16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăLifestyle„Sistemul Blatter“ şi milioanele corupţiei

„Sistemul Blatter“ şi milioanele corupţiei

Cu două zile înaintea alegerilor pentru reînnoirea preşedinţiei FIFA,  şase înalţi responsabili au fost arestaţi de poliţia elveţiană miercuri dimineaţă în Zürich, la cererea justiţiei americane care îi acuză de corupţie, mită şi comisioane oculte, şi urmează a fi extrădaţi spre SUA, arată New York Times.

Autorităţile elveţiene, în coordonare cu justiţia americană, au efectuat miercuri dimineaţă o operaţiune spectaculoasă la un elegant hotel de cinci stele din Zürich unde se adunaseră liderii FIFA, Federaţia interna­ţio­nală de fotbal, pentru reuniunea anuală. Poliţia elveţiană a cerut cheile la recepţie şi au urcat la etaj, în camere, pentru a proceda la arestarea mai multor responsabili ai FIFA, la cererea justiţiei americane, aceştia urmând să fie extrădaţi spre SUA, unde vor răspunde în faţa judecătorului Curţii federale din Brooklyn, New York. Un adevărat seism cu două zile înaintea reînnoirii preşedinţiei organizaţiei. FIFA a precizat că preşedintele Sepp  Blatter „nu a fost implicat”.

Justiţia newyorkeză îi suspectează pe cei şase că au acceptat „de la debutul anilor 1990 mită şi comisioane în valoare de mai multe milioane dolari”, mai precis de peste 100 milioane, a precizat Oficiul federal elveţian de Justiţie (OFJ). Peste zece responsabili ar fi în colimatorul anchetatorilor, între care Jack Warner, un fost vicepreşedinte al FIFA, deja implicat în numeroase afaceri de corupţie, Eugenio Fugueredo, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin, Nicolas Leoz şi Jeffrey Webb. Ultimul, preşedintele Federaţiei Insulelor Caiman, era prezentat de preşedintele organizaţiei, Sepp Blatter, ca potenţialul său succesor. Potrivit unor surse judiciare citate de New York Times, aceste fapte de corupţie prezumptivă au fost comise în cursul ultimelor două decenii şi sunt vizate condiţiile de atribuire a mai multor ediţii ale Cupei Mondiale, dar şi contracte de marketing şi drepturi de retransmisii televizate.

Spălare de bani

Corriere della Sera preciza ieri că, în afara arestărilor de la hotelul de lux Baur au Lac din Zürich, ar putea avea loc altele, în total 14 persoane urmând a fi  anchetate de FBI, dar nu toate se aflau miercuri în oraş, capetele de acuzare fiind racket, fraude electronice şi spălare de bani. Procurorul elveţian a deschis o procedură penală asupra suspiciunii de gestionare neloială şi de spălare de bani legate de atribuirea Cupei Mondiale Rusiei şi Qatarului pentru edițiile din 2018 şi, respectiv, 2022. Un reprezentant al guvernului elveţian a declarat că, în afara responsabililor Organizaţiei mondiale de fotbal, se prevede punerea sub acuzare a unor responsabili din marketingul sportiv din SUA şi din America de Sud, acuzaţi că plătesc peste 150 milioane dolari ca mită şi comisioane oculte în schimbul ofertelor media asociate marilor turnee de fotbal. De asemenea, autorităţile l-au acuzat pe Jose Margulies că este intermediarul ce a facilitat plăţile ilegale.

Arestările sunt o lovitură surprinzătoare pentru FIFA, organizaţie ce rulează mai multe miliarde dolari şi gestionează sportul cel mai popular din lume, dar care, de decenii, a fost ţinta acuzaţiilor de corupţie. Ancheta este o ameninţare majoră pentru Sepp Blatter, preşedintele de multă vreme al FIFA şi cunoscut ca persoana cea mai puternică în lumea sportului, dar care nu a fost inculpat. De ani de zile, el acţionează de facto ca un şef de stat. Politicieni, staruri sportive, funcţionari din fotbalul naţional şi multinaţional care doreau ca echipele lor să fie ataşate organizaţiei mondiale au efectuat mult timp genoflexiuni înaintea lui.

Realegerea lui Blatter, ­ameninţată

Pentru vineri era prevăzută o realegere a lui Blatter, aparent organizată înainte,  pentru al cincilea mandat ca preşedinte. Cazul este foarte important şi pentru procurorul general al SUA, Loretta E. Lynch, care a preluat funcţiile luna trecută. Anterior, ea a fost procuror al SUA pentru Brooklyn, unde a supervizat ancheta asupra ­FIFA. Lynch şi directorul FBI, James Comey, urmau să ţină o conferinţă de presă miercuri la New York.

Cu peste 1,5 miliarde dolari rezerve, FIFA este atât un conglomerat financiar mondial,cât şi o organizaţie sportivă. Cu atâtea ţări membre în lume şi o concurenţă agresivă pentru câştigarea candidaturii la Cupa Mondială, Blatter a cerut fidelitatea celor care doreau o felie din această sursă de venituri. El şi FIFA au rezistat în trecut  controverselor privind corupţia, dar nici una nu viza acuzaţii de crime federale din partea unui tribunal american. 

Walter De Gregorio, directorul FIFA pentru comunicaţii şi afaceri publice, a declarat presei că „timingul nu este cel mai bun, dar FIFA cooperează deplin cu justiţia şi răspundem tuturor cererilor de informare, iar asta în propriul nostru interes. În această afacere, FIFA este victima”.

Cele mai citite

Anunț făcut de ministrul Educației. Cum își pot echivala unii elevi examenul de bacalaureat

Conform declarației ministrului Educației, Ligia Deca, elevii care au obținut premii individuale la concursurile sau olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației vor putea...

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...
Ultima oră
Pe aceeași temă