11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăLifestyleLitoralul romanesc vs litoralul bulgaresc: Ce alegem?

Litoralul romanesc vs litoralul bulgaresc: Ce alegem?

De câte ori pe săptămână se întâmplă să călătorești cu gândul și să te vizualizezi împreună cu familia, pe o plajă cu nisip auriu, întins pe un șezlong, bucurându-te de soare și de briza răcoritoare a mării? Pe măsură ce ne apropiem de vară, probabil că de multe ori! Însă, te-ai întrebat unde se află plaja din următoarea ta vacanță?

Să fie pe litoralul românesc sau pe cel bulgăresc?

De câțiva ani, există păreri pro și contra vizavi de acest subiect, fiecare destinație câștigând bile albe la diverse categorii, printre care posibilități de distracție, curățenie, condițiile de cazare, calitatea plajelor, distanță etc.

Chiar dacă și Bulgaria și România împart aceeași mare, și anume Marea Neagră, cea dintâi destinație a devenit din ce în ce mai populară pentru turiștii români, deoarece oferă servicii la un raport calitate-preț accesibil pentru toate buzunarele iar posibilitățile de petrecere a timpului sunt mai variate decât la noi.

Din punctul de vedere al condițiilor geografice și climaterice, Bulgaria câștigă detașat, pentru că are un litoral de 370 km, cu plaje orientate către sud, nord și vest, protejate de vânt, totodată, temperatura medie anuală este ușor mai mare iar natura este mult mai variată decât în România, Bulgaria fiind înzestrată cu dealuri și munți.

Litoralul bulgăresc oferă peste 350 000 de locuri de cazare, majoritatea la hoteluri de patru sau chiar cinci stele, care oferă servicii all-inclusive, cu toate mesele asigurate, în regim de bufet suedez, la tarife atractive, în special pentru familiile cu unul sau doi copii. Bineînțeles, pe lângă mâncare, cele mai multe hoteluri au și animație, sub formă de spectacole sau programe artistice, precum și cluburi pentru copii, totul pentru ca niciun turist să nu se plictisească. Cei care vor să aibă absolut tot asigurat, pot opta pentru serviciile ultra all-inclusive, care oferă acces și la băuturile alcoolice internaționale. Revenind pe litoralul românesc, turiștii au la dispoziție doar 120 000 de locuri de cazare și mult mai puține hoteluri în regim all-inclusive, ceea ce înseamnă că pentru a găsi locuri libere în sezon, este necesar să rezervați din timp totul.

O vacanță de vară într-una din stațiunile românești este ideală pentru turiștii amatori de distracție, fără familie, pentru că, spre deosebire de Bulgaria, noi avem două locuri unde viața de noapte nu ia pauză deloc, pe timpul verii: Mamaia și Vama Veche, precum și multe evenimente sau festivaluri de muzică, ce câștigă tot mai mulți participanți.

Însă, dacă familia te îndeamnă să alegi un concediu liniștit, fără prea multe griji, ai de ales din una din cele trei stațiuni bulgărești de mai jos, fiecare cu farmecul său aparte:

1. Albena

Fiind situată între două stațiuni, și anume Varna și Balcik, o face o destinație bună pentru cei care vor să se plimbe mai mult și să exploreze împrejurimile. Albena este cunoscută pentru frumoasele sale grădini cu flori, apa curată și nisipul fin. Dacă ești o fire activă, în Albena ai posibilitatea să faci schi-jet, wind-surfing, tir cu arcul sau minigolf, după care să mergi câteva ore la SPA, vei putea alege unul din centrele sau izvoarele cu apă minerală din stațiune.

2. Nisipurile de Aur

Poate cea mai cunoscută stațiune de pe litoralul bulgăresc, Nisipurile de Aur este premiată cu Blue Flag, o recunoaștere internațională pentru calitatea plajelor și serviciilor oferite. Este o destinație ideală pentru familii, ce pune la dispoziție peste 100 de hoteluri cu servicii ultra și all-inclusive și oferă condiții bune de agrement. Regiunea este foarte bogată în vegetație și are plaje cu nisip fin, întinse pe o lungime de 3,5 km, cu o lățime de 100 km.

3. Sunny Beach

Numele acestei stațiuni, aflată într-un golf semicircular de pe coasta de sud a Mării Negre, nu a fost ales întâmplător, pentru că soarele își face simțită prezența întreaga zi. Sunny Beach, cea mai mare stațiune de pe litoralul bulgăresc, are o plajă de 8 km și pune la dispoziție peste 400 de hoteluri, pentru toate bugetele și preferințele. Cei aflați în căutare și de puțină distracție, pot alege drept destinație de vacanță, această stațiune, pentru că este cea mai animată din Bulgaria, având numeroase restaurante, baruri și night-cluburi.

Pentru familiile cu spirit de exploratori, care își doresc să se bucure de o vacanță ce include relaxare, cultură, shopping și experiențe culinare, va rămâne întotdeauna boema Grecia. Marea Egee va cuceri întoteauna orice iubitor de frumos prin culoarea sa turcoaz, prin peisajele insulelor grecești, unde munții se contopesc cu marea, măslinii se întâlnesc pe orice traseu și prin casele albe te fac să te simți ca într-o poveste. Experiențele culinare sunt diferite față de cele din România sau Bulgaria iar orice turist gurmand se va îndrăgosti de bucatele tradiționale, gătite cu suflet, de greci. Poate singurele dezavantaje ale frumoasei Grecia sunt faptul că ofertele de all-inclusive nu sunt la fel de bogate ca în Bulgaria, multe hoteluri și pensiuni punând la dispoziție sistemul de demi-pensiune și că distanța este mai mare, comparativ cu celelalte două opțiuni.

Însă, indiferent de ce destinație veți alege pentru vacanța voastră din 2019, vă sfătuim să vă organizați din timp, pentru a găsi cele mai bune oferte pentru bugetul și preferințele voastre.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă