1.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeLifestyleTravelANAT cere ferm Guvernului menținerea sistemului actual de acordare a voucherelor de vacanță

ANAT cere ferm Guvernului menținerea sistemului actual de acordare a voucherelor de vacanță

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) își exprimă îngrijorarea cu privire la declarațiile contradictorii emise recent de către cabinetul Primului Ministru respectiv Ministerul Finanțelor cu privire la acordarea voucherelor de vacanță. Aceste declarații discordante creează o incertitudine anxioasă pentru industria turismului din România și ne transformă într-o ”minge de ping-pong” pe teren politic și fiscal.

Președinții Coaliției de Guvernare, respectiv Primministrul României, Marcel Ciolacu, împreună cu Nicolae Ciucă, președintele Senatului României, au declarat că actualul sistem de acordare a voucherelor de vacanță va rămâne neschimbat. Decizia a fost luată ieri, în cadrul Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, în dialogul cu președinții confederațiilor reprezentative la nivel național,patronale și sindicale. În același timp, Ioan-Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a sugerat că va depinde de latitudinea angajatorului dacă dorește să acorde bani în loc de vouchere. ANAT consideră că această divergență de opinii aruncă o umbră de incertitudine asupra industriei turismului, afectând atât agențiile de turism, cât și angajații care beneficiază de aceste vouchere.

Confederațiile naționale și-au manifestat în mod clar susținerea pentru menținerea sistemului actual de acordare a voucherelor de vacanță, iar aceste declarații opuse vin în contradicție cu promisiunile anterioare făcute de liderii coaliției de guvernare. ANAT își exprimă încrederea în ceea ce s-a stabilit și îndeamnă cu fermitate cei doi lideri de stat să-și respecte cuvântul dat.

Acordarea în bani a voucherelor de vacanță este considerată neconstituțională, așa cum a fost demonstrat și în alte țări europene, precum Belgia. Nu poate fi acceptat ca o parte din salariul angajaților să fie supusă unei impozitări diferite  de la un salariat la altul, iar această decizie să fie la latitudinea angajatorului. Este discriminatoriu”, subliniază Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Schimbare în Guvern. Sunt discuții privind reorganizarea ministerelor. Se rupe Coaliția?

Guvernul discută luni o variantă privind reorganizarea ministerelor, ceea ce înseamnă că multe dintre portofolii vor dispărea. Potrivit surselor noastre ar putea fi vorba...

Mersul trenurilor 2023-2024 intră în vigoare de astăzi

Noul mers al trenurilor 2023-2024 intră în vigoare din 10 decembrie, potrivit unui comunicat al CFR Călători. „Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea...

Granada – Athletic Club Bilbao, suspendat după ce un spectator a decedat

În minutul 17 al meciului dintre Granada și Athletic Club Bilbao, evenimentele au luat o turnură tragică atunci când un suporter al echipei gazdă...
Ultima oră
Pe aceeași temă