Chiar dacฤ este adesea asimilatฤ cu un lucru inconfortabil, neplฤcut sau chinuitor, durerea are ลi pฤrลฃile ei pozitive: are rolul de a ne proteja de un eventual pericol sau de a ne alarma atunci când suferim de o boalฤ mai micฤ sau mai mare.
Specialiลtii spun cฤ, atunci când resimลฃim dureri în mod regulat, este important sฤ luฤm în considerare gestionarea durerii cronice. “Deศi cei mai mulศi oameni atunci când se confruntฤ cu dureri puternice sunt tentaศi sฤ stea în pat ศi sฤ nu se miศte, în cele mai multe cazuri acest lucru face ca lucrurile sฤ se înrฤutฤศeascฤ. Inactivitatea nu face altceva decât sฤ determine corpul sฤ-ศi piardฤ puterea. Acest lucru îศi va afecta somnul ศi starea de spirit. “Dacฤ eศti în stare, încearcฤ sฤ rฤmâi cât mai mobil posibil. Exerciศiul uศor poate funcศiona ca o formฤ naturalฤ de ameliorare a durerii. Cautฤ ceva care nu va pune prea multฤ presiune asupra corpului tฤu, cum ar fi mersul pe jos, yoga sau înotul. Uneori, doar trezirea ศi activarea sunt suficiente. Ascultฤ-ศi corpul ศi nu exersa mai mult decât este cazul. Dacฤ eศti atent, vei observa care este limita pe care corpul tฤu o poate atinge”, explicฤ Eugen Popa, preลedintele Asociaลฃiei Române de Hipnozฤ.
Potrivit acestuia, durerea este simศitฤ atunci când nervii speciali, care detecteazฤ leziunea ศesuturilor, trimit semnale pentru a transmite informaศii despre leziune de-a lungul mฤduvei spinฤrii la creier. Aceศti nervi sunt cunoscuศi ca nociceptori. De atunci încolo, creierul decide ce sฤ facฤ cu acea durere. “Dacฤ atingi o suprafaศฤ fierbinte, un mesaj va cฤlฤtori printr-un arc reflex în mฤduva spinฤrii ศi va provoca o contracศie imediatฤ a muศchilor. Aceastฤ contracศie te face sฤ ridici mâna de pe suprafaศa fierbinte. Acest lucru se întâmplฤ atât de repede încât mesajul nu ajunge pânฤ la creier. Cu toate acestea, mesajul de durere va ajunge pânฤ la creier. Odatฤ ajuns acolo, va provoca o senzaศie neplฤcutฤ în corp. Modul în care creierul unui individ interpreteazฤ aceste semnale ศi eficienศa canalului de comunicare între nociceptor ศi creier dicteazฤ modul în care oamenii simt durerea. Creierul poate, de asemenea, sฤ elibereze substanศe chimice bune, cum ar fi dopamina, pentru a contracara efectele neplฤcute ale durerii. Aศadar, durerea este o experienศฤ complexฤ care porneศte din creier. Fiecare senzaศie dureroasฤ este legatฤ 100% de creier”, susลฃine expertul.
Tipuri de durere
Douฤ dintre cele mai întâlnite tipuri de durere sunt cea cronicฤ (pe termen lung) ศi cea acutฤ (pe termen scurt). Durerea acutฤ ศi cea cronicฤ sunt faศete diferite ale aceluiaศi fenomen. Durerea acutฤ este provocatฤ de o boalฤ sau leziune specificฤ, serveศte unui scop biologic util, este asociatฤ cu semnale fizice clare ale sistemului nervos simpatic ศi este autolimitatฤ. Durerea cronicฤ, prin contrast, poate fi consideratฤ o boalฤ. Este durerea care depฤศeศte timpul normal de vindecare, mai ales dacฤ este asociatฤ cu o boalฤ. Durerea cronicฤ poate sฤ aparฤ în urma unor stฤri psihologice ศi nu serveศte scopului biologic.
Hipnozฤ pentru controlul durerii
Formele de terapie care abordeazฤ legฤtura dintre minte ศi corp sunt adesea recomandate persoanelor care se confruntฤ cu dureri pe termen lung. Stresul ศi anxietatea sunt reacศii adverse frecvente ale durerii ศi chiar pot face senzaศia durerii sฤ se intensifice. Modul în care mintea reacศioneazฤ la durere se leagฤ ศi de percepศia senzaศiilor fizice. Ajutorul necesar pentru a reduce stresul ศi pentru a schimba modelele de gândire legate de durere poate, prin urmare, sฤ facฤ o diferenศฤ uriaศฤ în percepศia durerii.
Pentru aceasta, tot mai mulศi oameni opteazฤ pentru hipnoterapie. “Mai degrabฤ decât sฤ te convingฤ cฤ durerea nu existฤ, hipnoza pentru gestionarea durerii presupune sฤ gestionezi orice teamฤ ศi anxietate pe care le-ai putea avea în legฤturฤ cu durerea ta. De asemenea, ajutฤ la reducerea stresului ศi relaxarea sistemului nervos pentru a-l ajuta sฤ devinฤ mai puศin reactiv la durere. Hipnoza durerii îศi reorienteazฤ mintea departe de durere ศi te ajutฤ sฤ te focusezi pe ceva mai plฤcut. Studiile indicฤ faptul cฤ strategiile hipnotice sunt echivalente sau mai eficace decât alte tratamente pentru durerea acutฤ ศi cronicฤ ศi sunt susceptibile de a economisi atât bani, cât ศi timp pentru pacienศi ศi medici. În cazul unor dureri cronice sau durerilor acute persistente, cel mai potrivit lucru pe care îl poศi face dacฤ îศi doreศti sฤ integrezi hipnoza în tratamentul tฤu este sฤ apelezi la un ajutor specializat sau sฤ înveศi sฤ foloseศti autohipnoza pentru a lucra cu durerea care te apasฤ”, afirmฤ hipnoterapeutul Eugen Popa.
Tehnici pentru a combate durerile acute uลoare
Stabileศte un spaศiu de siguranศฤ. Acesta poate fi orice spaศiu, real sau imaginar, în care te simศi în siguranศฤ ศi protejat. Dacฤ nu ai un astfel de loc prin amintirile tale, atunci încearcฤ sฤ îศi construieศti unul folosindu-te de imaginaศie ศi vizualizare. Creeazฤ imaginea spaศiului ales cât mai detaliat: eศti acolo, percepi sunetele, imaginile ศi trฤirile acelui spaศiu. Vei putea accesa acest spaศiu de fiecare datฤ când te afli într-o stare de disconfort.
Dacฤ ai o durere specificฤ, într-un anumit loc, atunci aceastฤ tehnicฤ este foarte eficientฤ: foloseศte imaginea unei gฤleศi pline cu nurofen sau a unei gฤleศi cu apฤ rece ca gheaศa lângฤ tine. Imagineazฤ-ศi cฤ pui mâna în gฤleata cu apฤ rece, iar drept urmare, conศtient sau inconศtient, mâna ta va deveni tot mai amorศitฤ. Odatฤ ce a atins nivelul de amorศealฤ dorit, poศi sฤ atingi cu acea mânฤ orice parte a corpului pe care doreศti sฤ o amorศeศti/anesteziezi ศi vei putea sฤ transferi senzaศia din palmฤ în corp.
ศase sfaturi pentru a trฤi cu durerile cronice
· Învaศฤ tehnici de respiraศie profundฤ care te pot ajuta sฤ te relaxezi, ceea ce poate uศura durerea.
· Este important sฤ reduci stresul. Stresul intensificฤ durerea cronicฤ. Sentimentele negative, cum ar fi depresia, anxietatea, stresul ศi furia, pot creศte sensibilitatea organismului la durere. Învฤศând sฤ preiei controlul asupra stresului, poศi gฤsi o uศurare a durerii cronice.
· Fฤ miศcare. Endorfinele eliberate de creier în timpul exerciศiilor fizice pot ajuta la reducerea durerii cronice.
· Nu fuma. Fumatul afecteazฤ circulaศia sângelui ศi poate creศte senzaศia durerii.
· Alege o dietฤ sฤnฤtoasฤ, echilibratฤ dacฤ te confrunศi cu dureri cronice.
· Gฤseศte modalitฤศi de a-ศi distrage atenศia de la durere. Cu cât te gândeศti mai mult la durere, cu atât îi creศti puterea. În schimb, alege activitฤศi care îศi plac ศi pe care te poศi concentra cu uศurinศฤ.
[…] biostimulante, are efecte hrฤnitoare, pentru piele, pentru nervi. Are ศi efect analgezic, de reducere a durerilor, este folosit รฎn afecศiunile reumatice, mai ales, dar ศi pentru tratarea artrozelor. Este […]