15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleN-avem echipă, dar nu prea doare. Peste jumătate dintre români urmăresc CM...

N-avem echipă, dar nu prea doare. Peste jumătate dintre români urmăresc CM de fotbal din Brazilia

Chiar și fără echipa națională în competiție, sportul rege va fi la el acasă în jumătate din locuințele românilor pe durata Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), aproape 60% dintre români vor urmări mai mult sau mai puțin cu sufletul la gură meciurile din această competiție.

Cei mai mulți dintre respondenții studiului care nu vor lipsi din fața televizoarelor în timpul meciurilor sunt bărbați (81,5%) – în proporție aproape covârșitoare am putea spune, dar pe deplin justificată, fotbalul fiind un sport cu appeal mai mult în rândul acestora. Demn de menționat este faptul că din punct de vedere al nivelului studiilor și zonelor geografice din care provin cei puțin peste 81% dintre bărbați, aceștia au o educație medie sau superioară și locuiesc cu precădere în Moldova și în regiunea de Sud a țării, mai puțin in Transilvania.

Ne pricepem la politică și, evident, la fotbal

Echipa națională de fotbal a României nu ne-a mai dat motive să radiem de bucurie și să ieșim pe străzi în centrele marilor orașe de la ediția din 1994 a Campionatului Mondial, atunci când ”Echipa de aur” condusă de Hagi a dus culorile României până în sferturile de finale. Dar antrenamentul fanilor și apetitul microbiștilor pentru fotbal nu s-a diminuat. Și nici siguranța pronosticurilor lansate înainte de începerea unor astfel de competiții importante.

Așa se face că jumătate dintre cei ce vor urmări campionatul la televizor sunt convinși că știu cine va câștiga. Cei mai mulți, adică un sfert (24%) dintre participanții la studiul IRES pot jura că Brazilia va lua trofeul anul acesta. Deși ferme, părerile microbiștilor sunt însă împărțite iar printre favoritele turneului mai sunt indicate Spania (12%), Germania (6%) și Argentina (4%). Pe de altă parte însă, microbiștii știu și să fie rezervați. Cântaresc răspunsurile și așteaptă până când lucrurile vor fi ceva mai clare. Aceștia sunt cealaltă jumătate. Jumătatea ceva mai cumpătată acum, dar care vor sări la fel de energi de pe scaune la fiecare atac aproape de poarta adversă a echipei favorite.

Fotbalul, sportul rege la români

Vorbim despre sportul preferat al românilor. La scoală, pe stradă, în fața blocului, pe maidan, la cluburile profesioniste sau doar din tribune ori din fața televizorului, românii sunt, de multe ori, trup si suflet alături de echipa pentru care ajung, nu de puține ori, sa dezvolte o pasiune vecină cu nebunia pentru cei neatinși de microb. 35% dintre participanții la studiul IRES au indicat fotbalul drept sportul preferat. Abia la mare distanță în spate urmează gimnastica (13%), tenisul de câmp (9%), handbalul (5%) și patinajul artistic (4%).

Așa cum era de așteptat, preferințele se schimbă puțin dacă vorbim despre femei. În timp ce aproape 60% dintre bărbații intervievați pun fotbalul pe primul loc, un sfert dintre femei preferă gimnastica. Apoi fotbalul, în proporție de 12,4%. În același timp, abia 7% dintre cei intervievați au declarat că nu au un sport preferat.

Fotbal și karate, din tată-n fiu

Nu-i pentru nimeni un secret că românul obișnuit nu prea e prieten cu mișcarea; și cu atât mai puțin cu sportul de performanță. Abia 17% dintre copii respondenților la studiul IRES practica un sport de performanță. Dar spre bucuria taților, o treime dintre acei copii au ales fotbalul (32%). Cine nu merge la folbal (sic!) ”învață să se bată”. Mai exact, un sfert dintre copii respondenților la acest sondaj practică arte marțiale ca sport de performanță. Abia înotul se apropie de cele două și ocupă locul trei în top cu 15 procente, urmat de baschet 7% și tenis de câmp, handbal și dansuri sportive, toate trei cu 5% împreună.

Fotbalul e rege și pentru cei ce stau acasă. un sfert dintre copiii celor respondenți care nu practică un sport de performanță ar fi vrut să meargă la fotbal. Dar nu o fac din trei motive principale:

  • Lipsa posibilităților financiare (19%)
  • Distanța până la cel mai apropiat club sportiv (19%)
  • Lipsa de interes/concentrarea pe școală/vârsta (11%)

Dealtfel, dacă ne referim la povara financiară a practicării unui sport de performanță, 54% dintre respondenții studiului sunt de părere că ”pentru o familie din România este destul de puțin accesibil să își dea copilul să urmeze un sport de performanță, iar 20% cred că este inaccesibil”. Abia 22% dintre respondenți sunt de părere că acest lucru este foarte și destul de accesibil.

Hagi și Nadia Comăneci, idolii sportului românesc

Succesul Simonei Halep pe terenurile de tenis din intreaga lume este urmărit de români cu un interes tot mai mare. 60% dintre participanții la acest studiu spun că au urmărit unele din meciurile Simonei Halep de la Roland Garros, iar 13% declară că au urmărit toate meciurile susținute de sportiva româncă la acest turneu.

Nici după ultimele sale performanțe însă, aceasta nu a reușit să se apropie de preferații românilor, Gică Hagi și Nadia Comăneci. 29% dintre cei chestionaţi cred că Nadia Comăneci este cel mai mare sportiv român al tuturor timpurilor, în timp ce 27% îl indică pe Gheorghe Hagi. La mare distanţă urmează Ilie Năstase – indicat de 9% dintre respondenţi, urmat de Simona Halep (6%) şi Ion Ţiriac (5%).

* Studiul IRES a fost realizat în data de 10 iunie pe un eșantion de 1.102 persoane cu vârsta mai mare sau egalăcu 18 ani. Eșantionul a fost multi-stratificat, probabilist și reprezentativ la nivel național. Acest studiu are o roare maximă tolerată de ± 3%.

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă