12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăMediuAfaceri cu deșeuri. Primăriile câștigă bani dar reciclează doar 10 la sută

Afaceri cu deșeuri. Primăriile câștigă bani dar reciclează doar 10 la sută

Primăriile fac afaceri cu deșeuri în care reciclează doar 10 la sută din cantitatea de deșeuri municipale. Totuși, administrațiile locale obțin fonduri substanțiale pentru această activitate.

“Față de circuitul privat, care operează cu rata de 100% obiective de reciclare îndeplinite, circuitul municipal are o eficiență de 10% în gestionarea deșeurilor de ambalaje”, anunță un comunicat transmis de Asociația OIREP Ambalaje.

Comunicatul este formulat de Mihaela Frăsineanu, expert în mediu, director executiv al Asociației OIREP Ambalaje. Asociația reprezintă opt organizații de implementare a răspunderii extinse a producătorilor.

“Autorităților locale li s-a constituit practic un monopol pe deșeuri”, avertizează OIREP Ambalaje. Ar fi un “monopol manifestat rapid prin pretenții la tarife disproporționat de mari pentru valorificarea unor deșeuri de ambalaje slab către jenant sortate”. Drept urmare, calitatea deșeurilor de la autoritățile locale este “cea mai scăzută din piață”.

Se fac afaceri cu deșeuri prost sortate

Acest punct de vedere intervine după ce, la 28 decembrie 2021, ministrul Mediului a emis un nou ordin. Ordinul OM 2190 / 2021 “instituie încă o taxă menită să direcționeze încă 40 lei/tona de deșeuri reciclate către autoritățile locale. Banii vin din taxele de mediu pe care producătorii le plătesc, conform legii, pentru a se asigura că ambalajele puse pe piață sunt reciclate”, precizează Asociația OIREP Ambalaje.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă