10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdAustriecii rezolvă criza politică într-un weekend

Austriecii rezolvă criza politică într-un weekend

În timp ce la București, președintele l-a desemnat pe Dacian Cioloș să adune un cabinet de strânsură, o acțiune care prelungește criza (niciun om zdravăn la cap nu crede că președintele USR va putea compune o majoritate), la Viena, un alt președinte mai responsabil, a soluționat criza în două zile.

Alexander Schallenberg, fostul ministru de externe al Austriei, va fi noul cancelar. După demisia de sâmbătă a lui Sebastian Kurz, în urma acuzațiilor de finanțare a unui institut de sondaj și a unui trust media, de pe vremea când era nimeni, liderii politici au căzut la un acord. Verzii (um fel de USR al lor) au spus că vor continua să guverneze tot cu ÖVP (partid creștin democrat), dar fără Kurz – cancelar.

Duminică, Schallenberg l-a vizitat la reședința sa pe președintele federalAlexander Van der Bellen. Ieri a și depus jurământul. Președintele a spus răspicat: “este dreptul cetățenilor să aibă un guvern funcțional.” Practic, criza politică a durat doar două zile. Un weekend.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Austria merge mai departe. Economia nu se gripează. Hanns și Lotte produc aceleași gustoase cremșnituri și nu trebuie să fure la gramaj sau să umfle prețul, la un chițăit politic.

Principiile școlii austriece de gândire economică, de la marii săi fondatori, rămân inalienabile. Măsurile valorilor, din perspectiva raportării bunurilor la nevoile individuale, sunt de nenegociat. Inflația crește domol spre 2,40 %. Prețul energiei electrice e cu 30% mai mic decât în România. Gazul, cu 40 %, deh “austriacul, frate cu rusul”. Dezastrul apare doar atunci când Peter instalatorul câștigă aceiași bani cu omologul său din SUA, dar începe să plătească mai mult lui Paul brutaru’ pentru o pâine. Doar așa apare deranjul în societate.

citește și: Care e prețul denigrării Mariei Tănase? Dar a lui George Enescu?

Procurorii anticorupție de la Viena au făcut percheziții la Cancelaria statului, la ministerul de finanțe și la sediul partidului de guvernământ. Nu ne putem imagina ceva similar. Adică, Palatul Cotroceni să fie luat la puricat sau sediul din Modrogan, de acolo de unde se siluiește guvernarea prin #echipacastigatoare.

Presa de la noi a relatat în paradigma luptei anticorupție, orchestrată în „Kovesi mode.” Procurorii nu au descins la sediile instituțiilor, însoțiți de mascați și nici n-au scos pe nimeni legat de mâini cu cătușe. De fapt, arestările nici nu sunt pe placul fraulinelor.

Procurorii lor sunt altfel decât ai Luluței

Ancheta procurorilor este legată de o posibilă trucare a unor sondaje de opinie de dinainte de a fi ajuns prințul de cristal, Sebastian Kurz, cancelar. Pentru că felinele lor, din lupta anticorupție, acționează cu pernuțele de sub gheare, nu au luat prizonieri și nici politica națională nu s-a făcut țăndări.

YouTube video

Înainte de a fi ajuns în poziția atât de importantă, la doar 35 de ani, Kurz ar fi călcat în străchini, plătind unui trust de presă – care publică o revistă – ce să dă gratuit “Austria.” Un fel de Anunțul telefonic, găsit prin gări.

Cancelarul ar fi căzut pe înregistrări, zic sursele media de la Viena, folosind limbajul inchizitorilor de la DNA București.

Secretarul de stat de atunci din Ministerul Finanțelor, Thomas Schmid (ulterior directorul la FPS-ul austriac), a fost pus sub acuzare, fiind învinuit că a participat la Afacerea Ibiza. Scandalul cunoscut sub numele de Ibizagate sau Afacerea Strache a dus la ruperea coaliției albastru – turcoaz, dintre ÖVP (Partid conservator) și FPÖ (dreapta radicală), în mai 2019. Un videoclip apărut din neant îl imortaliza pe Strache, vicecancelarul și liderul partidului partener de guvernământ FPÖ, însoțit de  Johann Gudenus, până atunci membru al Consiliului Național și președintele executiv al clubului FPÖ, cum negocia contracte și comisioane cu o presupusă nepoată a unui oligarh rus, într-o vilă de pe insula spaniolă Ibiza.

Coaliția verde-turcoaz merge mai departe

Thomas Schmid, prudent copil de casă al Administrației Kurz, și-a șters conversațiile private de pe telefonul mobil. Procurorii federali, altfel decât cei ai Luluței, instrumentați doar pe baza mandatelor de ascultare, au scos din străfundurile serverelor discuțiile incriminatorii, în care, ce să vezi, apare și Cancelarul Sebastian Kurz. Schimburile de mesaje au condus la deschiderea unui dosar de urmărire penală pe numele cancelarului, învinuit, nu “penal,” ca la noi. Acesta urmează să-și probeze nevinovăția.

Până atunci, coaliția de guvernare verde-turcoaz și-a ales noul Cancelar, care ieri a și depus jurământul.

Sebastian Kurz rămâne președintele ÖVP, până ce procurorii vor reuși să întocmească un probatoriu bun pentru trimis în instanță.

Prezumția de nevinovăție primează în dreptul austriac, nu ca la noi. Până la alte răsturnări de situație, Sebastian Kurz conduce din umbră noul și vechiul executiv de la Viena.

Lupta anticorupție din Austria nu este orchestrată de vreun stat străin. Vorba unui bun prieten, acolo Ambasada SUA are autoritate până la trotuarul clădirii. Nimeni dintre diplomați nu colindă ministerele și nu întocmește liste negre.

Austria, după Belarus, rămâne cel mai rusofil stat din lume. Afacerile dintre Viena și Moscova sunt de notorietate. Așa se explică de ce austriecii plătesc energia cu o treime mai puțin decât românii.

Politicienii austrieci, scuzându-se de deranj, au rezolvat criza într-un weekend. La Viena e altfel decât la București.  

Vocile lumii

Claus Pándi

Editorialist al “Neue Kronen Zeitung”

BILD zu OTS – Claus P‡ndi Ÿbernimmt die Chefredaktion der ãSalzburg-KroneÒ

“O responsabilitate enormă revine lui Alexander Schallenberg. Diplomatul trebuie să demonstreze imediat că transferul de putere către el nu este o farsă pusă în scenă de păpușarii turcoaz.  În cazul în care apare cea mai mică suspiciune că Schallenberg este doar un „cancelar” șmecher și păstrează locul liber ca o marionetă predecesorului, acest lucru poate duce la o mare tensiune,” scrie Claus Pándi, editorialist al “Neue Kronen Zeitung,” în ediția de ieri.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă