7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăMediuOrganizațiile și experții de mediu cer stoparea incinerării deșeurilor pe durata stării...

Organizațiile și experții de mediu cer stoparea incinerării deșeurilor pe durata stării de urgență!

De asemenea, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Guvernului și Ministerului Mediului, ONG-urile cer stoparea importurilor de deșeuri pe toată perioada stării de urgență pandemice COVID-19.

”Dorim implementarea urgentă a acestor cerințe, în contextul apariției mai multor studii care dovedesc că un aer poluat crește incidența cazurilor și complicațiilor virusului COVID-19. Efectele unui aer poluat sunt devastatoare în acest context, mai ales pentru aglomerările urbane și vedem în toată lumea mai multe cazuri și mai multe decese în aceste zone”, se arată în scrisoarea deschisă.

Inițiatorii scrisorii au lansat și o petiție pe platforma campaniamea.declic.ro, care poate fi accesată și semnată de către susținători.

În conținutul scrisorii deschise, Grupul pentru Mediu Curat, care include toți semnatarii petiției, solicită Guvernului României și instituțiilor abilitate implementarea următoarelor măsuri în perioada pandemiei Covid-19:

1. Oprirea arderilor de orice tip a deșeurilor medicale sau non-medicale, în zonele locuite sau în apropierea zonelor locuite,  în toate situațiile în care emisiile rezultate depășesc parametrii agreați de Ministerul Mediului.

2. Investigarea tuturor infracțiunilor ce privesc arderea necontrolată și ilegală de deșeuri care au avut loc în ultimele săptămâni și sancționarea instituțiilor responsabile pentru lipsa de intervenție, precum și publicarea rezultatelor pe site-ul oficial al MMAP.

3. Interzicerea importului de deșeuri cu orice scop, pe perioada pandemiei COVID 19.

4. Urgentarea achizițiilor de echipamente de monitorizare a dioxinelor, furanilor și bifenililor policlorurați (PCB) și punerea lor în operațiune, implementând publicarea măsurătorilor la zi pe site-ul Ministerului Mediului.

5. Intervenția Gărzii Naționale de Mediu la orice oră în care se semnalează o potențială infracțiune de mediu inclusiv flagrant.

6. Alinierea la nivel european a sancțiunilor și a taxelor practicate pentru depozitarea si incinerarea deșeurilor municipale și asimilabile.

Grupul pentru Mediu Curat aduce în sprijinul demersului său mai multe studii europene care dovedesc că un aer poluat crește incidența cazurilor și complicațiilor COVID-19. Potrivit semnatarilor petiției, cercetările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Universității Harvard University arată că o creștere de doar 1µg/m3 de PM2,5 este asociată cu o rată de mortalitate de 15% a celor infectați cu SARS COV2. De asemene, conform estimărilor Agenției Europene de Mediu și Societății Române de Pneumologie, în România, peste un milion de persoane suferă de afecțiuni ale sistemului respirator, în timp ce anual 23.000 de persoane mor prematur din cauze asociate aerului poluat. În atare condiții, Grupul pentru Mediu Curat cere autorităților să acționeze proactiv pentru alinierea la normele impuse de Comisia Europeană în contextul stării de urgență climatică declarate de către Parlamentul European în noiembrie 2019, cu atât mai mult cu cât aceste măsuri sunt și menite a ajuta Statului Român în procesul de infringement deja lansat de Comisia Europeană în 2018.

Scrisoarea deschisă a fost semnată inițial de următorii reprezentanți ai societății civile, invitația publică de susținere și semnare a demersului atât de necesar sănătății tuturor românilor și cetățenilor Uniunii Europene rămânând deschisă:

Membrii organizațiilor:  Asociația ViitorPlus, Asociația 21% Oxigen, Asociația Clujul Sustenabil, Asociația Act for Tomorrow, Airly România, Asociația Cultopedia, Asociația Tot Mai Verde, Asociația D Mediu Verde, Asociația Grup de Acțiune Locală Berceni, Asociația Let’s Do It România, Asociația Preocupați de Viitor, Asociația Comunității pentru Schimbare Mama Natură, Asociația REPER21, Asociația Studenților din Universitatea Bucureşti,  Asociația Studenților la Științe Politice, Bankwatch România, Comunitatea Declic, Eco Natura Comunitatii Baicoi, Energy Justice, Evoluție în Instituție, Fundația Eco-Civica, Grupul de mediu, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Grupul de Inițiativă Reciclează la Bloc, Grupul de Inițiativă Volt România, OPTAR, Școala de Ciclism Urban NDC, Terra Mileniul III, Urad Monitor, YMCA România, Vedas (DK), Consiliul Tineretului din România, Asociația Comunității pentru Schimbare Mama Natură, Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului – România, Asociația Miliția Spirituală și Societatea Română de Pneumologie.

Activiști de mediu și experți: Anca Dimulescu, Alexandru-Adrian Vinulescu, Alexandru Iacob, Alexandru Negrici, Alexandru-Claudiu Rădulescu, Alina Simion,  Alin Tănase, Andrada Sas, Andrei Coșuleanu, Aurelian Ilie, Bogdan Alamita, Bogdan Barbu, Bogdan Baciu, Bogdan Gioara, Bogdan Tucmeanu, Bogdan Sima-Coandă, Boroda George, Cătălina Rădulescu, Cătălin Rădulescu(Lupu), Ciobanu Andreea-Monica, Codreanu George Ionut, Costin Ionescu, Cornelia German, Cristian Iohan Ştefănescu, Cristiana Simionescu, Dan Adrian Spataru, Dan Nicolae, Dan Trifu, Dănuț Stanciu, Dorel Mărgărint, Eduard Alecu, Eduard A. Milea, Emil Visloguzov, Florin Sima, Gabriel Buiculescu, Gabriel Carnariu, Gabriel Ursescu, Gabriela Iordan, Gianina Costea, Ioana Cristiana, Ion Buzoianu, Iulian Dudița, Andreea Leonte, Laura Ștefănuț, Lavinia Andrei, Luchiian Alexandru, Lucia Cioara, Mădălina Roșca, Marian Ivan, Marian Rădună, Marius Capota, Marius Dan, Marius Olteanu, Marius Scarlat, Mădălina Scarlat, Melania Mel, Mihaela Chirea, Mihaela Grigoras, Mihaela Taut, Mihai Daniel, Mihail Bumbeș, Narcis Costache, Nenerica Irina, Ovidiu Dragusoiu, Paul Arne Wagner, Radu Motisan, Sorin Manolache, Ștefan Răzvan Florea.

Cele mai citite

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

Ciprian Ciucu: Eu aş fi organizat acest referendum în primăvară, decuplat de dezbaterile sterile, electorale

Referendumul local este util, pentru că presupune o discuţie despre creşterea coerenţei administrative, însă momentul organizării sale, simultan cu primul tur al scrutinului prezidenţial...

Rusia ar planifica divizarea Ucrainei în trei regiuni

Surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan pentru divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, însă informația nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă