19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleRegele penalty-urilor

Regele penalty-urilor

Sergio Goycochea a făcut istorie la CM 1990 apărând buturile naţionalei Argentinei. El a început pe banca de rezerve, dar o accidentare a titularului Pumpido i-a dat şansa să strălucească.

A fost o oportunitate de care Goycochea s-a agăţat cu ambele mâini, devenind, în opinia multor specialişti, cum ar fi legenda paraguayană Jose Luis Chilavert, „unul dintre cei mai buni zece portari care au apărat vreodată în Cupa Mondială”. Goycochea a jucat finala din Italia, pe care Argentina a pierdut-o cu 0-1 în faţa Germaniei, iar după 20 de ani, cu câteva zile înainte de reeditarea ultimului act din 1990 în sferturile CM 2010, fostul goalkeeper a stat de vorbă cu  reporterii FIFA. com.

Meciul dintre Argentina şi Germania promite să fie un clasic. Ce-ţi aminteşti despre foştii tăi adversari din finala Cupei Mondiale din Italia?

Nu lucruri dintre cele mai bune, vă spun! Să pierzi o finală de Cupa Mondială este extrem de dureros şi chiar mai mult pentru că atunci a fost împotriva Germaniei. A fost un meci ciudat. Noi am intrat atunci în teren fără mulţi oameni de bază pentru că erau accidentaţi sau suspendaţi, dar am luptat cât am putut.

Apărarea loviturilor de pedeapsă a fost specialitatea ta. De ce are nevoie să ştie un portar în astfel de situaţii?

Nu trebuie să te antrenezi special pentru asta. Evident, cel mai important lucru este să-ţi cunoşti bine adversarii şi să ştii unde trag de obicei. Atacanţii excecută altfel decât mijlocaşii şi fundaşii. De asemenea, primul şut este mult mai diferit decât al cincelea. Portarii trebuie să stea liniştiţi şi să aibă grijă pentru că presiunea este toată pe umerii executantului loviturii de pedeapsă. Toată lumea ştie asta şi tot ceea ce ai de făcut este să transmiţi acest lucru celui care urmează să şuteze.

Revenind la Africa de Sud, care portar te-a impresioanat până acum?

Aş spune Julio Cesar, deşi este cam mult pentru că mecurile decisive sunt cu totul altceva. El n-a avut încă meciuri mari, dar sunt sigur că va fi la fel de bun ca la Inter, cu cât Brazilia se va apropia de trofeu. Sunt de asemenea foarte liniştit în ceea ce-l priveşte pe portarul Argentinei Sergio Romero. Pare foarte sigur pe el şi puternic. Jonglează foarte bine cu mingea şi pot spune că Argentina stă foarte bine în acea zonă.

Îl cunoşti foarte bine pe Maradona. Cât de departe crezi că poate ajunge?

A fost o mare schimbare în echipă, deşi nu ştiu de ce. Cred că s-a făcut ceva în timpul pe care l-au petrecut împreună înainte de primul meci. A fost o problemă internă. Diego a dat însă la o parte calificările şi apoi, când totul s-a liniştit, a început să formeze echipa. Aceasta plus determinarea jucătorilor au făcut ca lucrurile să meargă. Să sperăm că vor merge în continuare. 

În 1990, Argentina a câştigat la penalty-uri meciurile cu Iugoslavia (sferturi) şi Italia (semifinale), Sergio Goycochea parând loviturile lui Brnovici şi Hadzibegic, Donadoni şi Serena.

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă