16.8 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăLifestyleSarmalele: 3 trucuri pentru a le prepara perfect

Sarmalele: 3 trucuri pentru a le prepara perfect

Sarmalele sunt unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din România și puțini se află printre cei care ar refuza o porție de sarmale aburinde, acoperite cu smântână. Deși acest fel de mâncare este considerat un fel de mâncare tradițional românesc, de fapt își are rădăcinile în Imperiul Otoman, iar cuvântul „sarma” provine din limba turcă, care se traduce ca „a înfășura”.

Deși pare o mâncare ușor de preparat, există o serie de reguli de care trebuie să ții cont atunci când gătești sarmale, astfel încât acestea să fie exact pe gustul tău. Pentru a economisi timp în prepararea sarmalelor, poți folosi aparate de bucătărie multifuncționale care îți ușurează munca. Spre exemplu, pentru prepararea umpluturii de sarmale, folosește un robot bucatarie, pentru a obține un amestec de ingrediente omogen și consistent.

Cum să prepari varză pentru sarmale

Dacă faceți sarmalele de Crăciun, acestea sunt pregătite în general în frunze de varză, dar există și varianta de a prepara sarmale în frunze de viță-de-vie, spanac sau hrean. În orice caz, aceste frunze nu trebuie să fie prea vechi, ci delicate, astfel încât să poată fi ușor de manevrat. Dacă utilizați o opțiune clasică, cu frunze varză murată sau de viță-de-vie sărate, se recomandă să le puneți în apă mai întâi.

Un truc foarte util pentru a obține frunze de varză fragede și ușor de manevrat este de a le pune la congelator pentru aproximativ 18 ore. Mai întâi se spală varza, se înlătură primele două straturi de frunze și se împachetează în folie de plastic, după care se introduce în congelator. După decongelare, frunzele de varză devin fragede și ușor de manevrat.

Cum pregătești umplutura de sarmale

În general, pentru umplutură se utilizează o combinație de carne de vită și de porc. Unele gospodine folosesc exclusiv carne de porc sau carne de vită, oaie, pasăre. Pentru cei vegetarieni, există varianta de sarmale de post, preparate cu ciuperci, soia sau bulgur, cartofi, legume tăiate sau bucăți de pâine.

În plus față de carne, se adaugă orez, ceapă și condimente, precum cimbru sau mărar. Pentru a obține o umplutură de nota 10, îți oferim un truc: nu pune o cantitate foarte mare de orez în umplutură și călește ceapa puțin. De asemenea, pentru ca umplutura de sarmale să fie cât mai consistentă, adaugă un albuș de ou în compoziție. Folosește masina de tocat carne pentru a economisi timp în prepararea umpluturii și pentru a obține o compoziție perfectă de sarmale.  

Cum fierbi sarmalele

Sarmalele se fierb pe aragaz timp de 4-5 ore, dar pot fi preparate și la cuptor. Pentru a ​​le verifica, este suficient să testezi compoziția unei sarma după aproximativ 2-3 ore de fierbere. Cu toate acestea, fierberea sarmalelor pe aragaz poate fi problematică uneori. Pentru a evita lipirea acestora de vas, te sfătuim să pui frunze de varză pe fundul vasului, după ce ai aplicat un strat de untură. De asemenea, pentru a evita împrăștierea sarmalelor după fierbere, nu pune foarte multă apă în vas. Este suficient să adaugi apă până la suprafața sarmalelor și să te asiguri că aceasta nu scade pe parcursul procesului de fierbere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă