14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăLifestyleUPDATE LPF, amendată pentru vânzarea drepturilor tv, de către Consiliul Concurenței. Reacția...

UPDATE LPF, amendată pentru vânzarea drepturilor tv, de către Consiliul Concurenței. Reacția lui Dragomir

UPDATE Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a declarat după amendarea forului fotbalistic de către Consiliul Concurenței că la acea dată nu s-au putut vinde toate pachetele drepturilor de difuzare a Ligii I prin licitație publică.

Citește aici Reacția lui Dragomir, după amendarea LPF: "Atunci s-au încasat bani mulți"

——–

Consiliul Concurenței (CC) a aplicat, în premieră, amenzi pentru nerespectarea unor angajamente. Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a fost amendată cu 185.664 lei pentru modul în care au fost vândute drepturile de difuzare a Ligii I în sezoanele 2011-2014.

CC a amendat trei companii pentru nerespectarea angajamentelor, printre acestea numărându-se și LPF. Forul fotbalistic a fost sancţionat cu 185.664 lei (circa 41.160 euro, la cursul zilei) deoarece nu a respectat angajamentele asumate privind vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal în sezoanele competitionale 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 ale Ligii 1.

"Consiliul Concurenţei a constatat că LPF a încălcat angajamentele prin faptul că nu a vândut drepturile de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 şi 9 prin intermediul unei licitaţii deschise, transparente şi nediscriminatorii, ci sub forma unui singur pachet de drepturi. De asemenea, LPF a cesionat anumite categorii de drepturi cu caracter exclusiv, deşi angajamentele asumate prevedeau cesionarea cu titlu neexclusiv a acestor categorii de drepturi. În ceea ce priveşte drepturile de transmisie directă radio, LPF le-a cesionat exclusiv către Societatea Română de Radiofuziune, printr-un contract încheiat pe o perioada de 3 (trei) ani, neexistând o pachetizare a meciurilor", se arată într-un comunicat al CC.

„Este pentru prima dată când aplicăm amenzi pentru nerespectarea angajamentelor. Scopul finalizării unei investigaţii prin acceptarea unor angajamente este restabilirea rapidă a mediului concurenţial. Formularea de angajamente este o iniţiativă a companiilor implicate şi orice modificare ulterioară a acestora sau a modului de aplicare se face doar în urma unei decizii a autorităţii de concurenţă”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 

LPF continuă să fie în viziorul CC și în ceea ce privește modul prin care au fost vândute, în 2014, drepturile de difuzare ale viitoarelor ediții de campionat. "În prezent, Consiliul Concurenţei derulează o nouă investigaţie asupra modului în care LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competiţiei Liga I. Această investigaţie a fost declanşată în urma unei plângeri."

Liga Profesionistă de Fotbal a vândut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfăşoară în cadrul competiţiei Liga I către compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioadă de 5 ani. Compania a decis să le valorifice prin intermediul a două posturi de televiziune în regim “cu plată”. Investigaţia nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF. Autoritatea de concurenţă acceptă angajamente doar în situaţia în care acestea sunt o măsură mai eficientă decât continuarea investigaţiei.

"Neîndeplinirea angajamentelor devenite obligatorii prin decizie a Consiliului Concurenţei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării", mai scrie CC în comunicat.

Alături de LPF au mai fost amendate, pentru nerespectarea angajamentelor, companiile Avenir Telecom şi Euronet Services, cu afaceri în telecomunicații.

 

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă