13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleO terapie pentru combaterea durerilor, fฤƒrฤƒ medicamente

O terapie pentru combaterea durerilor, fฤƒrฤƒ medicamente

Chiar dacฤƒ este adesea asimilatฤƒ cu un lucru inconfortabil, neplฤƒcut sau chinuitor, durerea are ลŸi pฤƒrลฃile ei pozitive: are rolul de a ne proteja de un eventual pericol sau de a ne alarma atunci când suferim de o boalฤƒ mai micฤƒ sau mai mare.

SpecialiลŸtii spun cฤƒ, atunci când resimลฃim dureri în mod regulat, este important sฤƒ luฤƒm în considerare gestionarea durerii cronice. “Deศ™i cei mai mulศ›i oameni atunci când se confruntฤƒ cu dureri puternice sunt tentaศ›i sฤƒ stea în pat ศ™i sฤƒ nu se miศ™te, în cele mai multe cazuri acest lucru face ca lucrurile sฤƒ se înrฤƒutฤƒศ›eascฤƒ. Inactivitatea nu face altceva decât sฤƒ determine corpul sฤƒ-ศ™i piardฤƒ puterea. Acest lucru îศ›i va afecta somnul ศ™i starea de spirit. “Dacฤƒ eศ™ti în stare, încearcฤƒ sฤƒ rฤƒmâi cât mai mobil posibil. Exerciศ›iul uศ™or poate funcศ›iona ca o formฤƒ naturalฤƒ de ameliorare a durerii. Cautฤƒ ceva care nu va pune prea multฤƒ presiune asupra corpului tฤƒu, cum ar fi mersul pe jos, yoga sau înotul. Uneori, doar trezirea ศ™i activarea sunt suficiente. Ascultฤƒ-ศ›i corpul ศ™i nu exersa mai mult decât este cazul. Dacฤƒ eศ™ti atent, vei observa care este limita pe care corpul tฤƒu o poate atinge”, explicฤƒ Eugen Popa, preลŸedintele Asociaลฃiei Române de Hipnozฤƒ.

Potrivit acestuia, durerea este simศ›itฤƒ atunci când nervii speciali, care detecteazฤƒ leziunea ศ›esuturilor, trimit semnale pentru a transmite informaศ›ii despre leziune de-a lungul mฤƒduvei spinฤƒrii la creier. Aceศ™ti nervi sunt cunoscuศ›i ca nociceptori. De atunci încolo, creierul decide ce sฤƒ facฤƒ cu acea durere. “Dacฤƒ atingi o suprafaศ›ฤƒ fierbinte, un mesaj va cฤƒlฤƒtori printr-un arc reflex în mฤƒduva spinฤƒrii ศ™i va provoca o contracศ›ie imediatฤƒ a muศ™chilor. Aceastฤƒ contracศ›ie te face sฤƒ ridici mâna de pe suprafaศ›a fierbinte. Acest lucru se întâmplฤƒ atât de repede încât mesajul nu ajunge pânฤƒ la creier. Cu toate acestea, mesajul de durere va ajunge pânฤƒ la creier. Odatฤƒ ajuns acolo, va provoca o senzaศ›ie neplฤƒcutฤƒ în corp. Modul în care creierul unui individ interpreteazฤƒ aceste semnale ศ™i eficienศ›a canalului de comunicare între nociceptor ศ™i creier dicteazฤƒ modul în care oamenii simt durerea. Creierul poate, de asemenea, sฤƒ elibereze substanศ›e chimice bune, cum ar fi dopamina, pentru a contracara efectele neplฤƒcute ale durerii. Aศ™adar, durerea este o experienศ›ฤƒ complexฤƒ care porneศ™te din creier. Fiecare senzaศ›ie dureroasฤƒ este legatฤƒ 100% de creier”, susลฃine expertul.

Tipuri de durere

Douฤƒ dintre cele mai întâlnite tipuri de durere sunt cea cronicฤƒ (pe termen lung) ศ™i cea acutฤƒ (pe termen scurt). Durerea acutฤƒ ศ™i cea cronicฤƒ sunt faศ›ete diferite ale aceluiaศ™i fenomen. Durerea acutฤƒ este provocatฤƒ de o boalฤƒ sau leziune specificฤƒ, serveศ™te unui scop biologic util, este asociatฤƒ cu semnale fizice clare ale sistemului nervos simpatic ศ™i este autolimitatฤƒ. Durerea cronicฤƒ, prin contrast, poate fi consideratฤƒ o boalฤƒ. Este durerea care depฤƒศ™eศ™te timpul normal de vindecare, mai ales dacฤƒ este asociatฤƒ cu o boalฤƒ. Durerea cronicฤƒ poate sฤƒ aparฤƒ în urma unor stฤƒri psihologice ศ™i nu serveศ™te scopului biologic.

Hipnozฤƒ pentru controlul durerii

Formele de terapie care abordeazฤƒ legฤƒtura dintre minte ศ™i corp sunt adesea recomandate persoanelor care se confruntฤƒ cu dureri pe termen lung. Stresul ศ™i anxietatea sunt reacศ›ii adverse frecvente ale durerii ศ™i chiar pot face senzaศ›ia durerii sฤƒ se intensifice. Modul în care mintea reacศ›ioneazฤƒ la durere se leagฤƒ ศ™i de percepศ›ia senzaศ›iilor fizice. Ajutorul necesar pentru a reduce stresul ศ™i pentru a schimba modelele de gândire legate de durere poate, prin urmare, sฤƒ facฤƒ o diferenศ›ฤƒ uriaศ™ฤƒ în percepศ›ia durerii.

Pentru aceasta, tot mai mulศ›i oameni opteazฤƒ pentru hipnoterapie. “Mai degrabฤƒ decât sฤƒ te convingฤƒ cฤƒ durerea nu existฤƒ, hipnoza pentru gestionarea durerii presupune sฤƒ gestionezi orice teamฤƒ ศ™i anxietate pe care le-ai putea avea în legฤƒturฤƒ cu durerea ta. De asemenea, ajutฤƒ la reducerea stresului ศ™i relaxarea sistemului nervos pentru a-l ajuta sฤƒ devinฤƒ mai puศ›in reactiv la durere. Hipnoza durerii îศ›i reorienteazฤƒ mintea departe de durere ศ™i te ajutฤƒ sฤƒ te focusezi pe ceva mai plฤƒcut. Studiile indicฤƒ faptul cฤƒ strategiile hipnotice sunt echivalente sau mai eficace decât alte tratamente pentru durerea acutฤƒ ศ™i cronicฤƒ ศ™i sunt susceptibile de a economisi atât bani, cât ศ™i timp pentru pacienศ›i ศ™i medici. În cazul unor dureri cronice sau durerilor acute persistente, cel mai potrivit lucru pe care îl poศ›i face dacฤƒ îศ›i doreศ™ti sฤƒ integrezi hipnoza în tratamentul tฤƒu este sฤƒ apelezi la un ajutor specializat sau sฤƒ înveศ›i sฤƒ foloseศ™ti autohipnoza pentru a lucra cu durerea care te apasฤƒ”, afirmฤƒ hipnoterapeutul Eugen Popa.

Tehnici pentru a combate durerile acute uลŸoare

Stabileศ™te un spaศ›iu de siguranศ›ฤƒ. Acesta poate fi orice spaศ›iu, real sau imaginar, în care te simศ›i în siguranศ›ฤƒ ศ™i protejat. Dacฤƒ nu ai un astfel de loc prin amintirile tale, atunci încearcฤƒ sฤƒ îศ›i construieศ™ti unul folosindu-te de imaginaศ›ie ศ™i vizualizare. Creeazฤƒ imaginea spaศ›iului ales cât mai detaliat: eศ™ti acolo, percepi sunetele, imaginile ศ™i trฤƒirile acelui spaศ›iu. Vei putea accesa acest spaศ›iu de fiecare datฤƒ când te afli într-o stare de disconfort.

Dacฤƒ ai o durere specificฤƒ, într-un anumit loc, atunci aceastฤƒ tehnicฤƒ este foarte eficientฤƒ: foloseศ™te imaginea unei gฤƒleศ›i pline cu nurofen sau a unei gฤƒleศ›i cu apฤƒ rece ca gheaศ›a lângฤƒ tine. Imagineazฤƒ-ศ›i cฤƒ pui mâna în gฤƒleata cu apฤƒ rece, iar drept urmare, conศ™tient sau inconศ™tient, mâna ta va deveni tot mai amorศ›itฤƒ. Odatฤƒ ce a atins nivelul de amorศ›ealฤƒ dorit, poศ›i sฤƒ atingi cu acea mânฤƒ orice parte a corpului pe care doreศ™ti sฤƒ o amorศ›eศ™ti/anesteziezi ศ™i vei putea sฤƒ transferi senzaศ›ia din palmฤƒ în corp.

ศ˜ase sfaturi pentru a trฤƒi cu durerile cronice

·      Învaศ›ฤƒ tehnici de respiraศ›ie profundฤƒ care te pot ajuta sฤƒ te relaxezi, ceea ce poate uศ™ura durerea.

·      Este important sฤƒ reduci stresul. Stresul intensificฤƒ durerea cronicฤƒ. Sentimentele negative, cum ar fi depresia, anxietatea, stresul ศ™i furia, pot creศ™te sensibilitatea organismului la durere. Învฤƒศ›ând sฤƒ preiei controlul asupra stresului, poศ›i gฤƒsi o uศ™urare a durerii cronice.

·      Fฤƒ miศ™care. Endorfinele eliberate de creier în timpul exerciศ›iilor fizice pot ajuta la reducerea durerii cronice.

·      Nu fuma. Fumatul afecteazฤƒ circulaศ›ia sângelui ศ™i poate creศ™te senzaศ›ia durerii.

·      Alege o dietฤƒ sฤƒnฤƒtoasฤƒ, echilibratฤƒ dacฤƒ te confrunศ›i cu dureri cronice.

·      Gฤƒseศ™te modalitฤƒศ›i de a-ศ›i distrage atenศ›ia de la durere. Cu cât te gândeศ™ti mai mult la durere, cu atât îi creศ™ti puterea. În schimb, alege activitฤƒศ›i care îศ›i plac ศ™i pe care te poศ›i concentra cu uศ™urinศ›ฤƒ. 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ

1 COMENTARIU