziția, doar o vulnerabilizează. După ce a arestat câțiva țâștibâști din “Caruselul TVA,” de prin țările mai sărace ale UE, EPPO (Parchetul European) dă examenul de maturitate cu investigarea solicitării Ombudsman-ului european, privind schimburile de mesaje dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer. Cum ar putea Luluța, atât de drăgălitor poreclită “Slujirea pură” de către filosoful Gabriel Liiceanu, să o ancheteze pe șefa Comisiei Europene pentru achiziția a 1,8 miliarde de doze de vaccin de la Pfizer? O afacere de 38 de miliarde de euro e la poarta procurorilor europeni. Sigur că pe Laura Codruța Kovesi o poate revoca doar Curtea de Justiție a Uniunii Europene. După ce a ars-o dușmanul ei nedeclarat la mapa profesională, Kovesi nu mai poate comite mari încătușări, fără a fi șantajată cu decăderea ei profesională. “Ce faci, fă, nu ție-e bine?” – i-ar putea replica șefa Comisiei Europene, în cazul în care deschide un dosar pe numele său.

citește și: Aproape 100.000 de soldați ruși, la granițele Ucrainei, potrivit președintelui Zelenski

Sentința ICCJ are un singur efect: zădărnicirea candidaturii Laurei Codruța Kovesi la funcția de președinte al României.

Cât o mai cîțim? Până președintele slobozește nominalizatul

Umbra lui Klaus nu e ca umbra lui Mircea la Cozia. E o altfel de coborâre. Maleficul poate fi citit din nespusele acțiuni prezidențiale. Palatul nu doarme. Palatul veghează. Palatul așteaptă să-și vadă decizia operabilă. PNL trebuie să se căsătorească rapid cu PSD. Așa a dispus atlantul, înainte de a pleca în paradis. Numai că nu e pentru cine se potrivește, e pentru cine se nimerește.

Din povestea consultărilor dintre PNL și PSD reiese o singură constantă: Florin Cîțu rămâne la butoanele guvernamentale. Momentan. Câștigătorul fotoliului de președinte al PNL mușcă mâna atlantului care l-a numit. Nu mai e de acord cu nominalizarea lui Nicolae Ciucă, pe motiv că s-ar constitui un alt pol de putere în partid. Interimarul de cursă lungă ar fi dat orice PSD-ului, numai ca el să fie prim ministru. Varianta a căzut la primele negocieri. În cele din urmă, cele două partide logodite au ajuns la un consens: merg la Cotroceni cu două variante de premieri: Cîțu și Ciolacu. Nu este exclusă și varianta Kelemen Hunor. Pactul tripartit cică ar fi pe șapte ani. Mai contează că peste trei ani sunt alegeri? Totul pare a pregăti scaunul de premier din 2024 încolo pentru Iohannis. Refuzat de marile cancelarii, s-ar mulțumi și cu postul de șef de cabinet. Dar cu o singură condiție. Schimbarea Constituției. În sensul că viitorul președinte să fie doar de formă. Serviciile și întreaga putere să fie la el. Mai contează că 80% dintre români nu-l mai vor? Găsește o coțcărie politică să fie iar în vârf. Blestemul pare că se prelungește.  

Vremea trece, vremea vine, iar atlantul se reinterpretează. L-ar lăsa și pe Cîțu să mai încaseze niște comisioane din contractele parafate și de el. L-ar pune poate și pe Marcel Ciolacu, uitând de “ciuma roșie.” Face orice, doar să-și bată joc de românii care nu-l mai vor. Nu-i pasă. Conduce asistat de copiloții pădurilor. Proverbiala răbdare a românilor e la cota de explozie. Are atlantul leac și pentru depresurizarea socială. Mai inventează cu laboranții săi un nou dușman imaginar pentru a redistribui ura. Cât despre cât mai cîțim, mai așteptăm.

citește și : Cine finanțează campania împotriva Bisericii Ortodoxe?

Vocile lumii

Adrian Onciu

publicist

 

cât o mai cîțim?,
Foto: Mediafax

“Pentru Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi, o afacere de 38 de miliarde de dolari cu mari şi evidente suspiciuni de corupţie, nu reprezintă absolut niciun interes. De fapt, de ce ne-am bate cuie în tălpi, la o leafă de minim 10-15 de mii de euro? Nu mai bine arestăm zece mafioţi italieni care sparg BMW-uri cu levierul şi le punem ştampila ‘Ndrangheta, să dea bine la televizor? – se întreabă Adrian Onciu în editorialul din Mediafax.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă