21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleMărimea contează! De ce cresc paharele de vin

Mărimea contează! De ce cresc paharele de vin

Cei mai mulți experți în sănătate definesc moderația ca fiind două pahare pe zi pentru un bărbat și unul pentru o femeie, amintește Wine Spectator.

Un nou studiu, publicat în Jurnalul Medical Britanic, arată că în Marea Britanie capacitatea medie a unui pahar de vin a crescut constant în ultimii 300 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au adunat date din cinci surse – Muzeul de Artă și Arheologie Ashmolean de la Universitatea Oxford, Gospodăria Regală a Regatului Unit (unde este comandat în fiecare an un nou set de pahare), producătorul britanic de pahare Dartington Crystal, magazinul John Lewis și eBay – pentru a analiza capacitatea a peste 400 de pahare care au fost disponibile sau vândute în Marea Britanie între 1700 și 2017.

Potrivit acestui studiu, capacitatea paharelor de vin a crescut de la o medie de 66 de mililitri în anii 1700 la 230 de mililitri la începutul anilor 1990. În ultimii 25 de ani, creșterea a fost și mai dramatică; a fost aproape o dublare a mărimii până la media cea mai mare – de 450 mililitri – folosită în 2017.

Ce efecte are această evoluție asupra sănătății noastre? În studiile științifice care vorbesc despre un pahar de vin, acesta este de obicei definit ca fiind de 140 de mililitri. Aceasta este și definiția folosită de Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente pentru o porție.

De-a lungul anilor, populația a consumat tot mai mult vin, iar mărimea paharelor poate a crescut pentru a acoperi cumva acest obicei. Însă, pentru a îmbunătăți sănătatea publică, oamenii de știință sunt preocupați să găsească metode de a reduce consumul excesiv de vin.

Băutul excesiv generează multe probleme, iar faptul că paharele sunt tot mai mari îi face pe oameni să bea mai mult decât cred. Potrivit studiului, cu aproape 12 la sută mai mulți băutori de vin aleg să-și toarne băutura în pahare mai mari decât în cele standard.

Sunt mulți factori care au putut genera această mărire a paharelor – schimbarea modei, ieftinirea sticlei, evoluția tehnologiei și chiar și opinia somelierilor, care spun că aroma vinului poate fi mai bine apreciată din cupe mai largi.

Cu toate acestea, paharele tot mai mari dăunează grav sănătății dacă sunt umplute. Așa că autorii studiului ne recomandă tuturor să turnăm doar 140 de mililitri de vin, indiferent cât de mare este paharul.

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă