16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăLifestyleLiga Campionilor, Liga Europa

Liga Campionilor, Liga Europa

Tragerile la sorţi pentru play-off-ul cupelor europene n-a fost cu noroc pentru cele trei echipe care se bat pentru un loc în grupe – două în Liga Europa – Astra şi Petrolul, şi una – în Liga Campionilor – Steaua. Astfel, Steaua va întâlni formaţia bulgară Ludogorets, în timp ce în Liga Europa, Astra întâlneşte Olympique Lyon, iar Petrolul – Dinamo Zagreb.

Ludogorets nu are o istorie de zeci de ani, dar performanţele vorbesc pentru bulgari. Echipa a luat fiinţă acum 13 ani şi este déjà revelaţia ultimilor ani – are trei titluri de campioană, două Cupe, o Supercupă şi o prezenţă în optimile Ligii Europa.

Echipa lui Cosmin Moţi a trecut în turul trei preliminar de sârbii de la Partizan Belgrad după 2-2 la general. Bulgarii au făcut 0-0 pe teren propriu, dar s-a calificat graţie celor două goluri marcate în deplasare, în egalul 2-2.

Bulgarii, care au câștigat ultimele trei titluri ale campionatului naţional, au bifat o performanță destul de notabilă sezonul trecut, atunci când au eliminat Lazio din şaisprezecimile Ligii Europa. Ludogorets a câştigat cu 1-0 la Roma şi a remizat 3-3 pe teren propriu, la finele unui meci foarte disputat. Ludogorets are o echipă… colorată – un român, un finlandez, trei francezi, doi columbieni, un portughez, doi olandezi, un spaniol, un sloven dar şi câţiva brazilieni fac parte din echipa cu cea mai frumoasă poveste din ultimii ani. 33,6 milioane de euro este valoarea bulgarilor, cei mai valoroşi jucători fiind Vura şi Marcelinho, fiecare cotat la aproximativ 3 milioane de euro.

Steaua are avantajul istoriei. Şi asta pentru că duelul cu echipele din Bulgaria este favorabil campioanei României. De-a lungul timpului, roş-albaştrii au jucat de opt ori împotriva formaţiilor din această ţară, câştigând de patru ori, remizând în trei ocazii şi fiind învinşi doar o dată.

Singura eliminare suferită de Steaua în faţa unui adversar din Bulgaria a avut loc în sezonul 1962/63 al Cupei Cupelor, atunci când Botev Plovdiv a mers mai departe după ce a pierdut cu 3-2 la Bucureşti şi a câştigat cu 5-1 pe teren propriu.

În schimb, Steaua a trecut de trei ori de TSKA Sofia, fără a fi învinsă: 3-3 şi 2-0 (preliminariile Ligii Campionilor, sezonul 1998/99); 2-1 şi 2-2 (turul I al Cupei UEFA, 2004/05); 2-0 şi 1-1 (playoff Europa League, 2011/12). Steaua a întâlnit Ludogorets într-un meci amical chiar în această vară. A pierdut cu 4-2, însă Costel Gâlcă susţine că rezultatul din meciul amical nu are nici un fel de importanţă.

Primul meci al dublei manşe va fi la Bucureşti, pe 19/20 august, iar returul, o săptămână mai târziu, în Bulgaria.

Dinamo Zagreb a ajuns în Liga Europa după ce a fost eliminată, surprinzător, de Aalborg, în turul trei preliminar al Ligii Campionilor. Sorţii au decis ca Petrolul să întâlnească Dinamo Zagreb în meciul care va decide cine merge în grupele Ligii Europa şi cine rămâne acasă. Anul trecut, croaţii au jucat în grupe şi au terminat pe ultimul loc. Dinamo este campioana Croaţiei din ultimii nouă ani, are un lot estimat la 50 de milioane de euro, este antrenat de Zoran Mamic şi joacă pe un stadion cu o capacitate de 35.000 de locuri. În întâlnirile cu echipele româneşti, Dinamo are un bilanţ bun – în 12 jocuri a obţinut opt victorii, un egal şi a pierdut de trei ori.

În fine, sorţii par potrivnici echipei Astra. Girugiuvenii au nimerit cum nu se poate mai prost, cu una dintre cele mai titrate echipe de pe continent – Olympique Lyon.

Olympique a câştigat şapte titluri la rând în Franţa, în deceniul trecut.
A jucat semifinalele Ligii Campionilor în anul 2010 când a fost eliminată de Bayern. Antrenorul echipei este Houbert Fournier. Lyon a jucat în două rânduri în grupele Ligii Campionilor cu Steaua, obţinînd 3 victorii şi un egal. Anul trecut francezii au terminat pe cinci. Au un lot cotat la 95 de milioane euro şi un buget fabulous – peste 115 milioane de euro.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă