13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleNeplata pensiei alimentare este abandon de familie! Iată de ce aveți nevoie...

Neplata pensiei alimentare este abandon de familie! Iată de ce aveți nevoie de un avocat

Riscul este ca neplatitorul să primească amendă sau chiar să plătească cu închisoarea, de la 6 luni minim la 3 ani maximum.

Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, când instanța de judecată a admis un cuantum de pensie alimentară și aceasta nu este plătită, în mod constant, ar fi bine să căutați un avocat Turda sau din orașul în care deschideți un proces cu acest temei.

Pensia alimentară este plătită de unul din părinții unui minor, când nu își respectă obligația de întreținere după cum prevede legea în vigoare. Totuși, instanța nu poate obliga la plata acesteia pe o persoană ce nu are posibilități materiale. De asemenea, este bine de menționat și că o persoană nu poate primi pensie alimentară, dacă dispune de alte mijloace prin care se poate întreține.

Cum și când poate fi dovedită neplata pensiei alimentare

Există mai multe situații, printre care cea de rea voință. Adică persoana în cauză cu rea credință, refuză să achite obligațiile de întreținere pentru minor, invocând diverse motive. De asemenea, poate fi vorba despre neplata la termen, cu o durată mai mare de 3 luni de zile sau de decizia persoanei în cauză, plătitoare de pensie alimentară, de a abandona, alunga sau lăsa fără ajutor minorul aflat în întreținere, expunând pe acesta la suferință morală și/sau fizică.

După cum prevede Codul Civil în vigoare, pensie alimentară odată stabilită poate fi modificată, în sensul în care poate fi recalculată, dar numai prin acțiune în instanță. Aceasta va fi plătită până când minorul devine major, până la 18 ani sau, dacă urmează cursurile la zi în învățământul superior, atunci până la finalizarea acestora. Nu mai târziu de 25 de ani!

Tot prin instanță și reprezentare a unui avocat Turda sau unde deschideți procesul, poate fi decisă ulterior și micșorarea sau încetarea plății pensiei alimentare. Asta se va întâmpla numai dacă situația materială a persoanei plătitoare s-a modificat între timp. Același Cod Civil prevede că pensia alimentară, cuantumul acesteia, va fi stabilit astfel încă să nu depășească jumătate din venitul lunar.

Nu doar între foștii soți se poate stabili plata pensiei alimentare

Dacă urmăriți acest interes pentru propriul copil trebuie să știți că puteți cere plata de pensie alimentară nu doar unui fost soț sau a unei foste soții. Conform  art. 533 din Codul Civil această obligație revine și descendenților, celor care au cel mai apropiat grad, a fraților și surorilor, dacă părinții și bunicii nu sunt luați în calcul sau nu mai există.

Un avocat Turda sau din alt oraș competent și cu experiență în drept de familie vă poate ghida în astfel de acțiuni. Plata acestei pensii poate fi făcută sub formă de rată, la anumite termene sau anticipat, pentru o anumită perioadă de timp.

Suma aceasta este datorată din momentul în care este solicitată cererea de acest gen în judecată. Dacă întârziați să deschideți o astfel de acțiune aveți șanse să cereți și pensie pentru o perioadă anterioară numai dacă demonstrați că solicitarea aceasta a fost introdusă mai târziu din cauza persoanei care datorează pensia alimentară.  

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă