7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleMănânci mai puțin, îmbătrânești mai greu

Mănânci mai puțin, îmbătrânești mai greu

Rezultatele au dat naștere speranței că un stil de viață cu puține calorii ar putea prelungi sănătatea la bătrânețe și chiar durata vieții.

Studii efectuate deja pe multe animale cu ciclu scurt de viață, inclusiv viermi, muște sau șoareci, au arătat că restricționarea caloriilor reduce metabolismul și crește speranța de viață. Dar experimentele asupra primatelor care trăiesc mai mult sau asupra oamenilor sunt mai dificil de realizat și nu s-a ajuns încă la o concluzie clară.

Studiul despre care vorbim acum face parte dintr-o cercetare multidisciplinară intitulată CALERIE („Evaluarea completă a efectelor pe termen lung ale reducerii aportului de energie“), sponsorizată de Institutul Național American de Sănătate, scrie revista „Nature“. Studiul randomizat, controlat, a verificat efectele a doi ani de restricționare a caloriilor asupra metabolismului la peste 200 de adulți, care nu erau obezi.

Această cercetare multidisciplinară este foarte importantă în căutarea unui răspuns la întrebarea „Ar putea fi redus ritmul îmbătrânirii?“. În opinia specialistei Rozalyn Anderson, care studiază procesul de îmbătrânire la Universitatea Madison din Wisconsin, „noile rezultate obținute constituie cea mai solidă dovadă a faptului că tot ce am observat la alte animale poate fi aplicat oamenilor“.

Studiu clinic în camera metabolică

La ultimul studiu au participat 53 de persoane, care au fost cazate la Centrul de cercetări biomedicale Pennington din Baton Rouge – unde sunt patru camere metabolice, dintre cele 20 de astfel de încăperi existente în lume. Acestea sunt ca niște mici camere de hotel ce măsoară în fiecare minut cantitatea de oxigen consumată de ocupanți, dar și cantitatea de bioxid de carbon eliberată de aceștia. Astfel cercetătorii pot urmări, cu o exactitate fără precedent, consumul de energie al persoanelor respective – explică Anderson. Proporția dintre aceste două gaze, combinată cu analiza nitrogenului din urină, arată dacă o persoană arde grăsimi, carbohidrați sau proteine. Subiecții au fost împărțiți în două grupe – una a avut o dietă în care caloriile au fost reduse cu 15%, iar cealaltă a mâncat normal. La finalul celor doi ani, testele au demonstrat că participanții din grupa aflată la regim au consumat energia mai eficient în timpul somnului decât celălalt grup. În plus, rata de reducere a metabolismului celor de la dietă a fost chiar mai mare decât se așteptau cercetătorii: aproape fiecare subiect slăbise în jur de 9 kg în acest proces și toate analizele clinice au arătat o vizibilă descreștere a problemelor cauzate de îmbătrânire.  

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă