2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăOp & EdAgricultura digitalizată

Agricultura digitalizată

Atelierele organizate în weekend de către profesorii de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară au demonstrat cât de eficiente sunt relațiile între noile tehnologii și fermierii români.

În cultura pomicolă a USAMV din Cartierul Domenii, am avut privilegiul de a participa la o demonstrație de eficiență, la sfârșitul săptămânii trecute.

Lumea digitală schimbă paradigma în toate domeniile. Agricultura modernă poate fi ajutată de specialiștii IT, care sunt în stare să pună la dispoziția fermierilor, pe bază de abonament, micro-stații meteo, drone și chiar roboți pentru supravegherea culturilor.

Aplicații tehnologice care salvează pierderile. Agricultura digitalizată

Reprezentanții firmei Enten au explicat doctoranzilor USAMV cum o micro-stație meteo, asistată de o aplicație mobilă, poate da o videogramă prin Whatsapp asupra stării de sănătate a mediului și a plantelor dintr-o seră, în timp real. Practic, un inginer horticol, face o analiză și recomandă, de la distanță, tratamentele necesare, în caz de stres.

Sistemul se poate închiria la un preț de 900 de Euro pe an. Decanul Facultății de Horticultură, Adrian Asănică, consideră că merită investiția, ținând seama de pierderile care pot apărea din cauze nebănuite.

Practic, legumicultorul poate afla în timp real, chiar și de la depărtare, situația pluviometrică din mediul extern și umiditatea din sere. Pe baza unor senzori, montați în substratul plantei, se pot evidenția și alte elemente nutritive, necesare dezvoltării riguroase a culturii.

În caz de umiditate ridicată, se deschid ferestrele de folie. Sistemul nu lucrează singur. Are nevoie, totuși, de o mână umană, chiar dacă picurarea de apă este asistată de calculator.
La câte pierderi există în lumea legumiculturilor, datorită unor boli neașteptate sau a unor greșeli inerente ale lucrătorilor agricoli, dezvoltarea culturii poate di asistată de specialiști.

Agricultura digitalizată sau cum inginerii tăi pot observa și salva de la distanță

Nu e pentru prima dată când am recomandat, din paginile acestui ziar, angajarea unor ingineri specializați, în stare să prevină eventualele dezastre, să intervină cu soluții practice. Know-how-ul obținut într-o universitate nu poate fi suplinit de  nimic altceva.

O altă inovație, demnă de o agricultură digitalizată, a fost prezentată de către Marcel Ionescu de la Agricloud cu roboțelul Teddy. Acesta a salutat asistența cu mânuțele ridicate. “N-are coadă,” a sărit un copil, prezent la demononstrație. “I-o punem noi!,” a replicat prorectorul Stănică.

citește și: Familia Regală a readus zâmbetul, în regalul florilor de la USAMV

Drona (care n-are încă nume) nu a putut fi ridicată. Ministerul Apărării Naționale nu a aprobat zborul, din cauza venirii Primei Doamne a SUA, Jill Biden, la București. Aceasta poate avea cel puțin două funcții: să facă analize despre starea de sănătate a culturilor și să împrăștie teleghidat substanțele necesare. Având o asistență digitalizată, distribuie doar în locurile “citite,” ca zone bolnave. Jurnalist fiind, i-am întrebat cât costă asistența digitală? 30-35 de Euro pe an, ca abonament pentru un hectar. La peste o sută de ha costurile se reduc.  

Ochii lui Teddy

Ochii lui Teddy citesc spectral. E plin de deosebință, micuțul asistent de culturi. Nu are dușmani. Hoții n-au ce face cu el, dacă-l fură. Nu funcționează în mâini străine.

În altă ordine de idei, lipsa precipitațiilor necesită intervenții inteligente. Costin Hada de la compania israeliană NaanDanJain România a explicat cursanților și doctoranzilor cele două metode de umidificare ale culturilor pomicole, prin picurare sau prin aspersie.

Livada de kiwi are nevoie de umiditate. În ferma USAMV, specialistul a făcut demonstrații cât de eficiente sunt intervențiile asistate și cât de importante sunt respectarea unor reguli.

Agricultura digitalizată
desen de Ștefan Popa Popa’S

Pentru că inteligența se îmbină mai mereu plăcut cu frumosul, profesorul Daniela Anca Turdean a arătat studenților  și reprezentanților Familiei Regale a României cum din flori de bujor se poate obține magnifica ikebana.

Expoziția de anul acesta de la USAMV s-a făcut sub auspiciile bujorului, floare care trăiește de mii de ani liberă în natura României, înregistrându-se mai multe soiuri în nomenclatorul floral.

Profesorii de la horticultură doresc să constituie o mișcare națională pentru promovarea florii de bujor, ca simbol național. Merită sprijiniți de elitele spirituale ale poporului român. Cât despre politruci, ei n-au timp de repere naționale. Sunt prea ocupați să impună degrabă și deîndată Deciziile Comisiei Europene.

Bujorul, simbol național – o inițiativă integratoare

Agricultura digitalizată

Câți români au văzut splendoarea din primăvara fiecărui an din Pădurea Plenița, situată la 59 de km de Craiova?  Ce minune se ascunde în Pădurea Troianu din Teleorman? Dar în Rezervația naturală Dealul Bujorului din zona Babadag?

Atâtea frumuseți, cuprinse într-un corolar de bogății naturale, fac din România Grădina Maicii Domnului. Totul e să știm când și cu cine jucăm.

Inteligența românească poate înlocui deștept carul traditional, tras de boi. Totul e să nu disperăm. Și să le spunem românilor din diaspora că pot dezvolta acasă, nu printre străini, ferme inteligente, la fel ca dincolo de vise.

Înainte de a vrea o țară ca afară, să revenim ce am fost. Să nu ne pierdem încrederea în școală, în dascăli și în credință!

Vocile lumii

Răzvan Teodorescu

Rector USAMV

Agricultura digitalizată
Profesorul Răzvan Teodorescu de la USAMV

“Există posibilitatea de a te dezvolta în agricultură, există modele de afacere pe care să le gestionezi și pe care să le urmezi cu sustenabilitate economică. Trebuie mai mult promovate astfel de exemple pentru a înțelege că se poate. Studenții vor exemple concrete, iar aceste exemple le lipsesc. Învățământul dual trebuie să prindă cât mai mult contur în România pentru că acesta se va potrivi mănușă pentru fermierii, antreprenori care își doresc o resursă umană calificată. Noi în parteneriat cu agentul economic putem oferi acest lucru,” a spus în urmă cu ceva timp, Răzvan Teodorescu, la Forumul Internațional al Marilor Fermieri.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

CEO-ul BMW critică vehement interzicerea motoarelor termice după 2035, considerând-o un risc major pentru industria auto

Oliver Zipse, directorul general al BMW Group, a lansat noi critici dure la adresa deciziei Uniunii Europene de a interzice vânzarea mașinilor cu motoare...

Tesla valorează acum cât cele mai mari 30 de companii auto non-chinezești la un loc

Acțiunile Tesla (TSLA), compania de vehicule electrice condusă de Elon Musk, au înregistrat o creștere de 30% săptămâna trecută, determinată de victoria lui Donald...
Ultima oră
Pe aceeași temă